Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Matkakohteet: Puola: Gdansk

Gdansk, Puola

Gdansk, Puola.

Itämeren rannalla sijaitseva Gdansk on yksi Puolan merkittävimmistä kaupunkilomakohteista. Asukkaita kaupungissa on n. 450 000, mutta yhdessä viereisten Gdynian ja Sopotin kaupunkien kanssa Gdansk muodostaa kolmoiskaupungin, jossa on yhteensä yli 800 000 asukasta.

Gdansk on tunnettu rikkaasta historiastaan, josta muistona kaupungissa on säilynyt mm. useita keskiaikaisia rakennuksia, jotka lukeutuvat kaupungin mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin. Historiallisten rakennusten lisäksi matkailijoita Gdanskiin houkuttelevat alhainen hintataso, vireä yöelämä sekä valkeat hiekkarannat, joita Gdanskin ympäristöstä löytyy kilometreittäin.

Gdanskiin on helppo matkustaa Suomesta, sillä sekä Helsingistä että Turusta on tarjolla suoria lentoja Gdanskiin.


Nähtävyydet

Gdanskin vanhakaupunki

Gdanskin vanhakaupunki.

Gdanskin todellinen sielu on sen vanhakaupunki. Tyylikkäiden kivitalojen, joista vanhimmat on rakennettu jo keskiajalla, ympäröimät tunelmalliset kävelykadut houkuttelevat kävelyretkille. Katujen varsilla sijaitsee lukematon määrä pieniä myymälöitä sekä ravintoloita, joiden terassit levittäytyvät katujen varsille. Vanhankaupungin vilkkaimpien kävelykatujen joukkoon kuuluvat Dluga ja Dlugi Targ nimiset kadut.

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös lukuisia merkittäviä nähtävyyksiä. Näistä tunnetuin on varmasti Pyhän Marian kirkko, joka on maailman suurin tiilestä rakennettu kirkko. Valtavan kirkon rakennustyöt kestivät aikanaan lähes 160 vuotta. Kirkko valmistui lopulta vuonna 1502, josta saakka se on toiminut Gdanskin näkyvimpänä maamerkkinä.

Muita tunnettuja nähtävyyksiä vanhassakaupungissa ovat mm. 1600-luvulta peräisin oleva Neptunuksen suihkulähde sekä Motlawa-joen rannalla sijaitseva 1400-luvulta peräisin oleva nosturi, jolla aikanaan lastattiin ja tyhjennettiin kauppalaivoja.

Gdanskin eläintarha

Gdanskissa sijaitsee yksi Puolan suurimmista eläintarhoista, joka on varmasti mieluinen verailukohde koko perheelle. Eläintarha käsittää peräti 136 hehtaarin alueen, jossa on esillä n. 220 eri lajia edustavia eläimiä. Eläintarhassa on mahdollistta nähdä myös monia harvinaisiin lajeihin kuuluvia eläinlajeja, kuten esimerkiksi kääpiövirtahepoja.

Gdanskin eläintarha sijaitsee n. 15 kilometrin päässä Gdanskin keskustasta osoitteessa ul. Karwienska 3. Eläintarha on avoinna ympäri vuoden.

Meripihkamuseo

Yksi Gdanskin suosituimmista museoista on meripihkamuseo, joka sijaitsee aikanaan Gdanskin linnoituksiin kuuluneessa keskiajalta peräisin olevassa tornissa. Rakennus itsessään onkin jo mielenkiintoinen nähtävyys ja yksi hyvä syy vierailla museossa.

Kuudessa kerroksessa toimivassa museossa on esillä erilaisia meripihkasta valmistettuja esineitä ja koruja. Monien mielestä mielenkiintoisimpien näyttelykappaleiden joukkoon kuuluvat myös meripihkaan aikanaan fossiloituneet ötökät.

Meripihka on vuosisatojen ajan ollut merkittävä tulonlähde Gdanskille, joten museon omistaminen tälle arvokkaalle kauppatavaralle on luonnollista, onhan Gdansk jopa julistautunut maailman meripihkapääkaupungiksi.

Museo sijaitsee osoitteessa Targ Weglowy 26.

Malborkin linna

Malborkin linna Puolassa.

1200-luvullla Saksalaisen ritarikunnan alunperin rakennuttama Malborkin linna on yksi Puolan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Noin 60 kilometrin päässä Gdanskista Malborkin kaupungissa sijaitseva linna on yksi maailman suurimmista keskiaikaisista rakennuksista.

Malborkin linna koki kovia II maailmansodan taisteluissa, mutta tänä päivänä vierailijat voivat ihastella entiseen loistoonsa kunnostettua linnaa. Koska kyseessä on suosittu nähtävyys, tarjolla on myös monenlaisia matkaajille suunnattuja palveluita kuten ravintoloita ja matkauistomyymälöitä. Linnan alueella järjestetään usein myös erilaisia tapahtumia.

Gdanskista Malborkin kaupunkiin on kätevintä matkustaa junalla. Matka kestää n. 30-40 minuuttia. Malborkin rautatieasemalta on n. 10 minuutin kävelymatka linnalle.


Sopot

Hiekkaranta. Sopot, Puola.

Gdanskiin suuntautuvaan matkaan kannattaa sisällyttää vierailu myös naapurikaupunki Sopotiin. Tämä n. 40 000 asukkaan kaupunki on tunnettu kylpylöistä, upeista rannoista sekä siellä vuosittain järjestettävästä laulufestivaalista. Sopot on suosittu lomakohde ja etenkin kesäisin täynnä elämää.

Sopotissa vieraillessasi voit tutustua esimerkiksi kaupungin edustalla sijaitsevaan Euroopan pisimpään laituriin, jolla on pituutta peräti 450 metriä. Toinen erikoinen nähtävyys Sopotissa on vuonna 2003 valmistunut Krzywy Domek eli "Vino talo". Epäsäännöllisen muotoinen talo näyttää aivan siltä kuin se olisi peräisin lastenkirjasta.


Ostokset ja hintataso

Gdansk on viime vuosina kehittynyt myös erittäin houkuttelevaksi shoppailukohteeksi. Keskustan kivijalkamyymälöiden lisäksi ostoksia voi tehdä moderneissa ostoskeskuksissa, joita Gdanskiin on avattu 2000-luvulla useita.

Suosituimpia ostoskeskuksia Gdanskissa ovat Madison, Alfa Centrum sekä Galeria Baltycka. Ostoskeskuksista Madison sijaitsee vanhassakaupungissa, joten matkailijan kannalta siellä on helpointa vierailla. Alfa Centrum ja Galeria Baltycka sijaitsevat sen sijaan kaupungin laitamilla, mutta niissäkin vierailu on varsin helppoa raitiovaunuyhteyksien ansiosta.

Hintataso Gdanskissa on kauttaaltaan Suomea edullisempi. Etenkin elintarvikkeet, makeiset ja juomat ovat selvästi Suomea edullisempia, mutta myös vaatteet ja kengät ovat jonkin verran edullisempia kuin Suomessa.

Hotellit Gdanskissa

Hotels.com

Hotellit ja lennot

Ebookers