Matkakohteet: Sveitsi: Lugano

Lugano, Sveitsi

Lugano, Sveitsi

Lugano on noin 60 000 asukkaan kaupunki Etelä-Sveitsissä. Italiankielisen Ticinon kantonin suurimpana kaupunkina Lugano on merkittävä kulttuurin ja liike-elämän keskus alueellaan. Lugano on myös suosittu matkakohde sekä sveitsiläisten että ulkomaalaisten matkailijoiden keskuudessa.

Lugano sijaitsee upeissa maisemissa vuorten ympäröimän Luganojärven rannalla. Miellyttävä ilmasto sekä ympäröivän alueen monipuoliset harrastus- ja retkeilymahdollisuudet tekevät Luganosta ihanteellisen kohteen aktiiviselle lomailijalle.

Suomesta on helpointa matkustaa Luganoon lentämällä Italian puolella sijaitsevalle Milano-Malpensan lentokentälle, josta on tarjolla hyvät bussiyhteydet Luganoon. Malpensan lentokentältä on matkaa Luganoon alle 80 kilometriä.


Nähtävyydet ja vierailukohteet

Aukio Luganossa

Luganon tunnelmallinen keskusta pitää sisällään monta mielenkiintoista vierailukohdetta ja nähtävyyttä. Keskustan selkeä keskipiste on Piazza della Riforma -aukio, josta onkin hyvä aloittaa tutustuminen Luganoon. Viihtyisää aukiota reunustavat tyylikkäät kivitalot, joista huomattavin katseenvangitsija on vuonna 1844 valmistunut Luganon kaupungintalo. Aukiolla sijaitsevat lukuisat ravintolat ja kahvilat ovat kaupunkilaisten suosimia kohtauspaikkoja. Piazza della Riformalta saavat alkunsa myös Luganon vilkkaimmat ostoskadut, kuten luksusliikkeiden reunustama kävelykatu Via Nassa.

Kaupungin keskusta-alueella sijaitsee monia historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Esimerkiksi satoja vuosia vanhoja kirkkoja Luganosta löytyy useita. Kenties tunnetuin Luganon kirkoista on Luganojärven rantamaisemissa sijaitseva 1500-luvulla rakennettu Chiesa di Santa Maria degli Angeli, joka on tunnettu upeista seinämaalauksistaan. Muita merkittäviä kirkkorakennuksia Luganossa ovat mm. kukkulan rinteellä Luganon keskustan yläpuolella sijaitseva San Lorenzon katedraali sekä kivenheiton päässä Piazza della Riformalta sijaitseva Chiesa San Rocco.

Taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneita matkailijoita hellitään Luganossa monipuolisella museotarjonnalla. Kaupungin kulttuurielämän tärkein keskus on vuonna 2015 valmistunut kulttuurikeskus LAC Lugano Arte e Cultura. Luganojärven rannalla sijaitsevaa rakennusta pidetään modernin arkkitehtuurin mestariteoksena ja se onkin nähtävyys jo itsessään. LAC:n sisätiloissa vierailevat voivat tutustua suureen taidenäyttelyyn, jonka pysyvissä kokoelmissa on erityisesti Ticinon alueen taiteilijoiden töitä. LAC pitää sisällään myös 1000 paikkaa käsittävän konserttisalin, jossa järjestetään säännöllisesti esimerkiksi klassisen musiikin konsertteja ja esittävän taiteen esityksiä. LAC:in lisäksi Luganosta löytyy useita pienempiä taidemuseoita sekä mm. luonnontieteellinen museo.


Järviristeilyt ja rantaelämä

Risteilyt Luganojärvellä

Vehreiden vuorien ja oliivilehtojen reunustama Luganojärvi on yksi Luganon kiistattomista matkailuvalteista. Osittain Italiankin puolelle ulottuvan Luganojärven rannoilla sijaitsee monia mielenkiintoisia luontokohteita sekä viihtyisiä pikkukyliä. Risteily Luganojärvellä on paras tapa tutustua järveen ja sen rantakohteisiin.

Luganojärven merkittävin laivayhtiö SNL (Società Navigazione del Lago di Lugano) liikennöi järvellä reittiliikennettä sekä erilaisia teemaristeilyjä. Reittiliikenteen laivoilla voi matkustaa Luganosta noin 30 Luganojärven rannalla sijaitsevaan kohteeseen. Suosittu kohde on esimerkiksi noin viiden kilometrin päässä Luganosta sijaitseva Gandria, jonne laivamatka kestää reilut 20 minuuttia. Viehättävän pikkukylän kapeilla kaduilla voi aistia menneen ajan tunnelmaa. Paluumatkan Gandriasta Luganoon voi laivan sijaan taittaa myös kävellen kuvauksellista Oliivipolkua (Sentiero dell'olivo) pitkin. Tämä Luganojärven rantaa kulkeva kävelyreitti on saanut nimensä sen varrella sijaitsevista lukuisista oliivipuista.

