Lentokenttäoppaat: Nizzan lentokenttä

Lentokenttäopas: Nizzan lentokenttä

Nizzan lentokenttä

Nizzan lentokenttä (NCE) on Ranskan Rivieran tärkein lentokenttä. Koko Ranskan kolmanneksi vilkkaimman lentoaseman kautta kulkee vuosittain jopa 15 miljoonaa matkustajaa. Lentokenttä sijaitsee Välimeren rannalla kuuden kilometrin päässä Nizzan keskustasta. Lentokenttä koostuu terminaaleista 1 ja 2, liikelentoterminaalista sekä kahdesta helikopterialustasta.

Lentokentältä on säännölliset raitiovaunu- ja bussiyhteydet Nizzaan sekä moniin muihin Rivieran kaupunkeihin. Läheiseen Monacon ruhtinaskuntaan on myös mahdollista matkustaa helikopterilla suoraan lentokentältä. Nizzan lentokentällä on kattava valikoima erilaisia palveluita, kuten ravintoloita ja myymälöitä.


Raitiovaunu Nizzan keskustaan

Kesällä 2019 avattu raitiotieyhteys tarjoaa helpon ja nopean yhteyden lentokentältä Nizzan keskustaan. Raitiolinja T2 pysähtyy lentokentän molempien terminaalien edustalla ja kulkee aamuvarhaisesta iltamyöhään. Raitiovaunut kulkevat noin 6-10 minuutin välein, joten odotusaika ei koskaan muodostu kovin pitkäksi. Matka-aika lentokentältä Nizzan keskustaan kestää alle 30 minuuttia. Linjalla 2 on pysäkkejä mm. Nizzan rantakadulla, jonka varrella ja läheisyydessä sijaitsee useita hotelleja.

Ratikka on paitsi mukava, myös edullinen tapa siirtyä lentokentältä Nizzan keskustaan. Kertalippu Nizzan raitioliikenteessä maksaa 1,5 euroa eikä erillistä lentokenttälisää peritä. Lipun hinta sisältää 74 minuutin vaihto-oikeuden Nizzan kaupunkiliikenteessä mukaan lukien kaikki raitiolinjat ja paikallisbussit. Saatavilla on myös 10 matkan sarjalippuja 10 eurolla. Kannattaakin heti harkita sarjalipun ostamista, sillä Nizzan kolme raitiolinjaa ovat muutoinkin kätevä tapa liikkua kaupungissa.

Lippujen osto ratikkaan onnistuu lippuautomaateista, joita löytyy jokaiselta raitiovaunupysäkiltä, myös lentokentältä. Lentokentän terminaalien välillä matkustaminen on ilmaista.


Bussit lentokentältä Nizzaan

Nizzan lentokentän ja Nizzan keskustan välillä kulkee myös bussilinja. Bussia kannattaa käyttää lähinnä silloin kun raitiovaunut eivät kulje tai mikäli matkan määränpää sattuu sijaitsemaan paremmin bussireitin varrella.

Lentokentälle kulkee kaupunkiliikenteen bussilinja 12, jolla on pysäkki lentoaseman terminaali 1:n edustalla. Bussilinjan reitti kulkee lentokentältä Nizzan keskustassa sijaitsevalle Promenade des Arts -pysäkille. Matkan varrella pysäkkejä on mm. Nizzan rantakadulla sekä vanhassakaupungissa.

Linja 12 liikennöi päiväsaikaan tiheimmillään noin 10 minuutin vuorovälillä. Liput busseihin voi ostaa kuljettajalta. Kertalippu maksaa 1,5 euroa, kuten ratikassakin.

Nizzan kaupunkiliikenteen bussien ja raitiovaunujen ajantasaiset aikataulut voit tarkistaa Lignes d'azurin nettisivuilta.


Bussit muihin Rivieran kohteisiin

Nizzan lentokentältä on suoria bussiyhteyksiä myös Ranskan Rivieran muihin kaupunkeihin. Bussiyhtiö Zou! liikennöi bussilinjoja Nizzan lentoasemalta Rivieran tärkeimpiin kaupunkeihin.

Lentokentältä Monacoon ja Mentoniin liikennöi bussilinja 80. Matka-aika Monacoon on n. 45 minuuttia ja Mentoniin n. 1h 15 min. Matka molempiin kaupunkeihin maksaa 19 euroa suuntaansa.

