Matkakohteet: Sveitsi: Luzern

Luzern, Sveitsi

Luzern, Sveitsi

Luzern on Keski-Sveitsissä Vierwaldstätterseen -järven ja Reuss-joen rantamaisemissa sijaitseva kaupunki. Keskellä upeimpia alppimaisemia sijaitsevasta kaupungista on muodostunut suosittu matkakohde.

Noin 80 000 asukkaan Luzern tarjoaa matkailijoille kokoonsa nähden paljon nähtävää ja kaupungin läheisyydessä sijaitsevat vuoret mahdollistavat aktiivisille matkailijoille monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Valokuvauksen harrastajat löytävät kuvauksellisesta kaupungista ja sitä ympäröivästä alppiluonnosta rajattomasti kiinnostavia kuvauskohteita.


Nähtävyydet ja vierailukohteet

Vanhakaupunki

Luzernin vanhakaupunki

Luzernin tunnelmallinen vanhakaupunki on tärkein syy kaupungin suosioon matkakohteena. Reuss-joen pohjoisrannalle levittäytyvä historiallinen alue pitää sisällään lukuisia kiehtovia rakennuksia, tunnelmallisia mukulakivikatuja sekä eloisia aukioita. Alue on täynnä ravintoloita sekä erilaisia pikkumyymälöitä. Esimerkiksi alueen lukuisat suklaapuodit kutsuvat maistamaan sveitsiläisestä suklaasta valmistettuja herkkuja. Kokemisen arvoinen on myös Reuss-joen rantaa vanhankaupungn edustalla kulkeva bulevardi, jonka varrella ravintolat levittäytyvät terasseineen aivan joen rantamaisemiin.

Luzernin vanhankaupungin tunnetuin yksittäinen nähtävyys on Reuss-joen ylittävä 1300-luvulla rakennettu Kapellbrücke-silta. Tämä koko Euroopan vanhin katettu puusilta ja sen yhteydessä sijaitseva vartiotorni muodostavat yhden Sveitsin kuvatuimmista näkymistä. Mielenkiintosia nähtävyyksiä vanhankaupungin alueella ovat myös esimerkiksi siellä sijaitsevat kirkot ja kappelit.

Museot

Museoista kiinnostuneelle löytyy myös runsaasti mielenkiintoisia vierailukohteita Luzernissa. Kaupungissa toimii kymmenkunta suurta museota sekä mm. lukuisia pienempiä taidegallerioita.

Kävijämäärältään Luzernin suosituin museo on Sveitsin liikennemuseo. Tämä liikenteen ja liikkumisen eri muotojen kehitystä esittelevä museo on mielenkiintoinen vierailukohde koko perheelle. Museon vierailijat voivat tutustua mm. raide- ja tieliikenteen sekä ilmailun ja avaruusmatkailun historiaan. Museon yhteydessä toimii myös planetaario sekä suklaa-aiheinen teemanäyttely.

Luzernin historiasta kiinnostuneen kannattaa taas suunnata Luzernin historialliseen museoon. Yli 3000 esineestä koostuva museon kokoelma tutustuttaa museokävijän kaupungin pitkään historiaan. Museokäyntiin tuovat elävyyttä päivittäin järjestettävät historiallisia hahmoja esittävien näyttelijöiden vetämät opastetut kierrokset.

Tasokkaita taidemusoita Luzernissa toimii myös useita. Esimerkiksi Luzernin taidemuseo ja Sammlung Rosengart -museo ovat mielenkiintoisia vierailukohteita, joiden kokoelmat pitävät sisällään lukuisia arvostettuja taideteoksia. Taiteen ystävän kannattaa harkita myös vierailua Hans Erni -museossa, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua tämän Sveitsin rakastetuimpiin kuuluvan taiteilijan töihin.


Tekemistä ja aktiviteettejä

Retkeilyä Pilatus-vuorella

Pilatus-vuori

Luzernia ympäröivän vuoriston korkein huippu löytyy 2132 metrin korkeuteen kohoavalta Pilatus -vuorelta, joka on suosittu vapaa-ajan retkikohde ympäri vuoden.

Kesällä Pilatus-vuoren rinteet kutsuvat patikointi- ja pyöräilyretkille. Vuorella ja sen ympäristössä kulkevista reiteistä löytyy sopivia reittejä niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin vaelluksen harrastajille. Patikointiretkillä voi upeiden maisemien lisäksi ihailla alppikukkien loistoa ja hyvällä onnella voi retkellä nähdä myös alppikauriin. Huimapäisempää tekemistä kaipaava voi taas vaikkapa kokeilla kesäistä kelkkamäkeä, jossa viiletetään alas vuorenrinnettä pyörillä kulkevilla kelkoilla. Talvella Pilatus taas tarjoaa mahdollisuuden monenlaisten talvilajien, kuten lumikenkäkävelyn tai laskettelun harrastamiseen.

Pilatukselle on helpointa saapua Luzernista matkustamalla paikallisliikenteen bussilinjalla nro. 1 Kriens -nimiseen kylään, josta voi hypätä vuorelle kulkevan gondolihissin kyytiin. Gondolihissi kulkee Kriensistä Fräkmünteggiin, joka on ensimmäinen asema Pilatuksen rinteellä. Fräkmünteggin hissiaseman yhteydessä sijaitsevat myös useimmat Pilatuksen palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Fräkmünteggistä saavat alkunsa myös monet vuoren rinteillä kulkevat patikointireitit. Fräkmünteggistä matkaa voi jatkaa Pilatuksen huipulle toisella gondolihissillä. Pilatuksen huipulla on upeiden näköalojen ohella mahdollisuus nauttia tasokas ateria vuoren huipulla sijaitsevassa ravintolassa. Myös yöpyminen on mahdollista vuoren huipulla toimivassa hotellissa.

Järviristeilyjä

Laiva Vierwaldstätterseen -järvellä

Risteily Vierwaldstätterseen -järvellä kuuluu myös olennaisena osana lomaan Luzernissa. Järvellä toimiva SGV-laivayhtiö liikennöi järvellä reittiliikenettä sekä järjestää erilaisia teemaristeilyjä. Laivayhtiön kautta voi esimerkiksi ostaa paketteja, jotka yhdistävät laivamatkan ja hissilipun gondolihissiin jollekin järven rannalla sijaitsevista vuorista. Myös lounas- ja illallisristeilyt ovat suosittuja. SGV:n laivastoon kuuluu mm. viisi höyrylaivaa sekä lukuisia moderneja moottorilaivoja. Yhtiö liikennöi Vierwaldstätterseen -järvellä ympäri vuoden, mutta kesäkaudella toiminta on aktiivisempaa.


Suomesta Luzerniin

Keskeisen sijaintinsa ansiosta Luzerniin on helppo saapua eripuolilta Sveitsiä. Esimerkiksi Sveitsin pääkaupunki Bern sijaitsee maanteitä pitkin noin 100 kilometriä Luzernista länteen. Sveitsin suurin kaupunki, Zürich, sijaitsee taas noin 50 kilometriä Luzernista pohjoiseen. Helpoin reitti Suomesta Luzerniin kulkeekin Zürichin kautta, jonne on tarjolla Finnairin suoria reittilentoja Helsingistä. Zürichin lentokentältä voi matkaa jatkaa junalla Luzerniin.

Hotellit Luzernissa

Hotels.com