Matkakohteet: Puola: Gdansk

Gdansk, Puola

Gdansk, Puola.

Gdansk on Puolan kuudenneksi suurin kaupunki ja yksi maansa suosituimmista kaupunkilomakohteista. Itämeren rannalla sijaitsevassa kaupungissa on noin 450 000 asukasta. Yhdessä viereisten Gdynian ja Sopotin kaupunkien kanssa Gdansk muodostaa kolmoiskaupungin, jossa on yhteensä yli 800 000 asukasta.

Gdansk on tunnettu rikkaasta historiastaan, josta muistona kaupungissa on säilynyt mm. useita keskiaikaisia rakennuksia. Vaikka Gdansk kärsi toisessa maailmansodassa pahoja vaurioita, ei sitä huomaa enää, sillä historialliset rakennukset on kunnostettu taitavasti entiseen loistoonsa. Historiallisten rakennusten lisäksi matkailijoita Gdanskiin houkuttelevat mm. alhainen hintataso, monipuolinen ravintolatarjonta, hyvät ostosmahdollisuudet ja vireä yöelämä.

Gdanskiin on helppo matkustaa Suomesta, sillä sekä Helsingistä että Turusta on tarjolla suoria reittilentoja Gdanskin lentokentälle.


Gdanskin nähtävyydet

Gdanskin vanhakaupunki

Gdanskin vanhakaupunki.

Gdanskin todellinen sielu on sen vanhakaupunki. Tyylikkäiden kivitalojen, joista vanhimmat on rakennettu jo keskiajalla, ympäröimät tunelmalliset kävelykadut houkuttelevat kävelyretkille. Katujen varsilla sijaitsee lukematon määrä pieniä myymälöitä sekä ravintoloita, joiden terassit levittäytyvät katujen varsille. Vanhankaupungin vilkkaimpien kävelykatujen joukkoon kuuluvat Dluga ja Dlugi Targ nimiset kadut.

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös lukuisia merkittäviä nähtävyyksiä. Näistä tunnetuin on varmasti Pyhän Marian kirkko, joka on maailman suurin tiilestä rakennettu kirkko. Valtavan kirkon rakennustyöt kestivät aikanaan lähes 160 vuotta. Kirkko valmistui lopulta vuonna 1502, josta saakka se on toiminut Gdanskin näkyvimpänä maamerkkinä.

Muita tunnettuja nähtävyyksiä vanhassakaupungissa ovat mm. 1600-luvulta peräisin oleva Neptunuksen suihkulähde sekä Motlawa-joen rannalla sijaitseva 1400-luvulta peräisin oleva nosturi, jolla aikanaan lastattiin ja tyhjennettiin kauppalaivoja.

Gdanskin eläintarha

Gdanskissa sijaitsee yksi Puolan suurimmista eläintarhoista, joka on varmasti mieluinen verailukohde koko perheelle. Eläintarha käsittää peräti 136 hehtaarin alueen, jossa on esillä yli 200 eri lajia edustavia eläimiä. Eläintarhassa on mahdollistta nähdä myös monia harvinaisiin lajeihin kuuluvia eläinlajeja, kuten esimerkiksi kääpiövirtahepoja.

Gdanskin eläintarha sijaitsee 15 kilometrin päässä Gdanskin keskustasta osoitteessa ul. Karwienska 3. Eläintarha on avoinna ympäri vuoden.

Meripihkamuseo

Yksi Gdanskin suosituimmista museoista on meripihkamuseo, joka sijaitsee aikanaan Gdanskin linnoituksiin kuuluneessa keskiajalta peräisin olevassa tornissa. Rakennus itsessään onkin jo mielenkiintoinen nähtävyys ja yksi hyvä syy vierailla museossa.

Kuudessa kerroksessa toimivassa museossa on esillä erilaisia meripihkasta valmistettuja esineitä ja koruja. Monien mielestä mielenkiintoisimpien näyttelykappaleiden joukkoon kuuluvat myös meripihkaan aikanaan fossiloituneet ötökät.

Meripihka on vuosisatojen ajan ollut merkittävä tulonlähde Gdanskille, joten museon omistaminen tälle arvokkaalle kauppatavaralle on luonnollista, onhan Gdansk jopa julistautunut maailman meripihkapääkaupungiksi.

Museo sijaitsee osoitteessa Targ Weglowy 26.


Päiväretkikohteita Gdanskista

Malborkin linna

Malborkin linna Puolassa.

1200-luvullla Saksalaisen ritarikunnan alunperin rakennuttama Malborkin linna on yksi Puolan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Noin 60 kilometrin päässä Gdanskista Malborkin kaupungissa sijaitseva linna on yksi maailman suurimmista keskiaikaisista rakennuksista.

Malborkin linnassa vierailijat voivat tutustua laajan linnan eri osiin ja erilaisiin näyttelyihin, joissa esitellään mm. keskiaikaisia aseita ja linnan läheisyydestä tehtyjä arkeologisia löytöjä. Koska kyseessä on suosittu nähtävyys, tarjolla on myös monenlaisia matkaajille suunnattuja palveluita kuten ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Linnan alueella järjestetään usein myös erilaisia tapahtumia.

Gdanskista Malborkin kaupunkiin on kätevintä matkustaa junalla. Matka kestää noin 30-40 minuuttia. Malborkin rautatieasemalta kävelee linnalle noin 10 minuutissa.


Sopot

Hiekkaranta. Sopot, Puola.

Gdanskiin suuntautuvaan matkaan kannattaa sisällyttää vierailu myös naapurikaupunki Sopotiin. Tämä n. 40 000 asukkaan kaupunki on tunnettu kylpylöistä, upeista rannoista sekä siellä vuosittain järjestettävästä laulufestivaalista. Sopot on suosittu lomakohde ja etenkin kesäisin täynnä elämää.

Sopotissa vieraillessasi voit tutustua esimerkiksi kaupungin edustalla sijaitsevaan Euroopan pisimpään puiseen laituriin. Toinen erikoinen nähtävyys Sopotissa on vuonna 2004 valmistunut Krzywy Domek eli "Vino talo".


Ostokset ja hintataso

Gdansk on viime vuosina kehittynyt myös erittäin houkuttelevaksi shoppailukohteeksi. Keskustan kivijalkamyymälöiden lisäksi ostoksia voi tehdä moderneissa ostoskeskuksissa, joita Gdanskiin on avattu 2000-luvulla useita.

Suosituimpia ostoskeskuksia Gdanskissa ovat Madison, Alfa Centrum sekä Galeria Baltycka. Ostoskeskuksista Madison sijaitsee vanhassakaupungissa, joten matkailijan kannalta siellä on helpointa vierailla. Alfa Centrum ja Galeria Baltycka sijaitsevat sen sijaan kaupungin laitamilla, mutta niissäkin vierailu on varsin helppoa raitiovaunuyhteyksien ansiosta.

Hintataso Gdanskissa on kauttaaltaan Suomea edullisempi. Etenkin elintarvikkeet, makeiset ja juomat ovat selvästi Suomea edullisempia, mutta myös vaatteet ja kengät ovat jonkin verran edullisempia kuin Suomessa.


Kuvat: lostajy

Hotellit Gdanskissa

Hotels.com