Lentokentältä Cannesiin kulkee bussilinja 81. Matka-aika Cannesiin on n. 45 minuuttia. Bussilippu Cannesiin maksaa 19 euroa suuntaansa.

Lentokentältä Antibesiin kulkee bussilinja 82. Matka-aika Antibesiin on n. 40 minuuttia. Bussimatka maksaa 9 euroa suuntaansa.

Bussien aikatauluja voit selata Zou!:n nettisivuilla.


Junat Nizzan lentokentältä

Suoraan Nizzan lentokentälle ei kulje junia, mutta lähin rautatieasema, nimeltään St Augustin, sijaitsee vain puolen kilometrin päässä lentoasemalta, joten sinne on mahdollista kävellä. Myös raitiovaunulla voi matkustaa lentokentältä lähelle St Augustinin asemaa. Aseman lähin pysäkki on nimeltään "Grand Arénas".

Junalla muihin Rivieran kohteisiin tai kauemmaksi aikova voi myös matkustaa ensin raitiovaunulla tai bussilla Nizzan päärautatieasemalle, josta on tarjolla suoria junayhteyksiä eri puolille Ranskaa.

Junaliput Rivieran alueen kohteisiin ovat varsin edullisia, esimerkiksi matka Nizzan päärautatieasemalta Cannesiin maksaa TER-junalla eli paikallisjunalla noin 5 euroa suuntaansa.

Juna-aikatauluihin voi tutustua tarkemmin Ranskan valtion rautatieyhtiö SNCF:n nettisivuilla, josta voi myös ostaa junaliput etukäteen.


Taksit lentokentältä Nizzaan ja muualle

Lentokentältä on mahdollista matkustaa Nizzaan ja muihin lähialueen kaupunkeihin myös taksilla. Molemmissa terminaaleissa saapuvien matkustajien ovien läheisyydessä sijaitsevat taksitolpat on helppo löytää. Yleensä takseja on hyvin saatavilla eikä jonottaa juuri tarvitse.

Taksimatka lentokentältä Nizzan keskustaan maksaa noin 30 euroa. Taksi lentokentältä Antibesiin maksaa noin 70 euroa ja Cannesiin noin 85 euroa. Taksi on yleensä nopein tapa matkustaa lentokentältä Nizzaan ja muihin lähialueen kaupunkeihin, mutta toisaalta se on myös selvästi kallein kulkutapa.


Palvelut lentokentällä

Nizzan lentokentällä on monipuolinen valikoima erilaisia palveluita.

Molemmissa terminaaleissa toimii mm. vaatteita, asusteita, kosmetiikkaa, makeisia ja alkoholia myyviä liikkeitä. Ylimääräisen ajan lentokentällä voi siis hyvin kuluttaa viimehetken tuliaisten ostamiseen.

Ravintolapalvelut lentokentän molemmissa terminaaleissa ovat varsin hyvät. Lentokentän ravintoloissa on tarjolla mm. hampurilaisia, pizzaa, panineja ja täytettyjä voileipiä. Suurin osa ravintoloista sijaitsee lentokentän yleisellä puolella, joten mikäli mahdollista, kannattaa ruokailu suorittaa ennen siirtymistä lähtevien matkustajien alueelle.

Kaikki suuret kansainväliset autovuokraamot ovat edustettuina Nizzan lentokentällä.


Majoitus lentokentän läheisyydessä

Nizzan lentokentän läheisyydessä toimii useita hotelleja.

Lentokentän ympäristössä sijaitsevat mm. Novotel, Radisson, Sheraton ja Holiday Inn -ketjuihin kuuluvat hotellit. Kaikki nämä hotellit ovat tasokkaita kolmen-neljän tähden hotelleja ja ne sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä lentokentästä.

Edullista majoitusta etsivälle taas on Nizzan lentokentän läheisyydessä tarjolla Premiere Classe Nice ja Ibis Budget -hotellit, jotka sijaitsevat noin kilometrin päässä lentokentästä. Näissä hotelleissa kahden hengen huone maksaa edullisimmillaan vain noin 50 euroa yöltä.

Hotellin voi varata kätevästi Hotels.com -sivustolta.


Hotellit Nizzassa

Hotels.com