Uutiset:

Vaellusloma Alpeilla

Vaellusloma Alpeilla

Vaelluslomalla arjesta irtautuminen onnistuu varmasti. Yksi maailman parhaista kohteista vaelluslomalle on Alppien vuoristo Keski-Euroopassa.

Alpit sijaitsevat Saksan, Itävallan, Ranskan, Sveitsin, Italian, Slovenian, Liechtensteinin ja Monacon alueilla. Laaja vuoristo pitää sisällään lukemattoman määrän lumihuippuisia vuoria, vehreitä laaksoja ja kirkkaita vuoristojärviä. Vaeltajia Alpeille houkuttelevat upeiden maisemien lisäksi hyvin merkityt ja helposti saavutettavat vaellusreitit.

Vaellusreissun Alpeilla voi toteuttaa esimerkiksi vuoristokylästä toiseen edeten tai päiväretkenä samaan kohteeseen palaten. Suosituimpien vaellusreittien varrella sijaitsee myös alppimajoja ja pieniä hotelleja, jotka tarjoavat majoitusta vaeltajille. Mukavia vaellusreittejä löytyy Alpeilta monien suurempienkin kaupunkien läheisyydestä, joten vaellusreissun voi myös hyvin yhdistää kaupunkilomaan.

Esittelemme tässä artikkelissa Alppien vaellusmahdollisuuksia ja kohteita joihin on helppo matkustaa Suomesta.


Vaelluskohteita Alpeilla

Sveitsin Alpit

Alppien keskellä sijaitseva Sveitsi on täydellinen kohde vaellusretkille. Upeita vaellusreittejä löytyy joka puolelta maata, joten riippumatta siitä missäpäin Sveitsiä matkailet, löytyy upeita vaellusreittejä varmasti läheltä.

Suomesta on tarjolla suoria lentoja Sveitsin suurimpiin kaupunkeihin Zürichiin ja Geneveen. Nämä kaupungit ovatkin sopivia matkakohteita heille, jotka haluavat samalla lomalla kokea sekä kaupungin sykettä että tehdä patikointiretkiä vuoristoon.

Alppien päävuoristo sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Zürichistä ja lyhyen matkan päässä kaupungista löytyy useita upeita vaelluskohteita. Helposti saavutettava kohde on esimerkiksi Pilatus-vuori, joka sijaitsee Luzernin kaupungin kupeessa noin 50 kilometriä Zürichistä etelään. Yli kaksi kilometriä korkean vuoren rinteillä kulkee laaja vaellusreittien verkosto, joka mahdollistaa erilaisten vaellusretkien tekemisen. Pilatuksen rinteiltä avautuvat upeat maisemat alapuolella siintävälle Vierwaldstätterseen -järvelle.

Kevyempiä patikointiretkiä varten Zürichistä ei tarvitse kuitenkaan lähteä minnekään, sillä myös Zürichia ympäröivät metsäiset kukkulat ja matalat vuoret ovat mukavia retkikohteita. Suosituin retkeilykohde Zürichin ympäristössä on Zürichin "oma vuori", 871 metriä korkea Uetliberg. Uetlibergille pääsee Zürichin keskustasta helposti esimerkiksi raitiovaunulla. Raitiovaunulinjojen 13 ja 14 päätepysäkit sijaitsevat Uetlibergin juurella ja molempien pysäkkien läheisyydestä alkaa vaellusreitti kohti vuoren huippua. Uetlibergin huipulta voi ihailla Zürichiin ja Zürichinjärvelle avautuvia maisemia.

Myös Geneve tarjoaa upeita vaellusmahdollisuuksia aivan kaupungin ympäristössä. Genevenjärven lounaiskulmassa, Ranskan rajan tuntumassa, sijaitsevasta kaupungista voi tehdä patikointiretkiä sekä Sveitsin että Ranskan puolelle. Esimerkiksi Ranskan puolella sijaitseva 1379 metrin korkeuteen kohoava Salève-vuori on helppo vaellusretkien kohde Genevestä. Alle 20 kilometrin päässä Geneven keskustasta sijaitsevan vuoren rinteillä kulkee noin 250 kilometrin pituinen vaellusreittien verkosto, joiden joukosta löytyy sopivia reittejä aloittelijoillekin. Vuoren huipulta avautuvat upeat maisemat Geneven kaupunkiin ja ympäröivään vuoristoon.

