Matkakohteet: Ranska: Etelä-Ranska: Menton

Menton, Ranska

Menton

Menton on Ranskan Rivieralla sijaitseva tyylikäs ja tunnelmallinen pikkukaupunki. Rauhallinen 30 000 asukkaan kaupunki soveltuu täydellisesti rentouttavaan lomailuun.

Välimeren ja vuorien ympäröimässä Mentonissa matkailijoita hellitään upeilla maisemilla ja miellyttävällä ilmastolla. Eloisa vanhakaupunki, upeat rannat, hyvät ostosmahdollisuudet ja monipuolinen valikoima ravintoloita takaavat, että puitteet lomailulle ovat Mentonissa kunnossa.

Hyvien juna- ja bussiyhteyksien ansiosta Mentonista on helppo tehdä päiväretkiä moniin lähialueen kohteisiin. Esimerkiksi Rivieran suurimpaan kaupunkiin Nizzaan on vain puolen tunnin junamatka Mentonista. Vielä lähempänä Mentonia sijaitsevat mm. Monaco sekä Italian puolella Ventimiglia, joihin molempiin matkustaa junalla noin 10 minuutissa.

Suomesta on helpointa saapua Mentoniin lentämällä Nizzan lentokentälle, josta on suora bussiyhteys Mentoniin.


Mentonin nähtävyydet

Vanhakaupunki

Mentonin vanhakaupunki

Mentonin vanhakaupunki koostuu sympaattisesti ajan patinoimista taloista, kapeista kujista ja pienistä aukioista. Kukkulan rinteille rakennettujen talojen välistä avautuu paikoin upeita näköaloja Välimerelle.

Vanhankaupungin keskipiste ja merkittävin nähtävyys on 1600-luvulla rakennettu Basilique Saint-Michel Archange, joka on yksi Etelä-Ranskan historiallisesti arvokkaimmista kirkkorakennuksista. Kirkon 53 metriin korkeuteen kohoava kellotorni on Mentonin tunnetuin maamerkkki. Kirkon vieressä sijaitsee myös 1600-luvulla rakennettu kappeli, Chapelle des Pénitents Blancs.

Vanhankaupungin halki kulkee vilkas kävelykatu, joka on täynnä ravintoloita ja pikkupuoteja. Etenkin paikallisia tuotteita, kuten erilaisia sitruunasta tehtyjä tuotteita myyvät liikkeet ovat vierailun arvoisia.

Musée du Bastion

Linna Mentonissa

1600-luvulla rakennettussa linnassa toimiva taitelija Jean Cocteaun (1889-1963) töitä esittelevä museo on kiehtova vierailukohde. Cocteaun toimesta aikanaan kunnostetussa linnassa näkyy kaikkialla taiteilijan kädenjälki, hän mm. suunnitteli linnan lattioita koristavat mosaiikit.

Musée du Bastion sijaitsee Mentonin vanhankaupungin edustalla, kaupungin sataman kupeessa. Museo on avoinna joka päivä klo. 10-18, paitsi tiistaisin ja juhlapyhinä, jolloin museo on suljettu. Sisäänpääsy aikuiselta maksaa 3 euroa.

Puistot ja Puutarhat

Sitruunapuu

Menton on tunnettu vehreistä puutarhoistaan, jotka kukoistavat alueen suotuisan mikroilmaston ansiosta. Mentonin alueella sijaitsee useita upeita puutarhoja, jotka ovat avoinna yleisölle.

Ehkä tunnetuin Mentonin puutarhoista on Jardin du Val Rameh, joka sijaitsee noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Vanhan englantilaisen kartanon ympärille levittäytyvä puutarha koostuu yli 700 eri kasvilajista. Puutarhassa kasvaa useita erilaisia kukkia sekä hedelmäpuita, kuten sitruuna-, avocado- ja passionhedelmäpuita.

Muita yleisölle avoinna olevia puutarhoja Mentonin lähistöllä ovat mm. Jardin de Maria Serena ja Oliveraie du Pian, joista jälkimmäinen on tunnettu vanhoista oliivipuistaan.

Mentonin keskustassa sijaitsee myös viihtyisiä puistoja, jotka ovat mukavia kävelyretkien kohteita ja tarjoavat auringonsuojaa päivän kuumimpina tunteina. Kaupungin merkittävin puisto on Jardin Bioves, jossa kasvaa mm. sitruuna- ja mandariinipuita.


Mentonin rannat

Rantaa Mentonissa

Mentonin edustalla sijaitsee noin kolme kilometriä pitkä hiekkaranta, joka jakautuu kahteen osaan kaupungin sataman ympärille. Ravintoloita täynnä olevan rantakadun reunustamalta rannalta on helppo käydä välillä nauttimassa herkullista ruokaa ja virvokkeita.

Mentonin ranta on lähes kokonaan julkisessa käytössä. Ainoa maksullinen osa rantaa sijaitsee sataman itäpuolella, jossa on mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja.

Hotellit Mentonissa

Hotels.com