Lentokenttäoppaat: Milano-Malpensa

Lentokenttäopas: Milano-Malpensa

Milano-Malpensan lentokenttä

Milano-Malpensa (MXP) on vilkas kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Milanosta luoteeseen. Milanoon suuntaavien matkailijoiden lisäksi lentoasema palvelee myös esimerkiksi Pohjois-Italian järvialueelle tai Etelä-Sveitsiin matkustavia.

Suomesta Malpensan lentokentälle lentävät lentoyhtiöt Finnair ja Airbaltic. Finnair lentää Malpensaan Helsingistä ja Airbaltic Tampereelta. Sekä Finnair että Airbaltic käyttävät Malpensassa lentoaseman terminaalia 1.


Lentokentältä Milanoon

Bussit

Malpensan lentokentän ja Milanon keskustan välillä on hyvät bussiyhteydet. Bussiyhtiöt Flixbus, Terravision, Autostradale ja Air Pullman liikennöivät lentokentältä Milano Centrale -rautatieasemalle. Busseja kulkee useita vuoroja tunnissa. Lentokenttäbussit pysähtyvät molempien terminaalien edustalla.

Bussilipun voi ostaa bussista tai etukäteen bussiyhtiöiden nettisivuilta. Vuonna 2023 bussilippu kaikilla yhtiöillä maksaa normaalisti 10 euroa suuntaansa. Useimmilla yhtiöillä on myös myynnissä menopaluu-lippuja 16 euron hintaan. Bussi on halvin tapa matkustaa lentokentältä Milanoon. Matka-aika lentokentältä Milanoon on tavallisesti noin 50 minuuttia.

Junat

Malpensa Express -junat liikennöivät lentokentän molemmista terminaaleista noin puolen tunnin välein kahdella eri linjalla. Linjat kulkevat suurimman osan matkaa samaa reittiä, mutta haarautuvat Milanon kantakaupungissa. Toisen linjan päätepysäkki on Cadornan asema ja toisen Milano Centrale. Milano Cantraleen kulkevat junat pysähtyvät matkalla myös Porta Garibaldin asemalla.

Juna on helppo ja luotettava tapa matkustaa Malpensan kentältä Milanoon. Matka-aika Milanon keskustaan on noin 50 minuuttia eli suurinpiirtein sama kuin bussilla. Ruuhka-aikaan juna pysyy kuitenkin bussia varmemmin aikataulussaan. Junalippu lentokentältä Milanoon maksaa 13 euroa suuntaansa. Junayhtiön nettisivuilta voi ostaa etukäteen myös menopaluun 20 euron hintaan.

Taksit

Lentoaseman molempien terminaalien edustoilla sijaitsevilla taksitolpilla on yleensä takseja hyvin saatavilla. Bussiin ja junaan verrattuna taksilla matkustaminen on kallista, sillä matkalle Milanon keskustaan tulee hintaa noin 100 euroa suuntaansa. Mikäli hotelli tai muu matkan kohde sijaitsee kaukana bussi- ja junareiteistä, on taksi kuitenkin helpoin matkustusmuoto.


Bussit muualle Italiaan

Milanon lisäksi Malpensan kentältä on tarjolla suoria bussiyhteyksiä moniin muihin kaupunkeihin Pohjois-Italiassa. Bussiyhtiö SADEM liikennöi Malpensan kentältä Torinoon ja Valle d'Aostan alueelle, STN liikennöi Novaraan ja COMAZZI Domodossolaan. Flixbus liikennöi lentokentältä puolestaan mm. Torinoon ja Genovaan. Kesäkaudella Flixbussin kyydissä pääsee suoraan lentokentältä myös esimerkiksi Comojärven rannalla sijaitsevaan Comon kaupunkiin.


