Matkakohteet: Italia: Maggiorejärvi

Maggiorejärvi, Italia / Sveitsi

Maggiorejärvi

Maggiorejärvi (Lago Maggiore) lukeutuu Gardajärven ja Comojärven ohella Pohjois-Italian suosituimpiin järvimatkailukohteisiin. Maggiorejärvelle erityinen piirre ovat sen lukuisat saaret, jotka ovat suosittuja järviristeilyjen kohteita. Myös vehreät puutarhat, loisteliaat villat, keskiaikaiset linnat ja idylliset kalastajakylät tekevät Maggiorejärvestä kiehtovan matkakohteen.

Maggiorejärvi sijaitsee Italian ja Sveitsin rajalla, järven pohjoisimman osan ulottuessa Sveitsin puolelle. Italian suurista kaupungeista lähimpänä Maggiorejärveä sijaitsee Milano, jonne on matkaa järven eteläosasta noin 60 kilometriä. Milano-Malpensan lentokenttä sijaitsee alle 20 kilometrin päässä järvestä. Malpensan kentälle on hyvät lentoyhteydet Suomesta Finnairin reittilennoilla.


Maggiorejärven kylät ja kaupungit

Maggiorejärven rannoilla sijaitsee kymmeniä viehättäviä kyliä ja kaupunkeja. Suosituimmat matkakohteet sijaitsevat järven länsirannikolla, mutta myös itärannikolta löytyy vierailunarvoisia kohteita. Esittelemme seuraavaksi muutamia Maggiorejärven mielenkiintoisimpia matkakohteita.

Arona

Arona on asukasluvultaan Maggiorejärven Italiaan kuuluvan osan suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on noin 15 000. Arona sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella noin 25 kilometrin päässä Malpensan lentokentästä.

Pitkän historian omaava Arona on ollut Maggiorejärven eteläosan tärkein keskus jo satojen vuosien ajan. Kaupungissa ja sen ympäristössä riittääkin runsaasti nähtävää historiasta kiinnostuneelle matkailijalle. Yksi Aronan suosituimmista nähtävyyksistä on Rocca Borromea -puisto. Keskiaikaisen linnan raunioiden ympärille muodostettu puisto on suosittu piknikretkien kohde ja puistosta avautuu myös hienot näköalat järvelle.

Arona on sopiva matkakohde heille, jotka haluavat lomallaan Maggiorejärvellä majoittua aidossa italialaisessa kaupungissa. Turismi näkyy kaupungin katukuvassa varsin vähän verrattuna moniin järven rannalla sijaitseviin pienempiin paikkakuntiin. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta kaupunki on myös hyvä tukikohta päiväretkien tekemiseen muualle Maggiorejärven alueelle.

Stresa

Stresa

Maggiorejärven suosituin lomakohde on järven länsirannikolla sijaitseva 5000 asukkaan Stresa. Tyylikäs pikkukaupunki on ollut suosittu matkakohde jo 1800-luvulta saakka, jolloin kaupunkiin rakennettiin useita suuria hotelleja. Kaupunki on tunnettu tyylikkäästä rantabulevardistaan sekä loisteliaista huviloistaan.

Stresassa matkailijoita hellitään kenties Maggiorejärven upeimmilla maisemilla. Korkeiden vuorien ja järven välisellä kannaksella sijaitseva kaupunki on myös loistava tukikohta retkille vuoristoon tai esimerkiksi lähellä sijaitseville Borromean saarille.

Upeiden maisemien ja retkeilymahdollisuuksien ohella matkailijoita Stresaan houkuttelevat suositun lomakohteen monipuoliset palvelut. Stresa on täynnä tasokkaita ravintoloita ja myös ostosmahdollisuudet ovat kaupungissa varsin hyvät suhteessa sen kokoon.

Cannero Riviera

Cannero Riviera

Yksi järven idyllisimmistä pikkukylistä on noin 1000 asukkaan Cannero Riviera. Järven pohjoisosassa 10 kilometrin päässä Sveitsin rajasta sijaitseva kylä on suosittu vierailukohde ja sopii hyvin vaikkapa päiväretkikohteeksi. Kylässä toimii myös muutamia hotelleja, joten rauhallista lomakohdetta etsivä voi harkita majoittumistakin Cannero Rivierassa.

Cannero Rivieran viehätys perustuu etenkin sen historialliseen keskustaan, joka sijaitsee aivan Maggiorejärven rannalla. Keskustan edustalla kulkee viehättävä rantakatu, josta voi vuoristoisen järvimaiseman ohella ihailla Castelli di Cannero -saariryhmää, jossa sijaitsevat 1500-luvullla rakennetun linnan rauniot. Kävelyretkellä kannattaa kuitenkin poiketa myös sisämaahan, sillä historiallisen pikkukylän kapeat kadut tarjoavat myös mielenkiintoista nähtävää.

