Matkakohteet: Ranska: Etelä-Ranska: Nizza

Nizza, Ranska

Nizzan satama

Nizza on Ranskan Rivieran tärkein keskus ja suosittu lomakohde. Välimeren rannalle levittäytyvä kaupunki tarjoaa harvinaisen hyvät puitteet ranta- ja kaupunkiloman yhdistämiselle. 350 000 asukkaan kaupunkina Nizza tarjoaa riittävästi nähtävää ja koettavaa pidemmällekin lomalle.

Suomesta on helppo matkustaa Nizzaan, sillä kaupunkiin lennetään päivittäin suoria lentoja Suomesta. Tällä hetkellä reittilentoja Helsinki-Vantaalta Nizzaan lentävät lentoyhtiöt Norwegian ja Finnair. Lentoaika Helsingistä Nizzaan on n. 3,5 tuntia. Vaihtolennoilla Nizzaan on mahdollista matkustaa lisäksi useilla muilla lentoyhtiöillä. Nizzan lentokenttä sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta.


Nähtävyydet Nizzassa

Promenade des Anglais

Nizzan rantakatu

Promenade des Anglais on Nizzan keskustan edustalla kulkeva tyylikäs rantakatu, joka kulkee kuuluisan pyöreillä kivillä päällystetyn rannan viertä. Katu on saanut nimensä 1700-luvulla Nizzaan talviasukkaiksi muuttaneiden varakkaiden brittien mukaan, joiden aloitteesta tämä upea rantabulevardi aikanaan rakennettiin.

Promenade des Anglaisin varrella sijaitsee useita tasokkaita hotelleja ja ravintoloita. Iltaisin katu täyttyy turisteista ja paikallisista, jotka nauttivat rantakadun tunnelmasta iltakävelyn merkeissä. Leveä katu on myös suosittu juoksijoiden, rullaluistelijoiden ja pyöräilijöiden keskuudessa.

Colline du Château

Näköalapaikka Colline du Châteaulla

Colline du Château on Nizzan keskustassa sijaitseva kukkula, jonka päällä sijaitsivat aikanaan Nizzan ensimmäiset asutukset. Nykyään kukkula on muutettu puistoksi, jossa on yhä nähtävissä raunioita muinaisesta asutuksesta ja linnoituksista.

Rauniot eivät kuitenkaan ole ainoa syy kiivetä kukkulalle, sillä eri puolilla kukkulaa sijaitsee näköalapaikkoja, joista avautuvat upeat näköalat Nizzaan ja Välimerelle. Myös itse puisto on viehättävä kokonaisuus, jossa raunioiden ja näköalojen lisäksi voi ihailla myös taideteoksia ja komeaa vesiputousta.

Colline du Châteaulle pääsee kävellen tietä tai portaita pitkin, tai mikäli haluaa säästää jalkojaan voi matkan ylös taittaa myös hissillä. Puistossa toimii kahviloita, joista voi ostaa juotavaa ja pientä purtavaa.

Nizzan vanhakakaupunki

Nizzan vanhakaupunki

Nizzan todellinen sielu on sen vanhakaupunki, joka koostuu vieri viereen rakennetuista pastellinvärisistä taloista, kapeista kujista ja pienistä aukioista.

Vanhankaupungin katujen varret täyttyvät ravintoloista ja pikkupuodeista, jotka myyvät mm. vaatteita, matkamuistoja, taidetta ja paikallisia tuotteita. Vanhankaupungin alueella sijaitsevat kappelit ja kirkot ovat myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Iltaisin vanhankaupungin lukuisat ravintolat, baarit ja pubit täyttyvät illanviettäjistä. Alueella toimii myös useita pieniä klubeja ja discoja, jotka ovat sekä paikallisten nuorten että turistien suosiossa. Vanhakaupunki onkin yksi Nizzan yöelämän keskipisteistä.


