Matkakohteet: Italia: Bergamo

Bergamo, Italia

Bergamo, Italia

Bergamo on Pohjois-Italiassa sijaitseva historiallinen kaupunki ja suosittu matkakohde. Noin 120 000 asukkaan kaupunki on juuri sopivan kokoinen esimerkiksi viikonloppuloman viettoon.

Bergamon läheisyydessä sijaitseva vuoristo ja vuorien ympäröimät järvet tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet päiväretkien tekemiseen. Bergamosta käsin voi myös vierailla kätevästi 45 kilometrin päässä sijaitsevassa Milanossa.

Suomesta on helppo matkustaa Bergamoon, sillä lentoyhtiö Ryanair lentää suoria lentoja Bergamon lentokentälle Lappeenrannasta ja Helsingistä.


Bergamon nähtävyydet

Piazza Vecchia

Piazza Vecchia

Bergamon tärkein matkailuvaltti on sen historiallinen vanhakaupunki, Città Alta, keskipisteenään idyllinen Piazza Vecchia. Eloisaa aukiota ympäröivät upeat historialliset rakennukset, joista merkittävimpinä mainittakoon 1100-luvulta peräisin oleva hallintorakennus Palazzo della Ragione sekä Biblioteca Civica, 1500-luvulla rakennettu marmoripintainen palatsi. Aukion keskellä komeilee 1700-luvulta peräisin oleva marmorinen suihkulähde.

Matkailijan kannalta ehkäpä kaikista mielenkiintoisin rakennus Piazza Vecchian laidalla on kuitenkin 1300-luvulta peräisin oleva kellotorni, Torre Civica. Tämän 52 metriä korkean kellotornin huipulla sijaitsee suosittu näköalapaikka, josta avautuu upeat maisemat ympäröivään kaupunkiin. Tornin huipulle on mahdollista nousta portaita pitkin tai hissillä.

Piazza Vecchiaa ympäröivissä rakennuksissa toimii ravintoloita ja kahviloita, joiden terassit levittäytyvät aukion laidoille.

La Rocca

1300-luvulta peräisin oleva linna, La Rocca, on yksi Bergamon suosituimpia nähtävyyksiä. Linna sijaitsee pienen kukkulan päällä keskellä Città Altaa. Nykyään linnan tiloissa toimii museo, joka esittelee Bergamon historiaa 1700-luvun lopulta 1800-luvun lopulle ulottuvalla aikakaudella. La Roccassa vierailu kannattaa myös sieltä avautuvien upeiden näköalojen vuoksi.

Kirkot, kappelit ja luostarit

Bergamossa sijaitsee useita historiallisesti arvokkaita uskonnollisia rakennuksia. Vierailun arvoinen kirkko on esimerkiksi Basilica di Santa Maria Maggiore, joka on kuuluisa koristeellisista sisätiloistaan. Bergamossa on myös lukematon määrä pieniä kirkkoja ja kappeleita, jotka ovat mielenkiintoisia vierailukohteita. Lisäksi Bergamossa ja kaupungin läheisyydessä toimii useita luostareita, joista osassa on mahdollista myös vierailla.


Vierailukohteita lähellä Bergamoa

Bergamon Alpit

Vuoristoa Bergamon lähellä

Bergamon pohjoispuolella kohoavat Alpit tarjoavat upeat puitteet vaeltamiseen ja talvella myös lasketteluun. Pienet vuoristokylät ovat myös mielenkiintoisia vierailukohteita.

Yksi Bergamon Alppien kiehtovimmista kohteista on Val Seriana, vuorien ympäröimä laakso, jossa sijaitsee useita vierailun arvoisia pikkukyliä. Alueen merkittävin keskus on Clusone niminen pikkukaupunki, jonka historiallinen keskusta pitää sisällään monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Bergamon Alppeihin ja vuoristokyliin on helpointa tutustua autolla, joten kannattaa harkita auton vuokraamista ainakin päiväksi. Bussillakin on mahdollista matkustaa Bergamosta joihinkin vuoristokyliin, kuten Clusoneen.

