Matkakohteet: Puola: Krakova

Krakova, Puola

Krakova, Puola

Krakova on Puolan toiseksi suurin kaupunki ja kiehtova matkakohde. Kaupungin suosiota matkakohteena selittää sen poikkeuksellisen hyvin säilynyt keskiaikainen vanhakaupunki, joka selvisi vähin vaurioin jopa toisesta maailmansodasta. Krakovan maailmankuulu ruokakulttuuri ja edullinen hintataso houkuttelevat myös omalta osaltaan matkailijoita kaupunkiin.

Suomalaisten on mahdollista matkustaa Krakovaan esimerkiksi Finnairin Helsinki-Krakova reittilennoilla. Yhdellä vaihtolennolla Suomesta Krakovaan on mahdollista matkustaa mm. Blue1:lla, RyanAirilla ja Norwegianilla.


Nähtävyydet Krakovassa

Krakovan vanhakaupunki

Kävelyretki vanhassakaupungissa on paras tapa aloittaa tutustuminen Krakovaan. Keskiajalta peräisin oleva vanhakaupunki lukeutuu Puolan historiallisesti arvoikkaimpiin alueisiin ja se on valittu myös UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Useimmat Krakovan tunnetuimmista nähtävyyksitä sijaitsevat vanhassakaupungissa tai sen läheisyydessä.

Historiallisten rakennusten ohella Krakovan vanhakaupunki on tunnettu tasokkaista ravintoloista ja tunnelmallisista kahviloista. Vanhassakaupungissa toimii myös lukuisia taidegallerioita, joissa on mahdollista tutustua paikallisten taiteilijoiden töihin ja hankkia ainutlaatuisia matkamuistoja.

Kaupungintalon torni

Krakovan kaupungintalon torni

Vanhankaupungin keskeisimmällä paikalla, Vanhankaupungintorilla, sijaitseva kaupungintalon torni lukeutuu Krakovan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. 1200-luvulta peräisin oleva torni on ainoa tähän päivän asti säilynyt osa kaupungintaloa, joka muutoin purettiin 1800-luvulla.

70 metrin korkeuteen yltävä torni on avoin yleisölle ja sen huipulle on mahdollista nousta kapeaa portaikkoa pitkin. Tornin huipulta avautuvat upeat näköalat Krakovan vanhaankaupunkiin.

Mariankirkko

Punatiilinen Mariankirkko on yksi Puolan tunnetuimmista kirkoista. Vuonna 1397 valmistuneen kirkon erikoisuus ovat sen kaksi tornia, jotka ovat täysin eri paria. Tasatunnein kirkon korkeammasta tornista soitetaan kultaisella trumpetilla lyhyt sävelmä.

Mariankirkon koristeelliset sisätilat ovat ehdottomasti vierailun arvoiset. Sisätilojen arvokkain teos on Wit Stwosz nimisen taitelijan veistämä puinen alttaritaulu. 1500-luvulta peräisin oleva alttaritaulu lukeutuu Puolan arvostetuimpiin taideteoksiin.

Wawelin linna

Wawelin linna Krakovassa

Krakovan vanhankaupungin kupeessa sijaitsee aikanaan Puolan kuninkaan asuinpaikkana toiminut Wawelin linna. Paikalla on sijainnut kuninkaallinen palatsi jo 1000-luvulla, mutta nykyinen linna on peräisin 1500-luvulta. Wawelin linna on rakennettu renesanssityyliin ja se lukeutuu Puolan merkittävimpiin arkkitehtuurisiin nähtävyyksiin.

Linnan tiloissa toimii museo, jossa on esillä mm. erilaisia arkeologisia esineitä, keramiikkaa, tekstiileitä, antiikkihuonekaluja, maalauksia ja veistoksia. Linnnan eri osiin ja niissä sijaitseviin näyttelyihin myydään liput kuhunkin erikseen. Sunnuntaisin useisiin linnan osiin on mahdollista tutustua ilmaiseksi, mutta kannattaa huomioida, että linnaan otetaan vain rajallinen määrä vierailijoita kerrallaan, joten kaikki halukkaat eivät aina pääse linnaan.


Ravintolat ja ruokailu

Krakova on täynnä houkuttelevia ravintoloita. Tihein ravintolakeskittymä löytyy vanhakaupungin alueelta, jonka satojen ravintoloiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto. Tarjolla on paitsi puolalaista ruokaa tarjoavia ravintoloita myös esimerkiksi pizzerioita ja itämaisia ravintoloita. Ruokailu ravintoloissa on yleisesti ottaen edullista, sillä aterioiden hinnat ovat noin puolet Suomen hintatasoa edullisempia.

Perinteinen krakovalainen menu koostuu riista- ja makkararuoista. Yksi suosituimmista paikallista ruokaa tarjoavista ravintoloista on Miod Malina, joka sijaitsee osoitteessa Grodzka 40. Herkullista ja edullista paikallista ruokaa tarjoaa myös ravintola Grodzka 6, joka sijaitsee nimensä mukaisessa osoitteessa.


Ostokset ja shoppailu

Ostoskatu Krakovassa

Krakovan ostosmahdollisuudet ovat monipuoliset, kuten n. miljoonan asukkaan kaupungilta sopii olettaakin. Shoppailua voi harrastaa esimerkiksi vanhankaupungin pikkuputiikeissa tai vaikkapa moderneissa ostoskeskuksissa, joita Krakovaan on avattu 2000-luvulla useita.

Paras paikka tuliaisten ostamiseen on vanhakaupunki, jonka lukuisissa pikkupuodeissa on myynnissä paikallisia käsitöitä kuten keramiikkaa, koruja ja erilaisia käyttöesineitä. Myös erilaiset pienet veistokset, piirrokset ja taulut ovat suosittuja matkamuistoja, joita myydään mm. monissa taidegallerioissa. Käsitöitä ja taidetta on myynnissä edullisesti mm. Vanhankaupungintorilla sijaitsevassa Verkahallissa.

Muotivaatteita, kenkiä ja laukkuja on tarjolla vanhankaupungin kivijalkaliikkeissä sekä ostoskeskuksissa. Viiden minuutin kävelymatkan päässä Vanhankaupungintorista sijaitseva suuri ostoskeskus Galeria Krakowska on kaupungin parhaita paikkoja merkkituotteiden shoppailuun.

Hotellit Krakovassa

Hotels.com