Ravintolat ja ulkona syöminen

Ravintola Nizzassa

Ulkona syöminen ja ystävien tapaaminen ravintoloissa on oleellinen osa nizzalaisten elämäntapaa. Kaupungin keskusta onkin täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita. Tiheimmät ravintolakeskittymät löytyvät Nizzan vanhastakaupungista ja sen läheisyydestä, mutta hyviä ravintoloita löytyy joka puolelta kaupungin keskustaa.

Nizzan ravintolavalikoimasta löytyy varmasti jokaista miellyttävä vaihoehto. Tarjolla on perinteistä ranskalaista ruokaa myyvien ravintoloiden lisäksi mm. laaja valikoima italialaisia ravintoloita, joiden menut pitävät sisällään herkullisia pizzoja ja pastoja. Kaupungista löytyy myös useita tasokkaita kala- ja äyriäisruokia tarjoilevia ravintoloita, jotka valmistavat maistuvia annoksia tuoreista Välimeren antimista.

Ravintoloiden hintataso Nizzassa on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin Suomessa, mutta suurta eroa hinnoissa ei ole. Esimerkiksi hyvätasoinen pizza keskustan ravintoloissa maksaa n. 10-15 euroa. Hieman syrjemmällä voi samantasoisen pizzan saada jo n. 7-8 euron hintaan. Ruoan tilaaminen onnistuu Nizzassa hyvin myös englanniksi, sillä tarjoilijat puhuvat yleensä englantia vähintäänkin välttävästi.


Päiväretkikohteet Nizzasta

Ranskan Riviera on täynnä tunnelmallisia pikkukaupunkeja ja -kyliä. Hyvin toimivan julkisen liikenteen ja lyhyiden välimatkojen ansiosta Nizzasta käsin on helppo tutustua myös Rivieran muihin kohteisiin. Lyhyen junamatkan päässä Nizzasta sijaitsevat esimerkiksi Cannes ja Menton, jotka ovat tyylikkäitä merenrantakaupunkeja. Sisämaan tunnelmallisiin pikkukyliin, kuten Ezeen tai Saint-Paul de Venceen taas voi matkustaa Nizzasta bussilla.

Nizzan sijainnin ansiosta sieltä on helppo tehdä retkiä myös Ranskan naapurimaihin Monacoon ja Italiaan.

Monacon ruhtinaskunta sijaitsee vain n. 15 kilometrin päässä Nizzasta ja sinne on helppo matkustaa esimerkiksi junalla. Rikkaiden ja kuuluisien asuinpaikkana tunnettu n. 30 000 asukkaan kaupunkivaltio tarjoaa ihmeteltävää vaikka koko päiväksi. Aikaa voi viettää vaikkapa sataman hulppeita huviveneitä ihaillen tai kokeilemalla onneaan Monte Carlon kasinolla.

Italiaan on matkaa Nizzasta n. 30km. Rajan tuntumassa Italian puolella sijaitsevat mm. Ventimiglia ja San Remo, jotka ovat molemmat vireitä pikkukaupunkeja ja mukavia päiväretkikohteita. Nizzan paikallisjunat kulkevat Ventimigliaan asti, jossa täytyy vaihtaa italialaiseen junaan, mikäli aikoo matkustaa San Remoon tai pidemälle Italiaan.

Päiväretkelle toiseen maahan täytyy muistaa ottaa mukaan passi tai muu kelvollinen matkustusasiakirja, sillä se saatetaan tarkastaa rajaa ylittäessä.


Hotellit Nizzassa

Nizza on suosittu matkailukohde, joten valinnan varaa majoituksen suhteen löytyy kaupungista runsaasti.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy hostelleista aina luksusluokan majoitukseen asti. Kaupungissa toimii myös useita huoneistohotelleja, joissa yöpymällä voi halutessaan säästää pitkän pennin ruokakustannuksissa, jos vain malttaa lomalla käyttää aikaa kokkailuun.

Tiukalla budjetilla Nizzan matkaa suunnittelevan kannattaa varautua tinkimään majoituksen tasosta, sillä hotellit ovat Nizzassa kutakuinkin yhtä kalliita kuin Suomessa.


Katso myös: kuvia Nizzasta

Hotellit Nizzassa

Hotels.com