Järvet lähellä Bergamoa

Bergamo sijaitsee keskellä Pohjois-Italian järvialuetta, joten kaupungista on helppo tehdä päiväretkiä upeisiin järvimaisemiin. Suurista järvistä lähimpänä Bergamoa sijaitsee Iseojärvi, jonne on vain 30 kilometrin matka Bergamosta. Myös hieman yli 30 kilometrin päässä Bergamosta sijaitseva Comojärvi on mukava ja helposti saavutettava päiväretkikohde. Italian suurin järvi, Gardajärvi, sijaitsee sekin vain 80 kilometrin päässä Bergamosta.

Bergamosta on suoria junayhteyksiä Comojärvellä sijaitsevaan Leccoon ja suoria bussiyhteyksiä Iseojärvellä sijaitseviin Sarnicoon ja Lovereen. Gardajärvellekin on helppo matkustaa Bergamosta junalla, mutta matka edellyttää junan vaihtoa esimerkiksi Bresciassa. Auton vuokraaminen on myös hyvä tapa tutustua järviseutuun.

Villaggio Crespi d'Adda

Noin 15 kilometrin päässä Bergamosta sijaitsee Unescon maailmaperintökohteeksi valittu 1800-luvulla rakennettu teollisuuskylä, Villaggio Crespi d'Adda. Poikkeuksellisen hyvin säilynyt teollisuuskylä tarjoaa mahdollisuuden tutustua 1800-luvun italialaisten tehdastyöläisten elämään.

Puuvillatehtaan omistaneen Crespin suvun toimesta tehtaan ympärille rakennettu kylä tarjosi tehtaan työntekijöille asunnot ja kaikki jokapäiväiseen elämään tarvittavat palvelut. Tarkan geometrisen asemakaavan mukaan rakennetussa kylässä toimi mm. oma kauppa, kirkko ja koulu. Alue oli aikanaan poikkeuksellisen edistyksellinen, sillä työntekijöiden käytössä oli jo 1800-luvulla mm. ilmainen uimahalli ja kylässä otettiin ensimmäisenä Italiassa käyttöön sähköllä toimivat katuvalot.

Villaggio Crespi d'Addaan on mahdollista tutustua joko omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Kylässä vierailevat voivat ihailla sen ainutlaatuista arkkitehtuuria, joka näkyy mm. kylässä sijaitsevissa työläisten asuintaloissa, tehtaanomistajan ja muun johtokunnan palatseissa sekä itse tehdasrakennuksessa. Kylässä sijaitsevat asuintalot ovat edelleen asuttuja, joten kylässä vierailevien on kuitenkin syytä muistaa kunniottaa asukkaiden yksityisyyttä.


Majoitus Bergamossa

Bergamossa toimii lukuisia tasokkaita hotelleja. Valinnanvaraa riittää aina viiden tähden hotellista pelkistettyihin majataloihin. Hotellien hintataso on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin Suomessa. Etenkin vilkkaimman matkustuskauden ulkopuolella voi majoituksen saada hyvinkin edullisesti.

Esimerkiksi Bergamon uudessa keskustassa, Città Bassan alueella, toimii monia kohtuuhintaisia hotelleja. Hinta-laatusuhteeltan hyviä hotelleja ovat esimerkiksi NH-, Best Western- ja Mercure -ketjuihin kuuluvat hotellit. Nämä kansainvälisten hotelliketjujen hotellit ovat varma valinta tasokasta majoitusta etsivälle. Halvimmillaan kahden hengen huoneen voi näistä hotelleista saada alle 100 eurolla yöksi.

Hotellin Bergamosta voi varata Hotels.com -sivustolta.


Katso myös:

Kuvia Bergamosta

Hotellit Bergamossa

Hotels.com