Matkakohteet: Sveitsi: Bellinzona

Bellinzona, Sveitsi

Bellinzona, Sveitsi

Bellinzona on Etelä-Sveitsissä sijaitsevan Ticinon kantonin pieni, mutta idyllinen pääkaupunki. Noin 20 000 asukkaan kaupunki on tunnettu erityisesti siellä sijaitsevista kolmesta keskiaikaisesta linnasta. Upeiden linnojen lisäksi matkailijoita Bellinzonaan houkuttelevat sen viehättävä vanhakaupunki sekä lähiseudun monipuoliset retkeilymahdollisuudet.

Bellinzona on mukava päiväretkikohde esimerkiksi Ticinon suurimpaan kaupunkiin, Luganoon, suuntautuvalla lomalla. Luganosta on matkaa Bellinzonaan vain 30 kilometriä ja kaupunkien välillä on hyvät junayhteydet. Toisaalta myös yöpymistä Bellinzonassa kannattaa harkita, sillä kaupunki ympäristöineen tarjoaa tekemistä ja nähtävää usemmaksikin päiväksi.


Bellinzonan nähtävyydet

Linnat ja linnoitukset

Bellinzonan linnat

Bellinzonan sijainti Ticinon laaksossa, tärkeimpien Alppien yli kulkevien reittien risteyskohdassa, teki siitä sotilaallisesti merkittävän kohteen jo ennen ajanlaskumme alkua. Ensimmäiset linnoitukset nykyisen kaupungin paikalle rakennettiinkin jo Rooman valtakunnan toimesta yli 2000 vuotta sitten. Rooman valtakunnan hajottua Bellinzonan hallinnasta käytiin lukuisia taisteluita ja vuosisatojen kuluessa kasvavan kaupungin suojaksi rakennettiin sen monien hallitsijoiden toimesta mittavat puolustusrakennelmat.

Tänä päivänä matkailijat voivat tutustua Bellinzonassa kolmeen lähinnä keskiajalta peräisin olevaan linnaan sekä kaupungin suojaksi rakennettuun kaupunginmuuriin, joka on myös säilynyt monelta osin tähän päivään asti. Bellinzonan linnoitukset ovat koko Euroopan mittakaavassakin poikkeuksellisen mittavia ja ne onkin valittu myös Unescon maailmanperintökohteeksi.

Suurin ja merkittävin Bellinzonan linnoista on Castelgrande. Linna sijaitsee kallioisella kukkulalla keskellä Ticinon laaksoa. Jyrkkärinteinen kukkula tarjosi linnalle luonnollisen rakennuspaikan, josta käsin laaksoa oli helppo vartioida. Samalla paikalla sijaitsi linna jo Rooman valtakunnan aikoihin, mutta nykyinen linna on rakennettu pääosin vuosien 1250 ja 1500 välillä. Suuressa linnassa riittää paljon nähtävää historiasta kiinnostuneelle matkailijalle. Tutustumisen linnaan voi aloittaa sen sisätiloista, joissa toimii nykyään Castelgranden ja linnakukkulan varhaisempaakin historiaa esittelevä museo. Mielenkiintoinen vierailukohde linnassa on myös esimerkiksi vartiotorni Torre Bianca, jonka huipulle myös matkailijoiden on mahdollista kiivetä.

Noin 300 metriä Castelgrandesta itään sijaitsee Bellinzonan toiseksi suurin linna, nimeltään Montebello. 1300-1400 luvuilla rakennettu Montebello yhdistyy Castelgrandeen kaupunginmuurilla, jonka suojissa sotilaat pystyivät kulkemaan linnasta toiseen. Montebellossa vierailijat voivat mm. kiivetä linnan muureille ihaileman sieltä avautuvia näkymiä Castelgrandeen ja Bellinzonan vanhaankaupunkiin. Linnan tiloissa toimii myös arkeologinen museo.

1400-luvulla Bellinzonan puolustusjärjestelmän täydennykseksi rakennettiin vielä Sasso Corbaro, kaupungin kolmas linna. Tämä pieni linna sijaitsee korkean kukkulan päällä, noin 400 metriä Montebellosta itään. Toisin kuin Bellinzonan kaksi muuta linnaa, Sasso Corbaro ei ole yhteydessä kaupunginmuuriin. Linnan tiloissa toimii nykyään pieni museo, jossa voi tutustua mm. 1600-luvulla eläneen aatelisperheen asuttamaan huoneeseen.