Hyvä tapa tutustua Luganojärveen on myös lähteä SNL:n opastetuille teemaristeilylle, joilla tutustutaan järven eri osiin. Kesäkaudella järjestetään lisäksi päivittäin lounasristeilyjä ja viikonloppuisin illallisristeilyjä.

Rannat ja uiminen

Ranta Luganossa

Luganojärvi ja Etelä-Sveitsin miellyttävä ilmasto tekevät Luganosta myös mukavan rantalomakohteen. Erityisesti kesä-elokuussa kun Luganossa nautitaan helteistä lähes päivittäin, voi Luganojärven rantamaisemissa viettää lomaa varsin välimerellisissä tunnelmissa.

Auringonpalvojien ja vesipetojen mieliksi Luganojärveltä löytyy useita uimarantoja. Luganon suosituin ranta on Lido di Lugano, joka sijaitsee keskustan itäpuolella. Tämä maksullinen ranta-alue pitää sisällään hyvin hoidetun hiekkarannan lisäksi mm. kolme uima-allasta, beachvolley-kentän sekä ravintolan. 11 frangin (noin 10 euroa) pääsymaksua vastaan saa varsin hyvin vastinetta rahoilleen.

Myös ilmaisia rantoja löytyy Luganojärveltä useita. Luganon keskustan lähin ilmainen uimaranta löytyy Parco Civico -puiston edustalta. Pieniä ja viihtyisiä rantoja löytyy monista Luganojärven rannalla sijaitsevista kylistä.


Retkeilyä vuoristossa

Näkymä San Salvatore -vuoren huipulta

Luganosta käsin on helppoa tehdä retkiä ympäröivään vuoristoon. Lähimmät vuoret sijaitsevat vain kivenheiton päässä kaupungin keskustasta. Erityisesti Luganon eteläpuolella sijaitseva Monte San Salvatore (912 m) sekä itäpuolella sijaitseva Monte Bré (925 m) ovat helposti Luganosta saavutettavia retkeilykohteita. Molempien vuorten huipulle on mahdollista matkustaa vuorten rinteillä kulkevilla funikulaareilla tai vaihtoehtoisesti huipuille voi kivuta vuorten rinteillä kulkevia polkuja pitkin. Sekä San Salvatoren että Monte Brén huipuilla kulkee eripituisia patikointireittejä ja molempien vuorten huipulla toimii myös näköalaravintola. Vuorten huipuilta avautuvat upeat maisemat kannattaa ehdottomasti kokea Luganoon suuntautuvalla matkalla.

Lugano on mainio tukikohta myös muualle Ticinon alueelle suuntautuville vaellusretkille. Kantonin yli 4000 kilometriä pitkä merkittyjen vaellusreittien verkosto tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia vuoristoluonnosta nauttimiseen. Vaelluksesta kiinnostuneen matkailijan kannattaakin ehdottomasti tutustua laajemminkin Ticinon monipuolisiin vaellus- ja retkeilymahdollisuuksiin.

Yksi Ticinon upeimmista vaellusreiteistä kulkee Valle di Sementina -laaksossa, noin 30 kilometriä Luganon pohjoispuolella. Tämän vehreissä vuoristomaisemissa kulkevan reitin kohokohta on Valle di Sementinan ylittävä lähes 300 metriä pitkä riippusilta. Vaellusreissu Valle di Sementinaan on helpointa aloitta Monte Carasson kylästä, josta voi nousta gondoolihissillä ylös vuoristoon.


Majoitus Luganossa

Luganossa toimii kymmeniä eritasoisia hotelleja. Hotellien hintataso on yleisesti ottaen jonkin verran Suomea korkeampi, mutta myös kohtuullisen hintaista majoitusta on tarjolla.

Hotellit ovat Luganossa keskittyneet pääasiassa kaupungin keskusta-alueelle sekä keskustan eteläpuolella sijaitsevaan Paradisoon. Esimerkiksi Luganojärven rantabulevardilla toimii useita hotelleja, joissa majoittuvat voivat nauttia huoneensa ikkunasta avautuvasta järvinäköalasta.

Tasokasta hotellia Luganosta etsivä voi majoittua esimerkiksi Hotel Splendide Royal Luganoon, joka on rantakadulla sijaitseva tyylikäs viiden tähden hotelli. Tämä vuodesta 1887 asti toiminut maineikas hotelli tarjoaa tunnelmalliset puitteet vaikkapa romanttisen viikonloppumatkan viettoon. Todellista luksusmajoitusta Luganossa on tarjolla myös Paradison kukkuloilla sijaitsevassa The View -hotellissa. Tämä moderni viiden tähden hotelli tyydyttää varmasti vaativimmankin matkailijan tarpeet.

Edullista majoitusta Luganosta etsivä löytää taas varmasti sopivan vaihtoehdon kaupungin lukuisista kahden-kolmen tähden hotelleista. Edullisista hinnoistaan on tunnettu esimerkiksi Ibis Budget -hotelli Paradisossa.

Hotellin Luganosta voi varata esimerkiksi Hotels.com -sivustolta.


Hotellit Luganossa

Hotels.com