Matkakohteet: Italia: Milano

Milano, Italia

Duomo, Milano

Milano on Italian toiseksi suurin kaupunki ja Pohjois-Italian tärkein keskus. Kaupungissa on vireä liike- ja kulttuurielämä ja se on myös maailmanlaajuisesti tunnettu huippumuodin ja -designin keskus. Asukkaita Milanon metropolialueella on noin 4 miljoonaa.

Milano on kiehtova kaupunkilomakohde, jossa voi tutustua kiinnostaviin nähtävyyksiin sekä nauttia vilkkaasta kulttuuri- ja iltaelämästä. Milanon ostosmahdollisuudet ja ravintoloiden tarjonta lukeutuvat myös Euroopan parhaimpiin.


Milanon nähtävyydet

Duomo di Milano

Aivan Milanon ytimessä sijaitseva valtava katedraali, Duomo di Milano, on Milanon tunnetuin rakennus ja kaupungin todellinen symboli. Tähän Euroopan toiseksi suurimpaan katedraaliin mahtuu kerralla jopa 40 000 ihmistä.

Duomo on valmistunut vuonna 1965, jolloin saatiin valmiiksi yli 500 vuotta kestäneet rakennustyöt. Duomon sisätiloilla on korkeutta peräti 45 metriä ja sen torni kohoaa aina 106,5 metrin korkeuteen saakka. Matkailijoiden on mahdollista nousta myös Duomon katolle ihailemaan sieltä avautuvia maisemia.

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco, Milano

Castello Sforzesco on 1400-luvulta peräisin oleva linna, joka sijaitsee Milanon keskustassa lähellä Duomoa. Milanon herttuan Francesco Sforzan aikanaan rakennuttama linna on nykyään yksi Milanon tunnetuimmista nähtävyyksistä. Punertavista tiilistä rakennettua linnaa olivat aikanaan suunnittelemassa monet aikansa huippu-arkkitehdit ja suunnittelijat, heidän joukossaan mm. Leonardo da Vinci.

Castello Sforzescon tiloissa toimii nykyään useita museoita, jotka ovat myös hyvä syy vierailla tässä upeassa linnassa. Linnan tiloissa toimivat mm. arkeologinen museo, soitinmuseo ja taidemuseo, jossa on esillä italiaisten taidemaalaalareiden mestariteoksia 1400-1700-luvuilta. Taidemuseon kokoelmiin kuuluu mm. useita renesanssiajan mestareiden, kuten Tizianin, töitä.

Vierailu Castello Sforzescossa kannattaa päättää rentoutumalla hetki linnan "takapihalla" sijaitsevassa Parco Sempione -puistossa. Vehreä puisto on suosittu piknik-kohde Milanossa ja siellä toimii myös useita kahviloita ja kioskeja, joista voi ostaa pikkupurtavaa ja virvoittavia juomia.

Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie on 1400-luvulla rakennettu kirkko ja suosittu vierailukohde Milanossa. Tämä viehättävä marmoripinnoin ja taidoikkain maalauksin koristeltu kirkko on erityisen tunnettu siellä sijaitsevasta Leonardo da Vincin "Pyhä ehtoollinen" -seinämaalauksesta. Kuuluisa maalaus selvisi kuin ihmeen kaupalla jopa toisen maailmansodan pommituksista, jonka ansiosta matkailijat voivat yhä tänä päivänä käydä ihailemassa tätä kuuluisaa mestariteosta.

Maailman tunnetuimpiin taideteoksiin lukeutuva "Pyhä ehtoollinen" houkuttelee Santa Maria delle Grazieen runsaasti turisteja, joten mikäli haluat nähdä maalauksen, kannattaa varata aikaa jonottamiseen. Maalauksen suojelemiseksi sitä pääsee kerrallaan katselemaan vain 25 ihmistä.

Torre Branca

Kaupunkilomalla on monesti mukava päästä ihailemaan näköaloja myös lintuperspektiivistä. Milanossa tämä onnistuu erinomaisesti näkötorni Torre Brancassa. Vuonna 1933 rakennettu 109 metriä korkea teräsrakenteinen torni tarjoaa upeat näköalat Milanoon ja kirkkaana päivänä tornin huipulta voi nähdä jopa Alpeille asti. Tornin näköalahissit kuljettavat vierailijat Milanon kattojen yläpuolelle viiden euron maksua vastaan. Torre Branca sijaitsee Parco Sempione -puistossa Castello Sforzesco -linnan läheisyydessä.


Ostokset ja shoppailu

Galleria Vittorio Emanuele II, Milano

Milano on ostosmahdollisuuksiltaan varmasti yksi Euroopan monipuolisimmista kaupungeista. Kaupungin keskustassa on useita vilkkaita ostoskatuja ja myös suuria ostoskeskuksia löytyy Milanosta useita.