Itävallan Alpit

Myös Itävallan Alpit tarjoavat monipuolisia retkeilymahdollisuuksia ja tuhansia kilometrejä vaellusreittejä. Parhaat vaellusmahdollisuudet ovat maan länsiosassa Vorarlbergin, Tirolin ja Salzburgin osavaltioissa, joissa Itävallan korkeimmat vuoret sijaitsevat.

Hyviä kohteita vaellusmatkailijalle ovat esimerkiksi Salzburgin ja Innsbruckin kaupungit ympäristöineen. Molemmat kaupungit ovat vilkkaita alppimatkailun keskuksia ja niiden läheisyydessä sijaitsee lukuisia laskettelukeskuksia, jotka toimivat kesäisin tukikohtina vaeltajille.

Korkeista vuorista lähimpänä Salzburgia sijaitsee vuori nimeltään Untersberg. Vain muutaman kilometrin päässä Salzburgin keskustasta sijaitsevan vuoren juurelle on hyvät bussiyhteydet kaupungista. Kokeneet patikoijat voivat kiivetä 1972 metriä korkean vuoren huipulle jalkaisin, mutta tarjolla on myös gondolihissi, jolla voi nousta suoraan vuoren huipulle. Untersbergin huipulla kulkee reittejä, jotka soveltuvat eritasoisille vaeltajille.

Tirolin osavaltiossa korkeiden vuorien ympäröimässä Innsbruckissa lähimmät vaellusreitit saavat alkunsa aivan kaupungin edustalta. Tarjolla on sekä helppoja koko perheelle soveltuvia patikointireittejä että haastavia vain kokeneille vaeltajille sopivia reittejä. Kaupungin ympäristöstä löytyy useita reilusti yli kahden kilometriin korkeuteen kohoavia huippuja, joille on mahdollista nousta polkuja pitkin. Vaellusretken voi aloittaa esimerkiksi Hungerburg nimisestä kaupunginosasta Innsbruckin keskustan pohjoispuolelta. Hungerburg sijaitsee Nordkette -vuorijonon edustalla, jonka vehreät metsäiset rinteet ja lukuisat korkeat huiput ovat suosittuja vaelluskohteita. Hungerburgista voi nousta vuoristoon joko jalkaisin tai funikulaarilla, jonka päätepysäkki Seegrube sijaitsee 1900 metrin korkeudessa.

Suomesta voi lentää ympäri vuoden suorilla reittilennoilla Itävallan pääkaupunkiin Wieniin. Lisäksi talvikaudella on tarjolla suoria lentoja Helsingistä Salzburgiin. Kesällä Itävallan länsiosaan on kätevintä matkustaa Suomesta lentämällä Etelä-Saksassa sijaitsevaan Müncheniin, josta matkaa voi jatkaa junalla tai bussilla Itävallan puolelle.

Ranskan Alpit

Ranskassa Alpit sijoittuvat maan kaakkoisosaan Sveitsin ja Italian läheisyyteen. Myös Ranskan Alpit tarjoavat runsaasti upeita vaellusmahdollisuuksia.

Vaellusloman tukikohdaksi Ranskassa soveltuu esimerkiksi Euroopan korkeimman vuoren, Mont Blancin, juurella sijaitseva Chamonix. Tätä vilkasta talviurheilukeskusta ympäröivät vuoret kutsuvat kesäisin vaeltajia nauttimaan hyvin hoidetuista vaellusreiteistä. Chamonixin laaksossa kulkeva 350 kilometriä pitkä vaellusreittien verkosto tarjoaa sopivia reittejä kaikentasoisille vaeltajille. Tarjolla on sekä helppoja laakson pohjalla kulkevia reittejä että haastavampia korkeammalla vuoristossa kulkevia reittejä.

Upeita vaelluskohteita Ranskan Alpeilla ovat myös suurien järvien, kuten Genevenjärven, Annecy-järven ja Bourget-järven ympäristöt. Esimerkiksi Annecy-järveä ympäröivässä vuoristossa kulkevat reitit palkitsevat kulkijansa henkeäsalpaavan kauniilla maisemilla.

