Matkakohteet: Sveitsi: Zürich

Zürich, Sveitsi

Zürich, Sveitsi

Zürich on Sveitsin suurin kaupunki ja maailmanlaajuisestikin merkittävä talouselämän keskus. Pohjois-Sveitsissä sijaitsevaa 400 000 asukkaan kaupunkia kutsutaan usein maailman pankkikeskukseksi, sillä yli 50 pankkia pitävät pääkonttoriaan Zürichissä. Lisäksi Zürichissa sijaitsee lukuisia suuryritysten pääkonttereita. Pankkien ja suuryritysten tuoma vauraus näkyy Zürichissä joka puolella ja kaupunkia pidetäänkin yhtenä maailman parhaista asuinpaikoista.

Matkailijalle Zürich on mielenkiintoinen kohde, jossa kohtaavat moderni nykyaika ja tuhansien vuosien historia. Yli 2000 vuotta vanhasta kaupungista löytyy runsaasti nähtävää historiasta kiinnostuneelle matkailijalle. Kaupungin monipuolisesta kulttuuritarjonnasta löytyy myös jokaiselle jotakin ja shoppailija voi taas viettää tuntikausia kierrellen kaupungin tyylikkäitä ostoskatuja. Zürichjärvi ja läheinen vuoristo tarjoavat puolestaan retkeilymahdollisuuksia ja vastapainoa kaupunkielämälle.


Zürichin nähtävyydet

Vanhakaupunki

Zürichin vanhakaupunki

Suurin osa Zürichin tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsee Limmat-joen rantamaisemiin rakennettun vanhankaupungin alueella. Keskiaikaisen kaupunkirakenteensa hyvin säilyttänyt alue on tunnelmallinen kokonaisuus, jossa voi kokea sympaattista pikkukaupunkitunnelmaa suurkaupungin keskellä.

Zürichin vanhankaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat siellä sijaitsevat lukuisat kirkot ja kellotornit. Tunnetuin vierailukohde ja kaupungin kuuluisin symboli on Grossmünster -kirkko, jonka kaksoistornit kohoavat 62 metrin korkeuteen asti. Tämä noin vuonna 1230 valmistunut kirkko lukeutuu Sveitsin merkittävimpiin uskonnollisiin rakennuksiin. Grossmünsterin ohella näkemisen arvoisia kirkkoja vanhassakaupungissa ovat myös esimerkiksi lasimaalauksistaan kuuluisa Fraumünster ja suuresta kellotornistaan tunnettu St. Peter- kirkko. Kirkkojen ohella vanhankaupungin alueelta löytyy lukuisia muitakin historiallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten keskiaikaisia kauppiaiden taloja ja 1600-luvulla rakennettu raatihuone.

Nykyään Zürichin vanhakaupunki on suosittu vapaa-ajan viettoalue sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa. Alueella toimivat lukuisat ravintolat houkuttelevat nauttimaan herkullisesta ruoasta ja kapeita katuja reunustavat pikkuputiikit kutsuvat ostoksille. Illalla vanhassakaupungissa toimivat yökerhot avaavat ovensa ja alue muuntautuu Sveitsin vilkkaimmaksi yöelämän keskukseksi.

Puistot ja puutarhat

Zürichin kasvitieteellinen puutarha

Zürich on myös vehreiden puistojen ja puutarhojen kaupunki. Vierailunarvoisia ovat erityisesti Zürichin uusi ja vanha kasvitieteellinen puutarha sekä kiinalainen puutarha.

Zürichin kahdesta kasvitieteellisestä puutarhasta keskeisemmällä paikalla sijaitsee vanha kasvitieteellinen puutarha. Aivan kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva 1800-luvulla perustettu puutarha on pieni vihreä keidas keskellä vilkkainta kaupunkia. Puutarhan erikoisuus on yrttipuutarha, jossa kasvaa keskiajalla tunnettuja lääkekasveja. Nykyään kaupungista löytyy myös toinen kasvitieteellinen puutarha. Zürichin keskustan eteläpuolella sijaitsevassa uudessa kasvitieteellisessä puutarhassa vierailijat voivat tutustua mm. trooppista luontoa esitteleviin kasvihuoneisiin. Kasvihuoneet ovat avoinna ymäri vuoden, joten niissä voi kokea kesäisen tuulahduksen keskellä talveakin.

Kesällä Zürichissä vierailevan kannattaa myös harkita tutustumista kiinalaiseen puutarhaan, joka sijaitsee Zürichjärven rannalla kaupungin eteläpuolella. Zürichin kiinalaista puutarhaa pidetään yhtenä upeimmista kiinalaisista puutarhoista Kiinan ulkopuolella. Puutarhan alueella sijaitsee mm. koristelampi ja pieni kiinalainen palatsi.

Museot

Zürichissä toimii monia mielenkiintoisia museoita. Kaupungin taidemuseoista merkittävin on Kunsthaus Zürich, jonka kokoelmat kattavat laajan valikoiman maailman tunnetuimpien taiteilijoiden töitä. Muita vierailunarvoisia museoita ovat esimerkisi Sveitsin historiaa esittelevä Sveitsin kansallismuseo sekä Zürichin eläintieteellinen museo. Erikoismuseoiden tarjontaa Zürichissä edustavat puolestaan mm. FIFA:n jalkapallomuseo, raitiovaunumuseo sekä lelumuseo.


Retkikohteita Zürichin lähellä

Laiva Zürichinjärvellä

Zürichiin suuntautuvalla lomalla kannattaa tutustua laajemminkin Pohjois-Sveitsiin, sillä alue on täynnä mielenkiintoisia pikkukaupunkeja ja upeita luontokohteita.

Yksi mukavimmista tavoista tutustua Zürichin ympäristöön on lähteä risteilylle Zürichjärvelle. Laivayhtiö ZSG liikennöi Zürichistä kymmeniin järven rannalla sijaitseviin kyliin ja kaupunkeihin. Mielenkiintoinen kohde päiväretkelle on esimerkiksi kahden tunnin laivamatkan päässä Zürichistä sijaitseva Rapperswil-Jona. Kaupunki on erityisen tunnettu hyvin säilyneestä keskiaikaisesta vanhastakaupungistaan, upeista ruusutarhoistaan sekä 1200-luvulta peräisin olevasta Rapperswilin linnasta.

Vain 70 kilometriä Zürichistä koilliseen sijaitsee Sveitsin, Saksan ja Itävallan alueille ulottuva Bodenjärvi, jonka rannalla sijaitsevat lukuisat kaupungit ovat myös mielenkiintoisia retkikohteita. Zürichistä on helppo matkustaa esimerkiksi Saksan puolella sijaitsevaan Konstanziin, jonka historiaa huokuva vanhakaupunki on täynnä mielenkiintoista nähtävää. Junamatka Zürichistä Konstanziin kestää noin tunnin.

Päiväretkikohteeksi Zürichistä sopii hyvin myös noin 50 kilometriä Zürichistä etelään sijaitseva Luzern. Vierwaldstättersee -järven rannalla sijaitsevasta kuvauksellisen kauniista kaupungista löytyy runsaasti nähtävää matkailijalle. Esimerkiksi kaupungin museotarjonta on poikkeuksellisen monipuolinen.


Suomesta Zürichiin

Suomesta on helpointa matkustaa Zürichiin Finnairin suorilla reittilennoilla. Lentoyhtiö lentää päivittäin lentoja Helsinki-Vantaalta Zürichin lentokentälle. Lentoaika Zürichiin on alle kolme tuntia.

Hotellit Zürichissä

Hotels.com