Junat Sveitsiin

Malpensan kentältä pääsee suoralla junayhteydellä myös Sveitsin puolelle. Junayhtiö Trenord liikennöi junia Malpensan lentokentältä Etelä-Sveitsissä sijaitsevaan Ticinon kantoniin. Junalla pääsee Malpensasta suoraan esimerkiksi Ticinon suurimpaan kaupunkiin Luganoon sekä kantonin pääkaupunkiin Bellinzonaan. Luganoon matka kestää aikataulun mukaan 1h 35 min ja Bellinzonaan 1h 54 min. Junavuoroja Malpensasta Ticinoon liikennöidään noin kerran tunnissa.


Lentokentältä Pohjois-Italian järville

Milano-Malpensan kautta on kätevää matkustaa myös Pohjois-Italian järville. Suurista järvistä lähimpänä lentokenttää sijaitsee Maggiorejärvi, jonka eteläpäähän on matkaa lentokentältä vain 15 kilometriä. Kaikki muutkin Pohjois-Italian suuret järvet sijaitsevat alle 200 kilometrin säteellä lentokentästä.

Kaikille Pohjois-Italian suurimmille järville on mahdollista matkustaa junalla tai bussilla Malpensan lentokentältä. Riippuen kohteesta perillepääsy saattaa tosin edellyttää yhtä tai useampaa junan tai bussin vaihtoa. Kesäkaudella Malpensan lentoasemalta on helppoa matkustaa Flixbus-yhtiön bussilla Comojärven rannalla sijaitsevaan Comoon, jonne suora bussimatka kestää vain 45 minuuttia. Gardajärven rannalla sijaitsevaan Desenzanoon pääsee taas esimerkiksi noin 2 tunnissa vaihtamalla junaa Milano Centrale -asemalla.

Juna-aikatauluja ja -reittejä voi tarkastella tarkemmin Pohjois-Italiassa toimivan junayhtiö Trenordin nettisivuilla.


Palvelut lentokentällä

Malpensan lentokentällä on kattavat ravintolapalvelut ja hyvät ostosmahdollisuudet.

Ravintoloita on tarjolla parhaiten lentokentän yleisellä puolella. Esimerkiksi terminaali 1:n yleisellä puolella sijaitsevassa ravintolamaailmassa toimivat mm. hampurilaisravintola McDonalds sekä pizzaravintolat Rossopomodoro ja Pizza Chef. Myös lähtevien matkustajien alueelta löytyy ravintoloita, kuten mm. hampurilaisravintola Burgery ja nuudelibaari Wagamama. Lisäksi molemminpuolin turvatarkastusta sijaitsee useita kahviloita, joista voi ostaa pikkupurtavaa.

Lentokentällä on hyvät mahdollisuudet hoitaa myös tuliaisten shoppailua. Erityisesti lähtevien matkustajien alueella terminaali 1:ssä on hyvä valikoima muotivaatteita, kosmetiikkaa, alkoholia ja makeisia myyviä liikkeitä. Esimerkiksi arvostetut muotitalot Burberry, Gucci ja Giorgio Armani pitävät liikkeitään lentokentällä. Hintatietoisen matkailijan on kuitenkin hyvä huomioida, että hintataso lentokentällä on yleisesti ottaen selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Milanon keskustassa.

Malpensan lentoaseman yhteydessä toimii useita hotelleja, jotka ovat hyvä vaihtoehto yöpymiseen esimerkiksi ennen aikaista aamulentoa. Terminaali 1:n yhteydessä toimii mm. neljän tähden Sheraton-hotelli, joka tarjoaa majoitusta moderneissa ja viihtyisissä hotellihuoneissa. Sheratonin vieraiden käytössä on myös mm. ravintola, kokoushuoneita, kuntosali ja spa-tilat. Terminaali 2:n puolelta löytyy puolestaan kolmen tähden Moxy-hotelli, joka puolestaan tarjoaa majoitusta kohtuulliseen hintaan tyylikkäästi sisustetuissa huoneissa. Moxy-hotellin asiakkaat pääsevät siirtymään terminaali 1:n puolelle ilmaisella bussikuljetuksella. Hotellin lentokentältä voi varata esimerkiksi Hotels.com -sivustolta.

Hotellit Milanossa

Hotels.com