Ranskan Alpeille on helpointa matkustaa Suomesta lentämällä joko Lyoniin tai Sveitsin puolelle Geneveen. Molemmista kaupungeista on tarjolla juna- ja bussiyhteyksiä Ranskan Alppien tärkeimpiin kohteisiin.

Italian Alpit

Etelässä Alppien vuoristo levittäytyy Italian alueelle. Italiassa sijaitsee useita Alppien korkeimpiin lukeutuvia vuoria. Suuret korkeusvaihtelut takaavatkin, että Italian Alpeilta löytyy taatusti riittävän haastavia reittejä myös kokeneimmillekin vaeltajille. Toisaalta myös helppoja aloittelijoillekin soveltuvia reittejä on tarjolla runsaasti.

Suomesta on helpointa matkustaa Italian Alpeille Milanon kautta, jonne on hyvät ympärivuotiset lentoyhteydet Suomesta. Alpit kohoavat noin 50 kilometriä Milanon pohjoispuolella, joten matka kaupungista vuoristoon on lyhyt ja onnistuu hyvin myös julkisilla kulkuvälineillä. Helposti saavutettava kohde Alppien juurella on esimerkiksi Comon kaupunki, joka sijaitsee vuorien ympäröimän Comojärven rannalla. Milanosta on suora junayhteys Comoon.

Comon kaupungin ja Comojärven ympäristöstä löytyy runsaasti vaellusreittejä. Useimmat Comojärven vaellusreitit kulkevat metsäisessä vuoristossa järven rantaviivaa mukaillen, mutta erityisesti järven pohjoispäästä löytyy myös korkeampia vuoria ja jylhempiä maisemia. Vuoristoluonnon lisäksi reittien varrella voi ihailla historiallisia nähtävyyksiä ja nauttia upeista Comojärvelle avautuvista maisemista. Sopivia reittejä löytyy niin perheille kuin kokeneille vaeltajillekin.

Comon kaupungista käsin voi tehdä vaellusreissun esimerkiksi 1236 metrin korkeuteen kohoavan Monte Bolletton huipulle. Kipuamisen vuorelle voi tehdä kokonaan jalkaisin tai halutessaan matkaa voi helpottaa nousemalla alkumatkan funikulaarilla. Comon keskustasta matkaa vuoren huipulle kertyy noin 9 kilometriä suuntaansa, joten vaelluksen ehtii hyvin tehdä yhdessä päivässä vaikka kulkisi koko matkan jalkaisin.

Comojärven ympäristön lisäksi upeita vaellusreittejä löytyy eripuolilta Pohjois-Italiaa. Esimerkiksi Gardajärven pohjoispäässä kohoavat vuoret sekä järvestä koilliseen sijaitsevat Dolomiitit tarjoavat myös erinomaiset puitteet vaelluslomalle.


Koska kannattaa matkustaa?

Vaelluskauden pituus Alpeilla riippuu kohteesta, mutta yleisesti ottaen hyvää aikaa vaellusreissuille on touko-lokakuu. Yli kahden kilometrin korkeudessa kulkeville reiteille on kuitenkin keliolosuhteiden vuoksi varminta tehdä reissu kesä-syyskuussa. Alppien eteläosassa vaellukseen sopiva kausi on myös jonkin verran pidempi kuin vuoriston pohjoisosassa, joten aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä etelässä sijaitsevat kohteet ovat varmempia. Talvella monet vaellusreitit ovat lumen ja jään vuoksi vaarallisia, joten reiteillä liikkumista on tällöin syytä välttää.

Vilkkaimmat vaelluskuukaudet Alpeilla ovat heinä- ja elokuu, jolloin suosituimmilla reiteillä voi olla suorastaan tungosta. Toisaalta laajasta vuoristosta löytyy myös syrjäisempiä alueita ja reittejä, joissa ei välttämättä kohtaa yhtään vastaantulijaa edes keskellä vilkkainta sesonkia. Omaa rauhaa arvostavalle varminta aikaa vaelluslomalle Alpeilla ovat kuitenkin touko-kesäkuu ja syys-lokakuu.

Hotellit Alpeilla

Hotels.com