Puolan luonto - Hiekkarannoilta lumihuippuisille vuorille
Puolan luonto yllättää monipuolisuudellaan. Pinta-alaltaan hieman Suomea pienempi maa ulottuu pohjoiselta Itämeren rannikolta aina maan eteläosassa kohoavalle Karpaattien vuoristolle asti. Suuret korkeusvaihtelut ja meri-ilmaston vaihtuminen sisämaassa mannerilmastoksi takaavat, että maasta löytyy monenlaisia luontotyyppejä. Maasta löytyy niin upeita hiekkarantoja, ikiaikaisia aarniometsiä, kirkasvetisiä järviä kuin ainutlaatuista vuoristoluontoakin.
Luonnon ystävillä riittää Puolassa nähtävää ja koettavaa pidemmällekin lomalle. Tässä artikkelissa esittelemme Puolan upeimpia luontokohteita.
Valkeita hiekkarantoja
Puolan rantaviiva Itämerellä levittäytyy yli 400 kilometrin pituiselle matkalle Saksan ja Venäjälle kuuluvan Kaliningradin väliin. Suurelta osin hiekkarantojen reunustama rannikko on nykyään yksi maan tärkeimmistä matkailuvalteista. Parhaimmillaan kymmenien kilometrien pituiset yhtenäiset hiekkarannat houkuttelevat erityisesti kesäisin matkailijoita nauttimaan merellisestä Puolasta.
Tutustumisen Puolan rannikkoon voi aloittaa vaikkapa matkustamalla ensin Sopotiin, joka on suosittu lomakaupunki lähellä Gdanskia. Kaupungin ympärille levittäytyvät hiekkarannat lukeutuvat maan suosituimpiin, mutta Sopotista ei tarvitse lähteä kauas löytääkseen myös rauhallisia luonnontilaisia rantoja. Upea vierailukohde lähellä Sopotia on esimerkiksi kaupungin pohjoispuolella sijaitseva hiekasta mudostunut 35 kilometriä pitkä Helin niemimaa. Ainutlaatuisesta luonnostaan ja 2. maailman sotaan liittyvästä historiastaan tunnetulla niemimaalla sijaitsee kilometreittäin hienoja hiekkarantoja sekä viehättäviä pikkukyliä. Kesäkaudella Sopotista on tarjolla suora laivayhteys niemimaan kärjessä sijaitsevaan Helin kaupunkiin.
Tutustumista Puolan rannikkoon voi jatkaa suuntaamalla Sopotista länteen, jossa mielenkiintoisia vierailukohteita ovat esimerkiksi liikkuvista hiekkadyyneistä tunnettu Slowinskin kansallispuisto sekä jyrkänteistä ja valkeista hiekkarannoista kuuluisa Wolin saari lähellä Saksan rajaa.
Järviä ja aarniometsiä
Tiesitkö, että Puolasta löytyy myös tuhansia järviä? Erityisen paljon järviä löytyy Puolan järvialueeksikin kutsutulta Masurian alueelta. Maan koillisosassa sijaitsevan Masurian yli 2000 järveä sekä niiden välissä virtaavat joet ja kanavat ovat tehneet alueesta suositun luontomatkailukohteen. Masurian vesistöt tarjoavat upeat puitteet esimerkiksi melonnan, veneilyn, uimisen tai kalastuksen harrastamiseen. Vesistöjen lisäksi Masuriasta löytyy runsaasti metsiä, joiden hyvin hoidetuilla vaellusreitillä voi myös nauttia Puolan luonnosta.
Puolan ainutlaatuisin metsäalue löytyy kuitenkin Masurian alueesta noin 100 kilometriä etelään sijaitsevasta Bialowiezan kansallispuistosta. Tämä Euroopan suurimpiin aarniometsiin lukeutuva alue on säilynyt tähän päivään asti lähes täydellisesti luonnontilaisena. Bialowiezassa voikin kokea Keski-Euroopan luonnon sellaisena kuin se oli ennen ihmisen kädenjälkeä. Luonnonsuojelualueeksi julistetulla alueella liikkumista on rajoitettu, mutta alueella on sallittua tehdä vaellusretkiä merkittyjä reittejä pitkin. Bialowiezassa elää monia harvinaisia eläimiä, joista varmasti näyttävimpiä ovat jopa 800-kiloisiksi kasvavat visentit eli euroopanbiisonit.
Masuriaan ja Bialowiezaan voi matkustaa Suomesta lentämällä esimerkiksi Varsovaan, josta on tarjolla suoria juna- ja bussiyhteyksiä näille alueille.
Lumihuippuisia vuoria
Puolan upeista luontokohteista puhuttaessa ei voida ohittaa maan eteläosassa kohoavaa Karpaattien vuoristoa. Puolan eteläistä rajaa myötäilevä vuoristoalue tarjoaa upeat puitteet patikointiin ja kauniiden vuoristomaisemien ihailemiseen. Talvella alue on myös merkittävä talvilajien keskus ja sopii hyvin vaikkapa lasketteluloman kohteeksi.
Erityisen suosittua matkailualuetta Karpaateilla ovat Puolan ja Slovakian välisellä rajavyöhykkeellä kohoavat Tatravuoret, jotka levittäytyvät Puolan puolella Zakopanen kaupungin ympäristöön. Idyllisestä Zakopanesta onkin muodostunut suosittu vuoristomatkailun keskus. Zakopanesta käsin on helppoa suunnata vaellusretkille Tatravuorilla kulkeville vaellusreiteille. Tarjolla on eritasoisia reittejä, joista helpoimmat soveltuvat hyvin aloittelijoillekin. Kokeneemmille vaeltajille on puolestaan tarjolla hyvinkin haastavia reittejä ja suuria korkeuseroja. Haastetta kaipaava voi ottaa kohteekseen vaikkapa Puolan korkeimman vuoren, noin 2,5 kilometrin metrin korkeuteen kohoavan Rysyn.
Vuoristolomaa Puolassa suunnittelevan kannattaa lentää Suomesta Krakovaan, joka on Etelä-Puolan tärkein keskus. Krakovasta on hyvät yhteydet esimerkiksi Zakopaneen, jonne matkustaa junalla tai bussilla noin 2-3 tunnissa.
Hotellit Puolassa
Hotels.com |