Matkakohteet: Puola: Varsova

Varsova, Puola

Varsova

Varsova on noussut nopeasti yhdeksi itäisen Euroopan suosituimmista matkakohteista. Varsovalla onkin paljon tarjottavaa matkailijalle; kaupunki on täynnä nähtävyyksiä ja mielenkiintoista tekemistä on tarjolla koko perheelle. Kapunki on tunnettu myös vireästä yöelämästä ja edullisista ostosmahdollisuuksista.

Suomesta Varsovaan lentävät mm. Finnair ja Blue1. Suoria lentoja on tarjolla Helsingin ja Varsovan välillä. Halpalentoyhtiö Wizzair operoi taas reittiä Turku-Gdansk. Gdanskista on matkaa Varsovaan n. 350km.


Varsovan nähtävyydet

Vanhakaupunki

Varsova kärsi mittavia tuhoja toisessa maailmansodassa ja myös sen 1200-luvulta peräisin oleva vanhakaupunki tuhoutui lähes täysin. Sodan päätyttyä puolalaiset aloittivat kuitenkin mittavan vuosikymmeniä kestäneen jälleenrakennusurakan ja rakensivat vanhankaupungin käytännössä kokonaan uudelleen. Huolellisesti toteutetun jälleenrakennuksen ansiosta varsovalaisilla ja kaupungissa vierailevilla turisteilla on taas mahdollisuus nauttia tämän ainutlaatuisen alueen tunnelmasta.

Tänä päivänä Varsovan vanhakaupunki on suosittu kävelyretkien kohde ja sen katuja reunustavat viihtyisät kahvilat, ravintolat ja käsityöläisten puodit. Lukuisat katutaiteilijat tuovat myös elämää vanhankaupungin kaduille ja toreille.

Vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä sijaitsee useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Suosituimpia vierailukohteita ovat vanhaakaupunkia aikanaan suojanneet vartiotornit ja linnoitukset sekä keskiajalta peräisin olevat kirkot, joita vanhassakaupungissa sijaitsee useita.

Kuninkaanlinna

Vanhankaupungin kupeessa sijaitseva Varsovan kuninkaanlinna on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. 1600-luvulta asti Puolan hallinnon keskuksena toiminut linna tuhoutui toisessa maailmansodassa melkein kokonaan, mutta 1980-luvulla valmistuneiden rakennustöiden tuloksena linna saatiin palautettua entiseen loistoonsa.

Nykyään kuninkaanlinnassa vierailevat pääsevät ihailemaan paitsi linnan tarkasti entisöityjä tiloja, myös linnassa näytillä olevia taide- ja museoesinekokoelmia. Linnan seiniä ja kattoja koristavat lukuisat upeat taideteokset, mukaan luettuna mm. Rembrandtin teoksia. Pysyviin näyttelyihin kuuluvat myös historiallisten kolikoiden ja itämaisten mattojen näyttelyt. Lisäksi kuninkaanlinnassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Varsovan eläintarha

Varsovan eläintarha on mukava vierailukohde koko perheelle. Puolan suurimpiin lukeutuva eläintarha toimii kotina n. 5000 eläimelle, jotka edustavat n. 500 eri lajia. Eläintarhan vetonauloihin lukeutuvat mm. erilaiset apinat, elefantit, virtahevot sekä hait. Vuosittain eläintarhassa vierailee n. 600 000 asiakasta.

Eläintarha sijaitsee parin kilometrin päässä Varsovan keskustasta. Aikuisen lippu eläintarhaan kustantaa 17 zlotya eli n. 4,3 euroa (vuonna 2011).


Ostokset

Edullisen hintatasonsa ja laajan tarjontansa ansiosta Varsova on otollinen kohde myös shoppailuun. Puolan nopeasti kasvaneen talouden ansiosta Varsovaan on viime vuosina rantautunut useiden maailmanlaajuisten ketjujen myymälöitä. Toisaalta Varsovan sivukadut ovat edelleen täynnä pieniä paikallisten omistamia liikkeitä, joissa voi tehdä edullisia löytöjä.

Varsovassa on hyvät valikoimat mm. vaatteita naisille ja miehille, koruja, kenkiä ja laukkuja. Hintataso Varsovassa on yleisesti ottaen Suomea edullisempi ja etenkin paikalliset merkit ovat erittäin edullisia. Kansainvälisten merkkituotteiden osalta ero Suomen hintoihin ei taas ole niin merkittävä.

Yksi merkittävimmistä ostospaikoista Varsovan keskustassa on ostoskeskus Zlote Tarasy. Ostoskeskuksen yli 200 liikkeen joukossa on mm. monia kansainvälisten ketjujen myymälöitä. Esimerkiksi Adidas, Esprit, H&M ja Zara ovat sijoittanneet myymälänsä ostoskeskukseen. Ostoskeskuksessa on myös monipuolinen valikoima ravintoloita. Zlote Tarasy sijaitsee Varsovan rautatieaseman kupeessa osoitteessa Zlota 59.

Hotellit Varsovassa

Hotels.com