Via Montenapoleone ja Corso Vittorio Emanuele II -kadut ovat laatutietoisen shoppailijan ykköskohteita Milanossa. Via Montenapoleonen varrelta löytyy useiden luksusmerkkien kuten Versacen, Cartierin, Rolexin, Burberryn ja Guccin myymälät. Corso Vittorio Emanuelel II:lla taas sijaisevat mm. tavaratalo Rinascente, Disney-tuotteita myyvä The Disney Store, muotivaateliike Max Mara ja mm. kengistä ja laukuista tunnettu Pollini. Edullisempaa muotia sen sijaan on tarjolla mm. Corso Buenos Aires ja Via Torino -kaduilla, joiden varrella sijaitsee useita nuorille suunnattuja vaateliikkeitä ja kenkäkauppoja.

Milanon varmastikin kuuluisin ostoskeskus on jo vuodesta 1877 asti toiminut Galleria Vittorio Emanuele II. Tämä Duomo-aukion laidalla sijaitseva pieni, mutta tyylikäs ostoskeidas on nähtävyys jo itsessään. Gallerian tiloissa toimii useita tasokkaita ravintoloita sekä huippumuotia myyviä liikkeitä. Esimerkiksi Prada, Gucci ja Louis Vuitton pitävät myymälöitään Galleria Vittorio Emanuele II:ssa.

Milanon suurimmat ostoskeskukset sijaitsevat kaupungin keskustan ulkopuolella. Suurin ostoskeskuksista on 200 liikettä käsittävä Il Centro, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Milanon keskustasta. Tämä valtava ostoskeskus pitää sisällään mm. kymmeniä muotiliikkeitä, joiden joukossa mm. Primark, Mango, OVS, Desigual ja H&M. Ostoskeskuksessa toimii myös parikymmentä ravintolaa, joten ruokailu onnistuu hyvin shoppailun lomassa. Milanon keskustasta on helpointa matkustaa Il Centroon metrolinjalla M1, jonka Rho Fiera -asemalta pääsee perille ostoskeskukseen bussilinjalla 561.


Ravintolat ja yöelämä

Navigli, Milano

Milano on täynnä tasokkaita ravintoloita sekä tyylikkäitä baareja ja yökerhoja. Hyviä ruokaravintoloita löytyy runsaasti eri puolilta kaupunkia, mutta ravintoloiden hintataso vaihtelee huomattavasti sijainnin mukaan. Mikäli haluat ruokailla edullisesti, kannattaa välttää erityisesti Duomon ympäristössä sijaitsevia ravintoloita.

Hyviä ja kohtuullisen hintaisia ravintoloita löytyy runsaasti erityisesti Naviglin alueelta. Tämä viihtyisä kanavien halkoma alue sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Duomosta. Navigliin on helpointa saapua metrolinja M2:lla, jonka asema P.TA Genova FS sijaitsee aivan vilkkaan ravintola-alueen ytimessä. Naviglin alueelta löytyy ravintoloita jokaiseen makuun. Lukuisten pizzerioiden lisäksi tarjolla on mm. aasialaisia, kreikkalaisia ja amerikkalaisia ravintoloita.

Naviglin alue on myös Milanon yöelämän vilkkain keskipiste ja varma valinta kun tarkoituksena on vaikkapa nauttia live-musiikista tai juhlia aina aamunkoittoon asti. Naviglin lukuisat pubit, baarit ja discot houkuttelevat joka ilta alueelle kymmeniätuhansia illanviettäjiä. Tyypillinen illanvietto Naviglissa alkaa usein maittavalla ravintola-illallisella, jonka jälkeen siirrytään nauttimaan pari drinkkiä johonkin alueen baareista ja mikäli virtaa vielä riittää, siirrytään puolenyön aikoihin jatkamaan iltaa yökerhoon.

Naviglin lisäksi Milanosta löytyy useita pienempiä ravintola- ja baarikeskittymiä. Esimerkiksi Garibaldin alue Milanon ydinkeskustan pohjoispuolella on tunnettu vilkkaasta yöelämästään ja alueella toimii monia Milanon suosituimpiin lukeutuvia pubeja, klubeja ja yökerhoja.Suomesta Milanoon

Finnairin suorat lennot Helsinki-Vantaalta Milano-Malpensaan ovat helpoin tapa matkustaa Suomesta Milanoon. Finnair lentää Helsinki-Milano väliä jopa kaksi kertaa päivässä molempiin suuntiin. Lentoaika Helsingistä Milanoon on noin kolme tuntia. Finnairin suorien lentojen lisäksi Suomesta on mahdollista matkustaa Milanoon vaihtolennoilla lukuisten muiden lentoyhtiöiden lennoilla.


Katso myös:

Kuvia Milanosta

Hotellit Milanossa

Hotels.com