Locarno

Locarno

Sveitsille kuuluvan Maggiorejärven pohjoisosan merkittävin kaupunki on 16 000 asukkaan Locarno. Locarno on suosittu lomakohde ja tunnettu Sveitsin lämpimimpänä kaupunkina.

Locarnon vanhakaupunki on historiallisesti arvokas kokonaisuus, joka on myös listattu Sveitsin kansalliseksi perintökohteeksi. Historiallisten rakennusten joukossa on mm. kolme keskiajalla rakennettua kirkkoa, joista tunnetuin on pyhiinvaelluskohteenakin suosittu Madonna del Sasso. Tunnettu historiallinen nähtävyys Locarnossa on myös Castello Visconteo -linna, jonka suunnitteluun otaksutaan osallistuneen itse Leonardo da Vincin.

Myös Italian puolella majoittuvien on helppoa vierailla Locarnossa, sillä Maggiorejärven laivat kulkevat myös Sveitsin puolelle. Myös junalla on mahdollista matkustaa esimerkiksi Stresasta Locarnoon.


Liikkuminen Maggiorejärvellä

Liikkuminen Maggiorejärven ympäristössä on helppoa eri kulkuvälineillä. Eniten vapautta liikkumiseen tuo tietysti auton vuokraaminen, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. Liikkuminen järven rannalla sijaitsevien kaupunkien ja kylien välillä onnistuu nimittäin kätevästi myös julkisilla liikennevälineillä. Auton vuokraaminen onkin hyödyllistä lähinnä silloin kun haluaa tutustua paremmin esimerkiksi järven ympäristössä sijaitsevaan vuoristoon ja vuoristokyliin.

Useimmiten helpoin ja suositeltavin kulkuväline Maggiorejärvellä on laiva. Etenkin kesäkaudella Maggiorejärvellä on hyvät ja säännölliset laivayhteydet kaikkiin järven tärkeimpiin kyliin ja kaupunkeihin. Talvikaudella laivat liikennöivät hieman harvemmalla vuorovälillä. Maggiorejärven reittiliikenteen laivoja operoi Gestione Navigazione Laghi niminen yritys, jonka nettisivuilta voi tarkistaa laivojen ajantasaiset aikataulut. Lisäksi järvellä toimii mm. joitakin järviristeilyjä järjestäviä yhtiöitä.

Maggiorejärven länsirannikolla kulkeva Milanon Sveitsiin yhdistävä rautatie mahdollistaa hyvät yhteydet myös moniin Maggiorejärven tärkeimpiin kaupunkeihin. Junat pysähtyvät mm. Aronassa ja Stresassa. Juna onkin useimmiten nopein tapa siirtyä kaupunkien välillä ja toisaalta rautatieyhteyden ansiosta Maggiorejärveltä on helppo tehdä päiväretkiä esimerkiksi Milanoon. Myös Maggiorejärven itärannikolla on mahdollista matkustaa junalla tärkeimpien kaupunkien ja kylien välillä. Itärannikolla junat ovat kuitenkin paikallisjunia ja yhteydet muualle Italiaan tai Sveitsiin edellyttävät junan vaihtoa.


Majoitus Maggiorejärvellä

Maggiorejärven ympäristöstä löytyy runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Paras valikoima hotelleja on Stresan ympäristössä, mutta lähes jokaisesta hiemankin isommasta kylästä löytyy ainakin yksi hotelli. Halutessaan omatoiminen matkailija voikin helposti tehdä Maggiorejärvellä kiertomatkan, jonka aikana yöpyy useammassa kohteessa.

Tyylikästä majoitusta Maggiorejärveltä etsivä voi majoittua esimerkiksi jossakin Stresan tunnetuista luksushotelleista. Pienessä kaupungissa toimii peräti kaksi viiden tähden hotellia ja useita neljän tähden hotelleja. Esimerkiksi palatsimainen viiden tähden hotelli Grand Hotel Des Iles Borromees täyttää varmasti vaativankin matkailijan tarpeet.

Loma Maggiorejärvellä ei kuitenkaan vaadi suurta budjettia, sillä eri puolilta järveä löytyy runsaasti myös edullisia majoitusvaihtoehtoja. Esimerkiksi Stresassa ja Aronassa on tarjolla useita kahden-kolmen tähden hotelleja, joissa voi majoittua varsin edulliseen hintaan.

Maggiorejärven hotelleihin voi tutustua tarkemmin Hotels.com -sivustolla, josta voi myös varata itselleen sopivan majoituksen.


Hotellit Maggiorejärvi

Hotels.com