Vanhakaupunki

Bellinzonan vanhakaupunki

Linnojen lisäksi Bellinzonasta löytyy historiasta kiinnostuneelle matkailijalle paljon muutakin nähtävää. Bellinzonan idyllinen vanhakaupunki pitää sisällään monia mielenkiintoisia rakennuksia ja vierailukohteita.

Vanhakaupunki koostuu tiiviisti rakennetuista keskiaikaisista kortteleista, joiden välissä kulkee kapeita katuja -ja kujia. Monin paikoin kävelykadut kulkevat holvikaarien alla, jotka tarjoavat kaivattua varjoa keskikesän kuumimpina päivinä. Vanhankaupungin alueelta löytyy myös monia viehättäviä aukioita, kuten Piazza Nosetto ja Piazza Collegiata, joita reunustavat upeasti koristellut palatsimaiset talot. Piazza Collegiatalla sijaitsee myös yksi vanhankaupungin huomattavimmista rakennuksista, 1500-luvulla rakennettu marmoripintainen Chiesa Collegiata -kirkko.

Bellinzonan vanhakaupunki on aina mielenkiintoinen vierailukohde, mutta erityisen täynnä elämää se on lauantai-aamuisin, jolloin viikottaiset markkinat järjestetään. Markkinoiden aikaan Bellinzonan vanhakaupunki täyttyy kojuista, joissa myydään mm. Ticinon alueen herkkuja, kuten juustoja, leipää, hedelmiä ja erilaisia lihatuotteita.


Retkikohteita lähellä Bellinzonaa

Maggiorejärvi, Sveitsi

Bellinzonan lähellä sijaitsee monia mukavia retkikohteita, joista moniin on helppo matkustaa myös julkisilla liikennevälineillä.

Luonnon ja aktiivisen lomailun ystävät voivat suunnata vaikkapa vaellusretkelle kaupunkia ympäröiville vuorille ja kukkuloille. Lähimmät vaellusreitit alkavat heti kaupungin ulkopuolelta. Upeaa järviluontoa ja viehättäviä pikkukaupunkeja voi taas lähteä ihailemaan vaikkapa Maggiorejärvelle, jonne matka taittuu paikallisjunalla alle 20 minuutissa.

Bellinzonan läheisyydessä sijaitsee myös useita idyllisiä vuoristokyliä. Vierailun arvoisia kyliä ovat esimerkiksi Maggiorejärven pohjoispuolella sijaitseva Corippo sekä Leventinan laaksossa sijaitseva Giornico. Näissä historiaa huokuvissa kylissä matkailija voi kokea ticinolaisten pikkukylien tunnelman sellaisena kuin se on ollut jo satoja vuosia sitten.


Majoitus Bellinzonassa

Bellinzona on pieni kaupunki, joten myös kaupungin hotellivalikoima on melko suppea. Suuria ketjuhotelleja ei Bellinzonasta löydy, mutta kaupungissa yöpymistä suunnittelevalla on kuitenkin valittavanaan muutama viihtyisä hotelli.

Hyvätasoista hotellia Bellinzonasta etsivä voi majoittua esimerkiksi vanhankaupungin kupeessa sijaitsevassa Hotel & SPA Internazionale Bellinzonassa. Tämä historiallisessa miljöössä toimiva kylpylähotelli tarjoaa mukavat puitteet rentouttavaan lomailuun. Hotellivieraiden käytössä ovat monipuoliset kylpylä- ja hyvinvointipalvelut, mukaan luettuna kuntosali, sauna, suolahuone ja mahdollisuus erilaisiin kylpylähoitoihin.

Edullista majoitusta löytää Bellinzonasta taas esimerkiksi Garni Liberty -hotellista, joka on ilman henkilökuntaa toimiva itsepalveluhotelli. Tämä pelkistetty, mutta moderni hotelli sijaitsee noin 2 kilometrin päässä Bellinzonan keskustasta.

Bellinzonan hotellivalikoimaan voi tutustua tarkemmin Hotels.com -sivustolla.


Hotellit Bellinzonassa

Hotels.com