Matkakohteet: Suomi: Turku

Nähtävyydet ja tekemistä Turussa

Tuomiokirkko, Turku
Turun Tuomiokirkko

Turulla on paljon tarjottavaa matkailijoille. Suomen vanhimmassa kaupungissa voi ihailla mm. Turun linnaa ja Tuomiokirkkoa, jotka lukeutuvat maamme historiallisesti arvokkaimpiin rakennuksiin. Menneen ajan elämään pääsee tutustumaan myös Luostarinmäen käsityöläismuseossa, joka on suosittu vierailukohde. Nähtävyyksien kiertelemisen lisäksi aikaansa voi Turussa viettää vaikkapa museoissa, Aurajoella risteillen tai shoppaillen kaupungin keskustassa.

Aurajoki

Aurajoki virtaa Turun keskustan läpi ja sen varrella on paljon nähtävää. Aikoinaan Turun keskusta syntyi Aurajoen itäpuolelle ja Aurajoen itärannalla sijaitsee mm. Turun tuomiokirkko, yliopisto ja vanha suurtori. Aurajoen länsirannalla ovat puolestaan Turun linna ja nykyinen ydinkeskusta-alue. Aurajoen rannalla kannattaa vierailla myös vanhoissa laivoissa, jotka toimivat nykyään ravintoloina

Kesäisin Aurajoella on mahdollista osallistua opastetulle jokiristeilylle, jonka aikana voi nähdä Turun keskeisemmät nähtävyydet. Opastetut risteilyt lähtevät Apteekkimuseon edestä. Miniristeily kestää pari tuntia ja maksaa aikuiselta 20e (Turku Cardilla 10e) ja lapselta 10e.

Turun linna

Turun merkittävimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Turun linna sijaitsee Aurajoen suulla Turun keskustan läheisyydessä. Linnan historia ulottuu aina 1280-luvulle, jolloin paikalle rakennettiin leirikastelli. Linnan loistokautta ja tapahtumarikkainta aikaa oli 1500-luku. Aikojen kuluessa, linnan sotilaallisen merkityksen vähennyttyä, alettiin sitä käyttää vankilana ja varastona. Linnan olemassaolo oli pahiten uhattuna II. maailmansodan aikana, jolloin se kärsi pahoja vaurioita pommituksessa. Sodan jälkeen ryhdyttiin kuitenkin restaurointityöhön ja suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa.

Nykyään Turun linna toimii museona, jonka näyttelyillä, sisustuksella ja tapahtumilla esitellään linnan ja Turun historiaa. Turun linnassa voi halutessaan osallistua opastetuille kierroksille, joita on tarjolla myös lapsille. Lisäksi museokauppa Fataburista löytyy mukavia matkamuistoja ja lahjatavaroita. Turun linnan yhteydessä toimii myös ravintola Juhana Herttuan Kellari.

Turun tuomiokirkko

Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön vuonna 1300. Kirkkoa pidetään Suomen kansallispyhäkkönä ja kirkon historiassa näkyvät Suomen vaiheet. Turun tuomiokirkkoa pidetään myös Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Tuomiokirkkomuseossa pääsee tutustumaan esimerkiksi pyhimysveistoksiin ja kirkkohopeisiin.

Luostarinmäen käsityöläismuseo

Luostarinmäki on museokaupunginosa keskellä Turkua. Alueen 1700-1800 -luvuilta peräisin oleviin rakennuksiin on sisustettu sekä käsityöläisten asuntoja että yli 30 alan verstasta, jotka esittelevät kaupunkikäsityön historiaa. Käsityöläismuseo on myös kansainvälisesti tunnettu kohde. Museoalueen yhteydessä toimii myös museokauppa ja museokahvila.

Forum Marinum

Forum Marinumissa pääsee tutustumaan useisiin näyttelyihin sekä näyttelyrakennuksissa että museolaivoilla. Näyttelylipulla pääsee ympäri vuoden tutustumaan Forum Marinumin perusnäyttelyyn ja Forum Marinumin venekokoelmaan. Pysyvien näyttelyiden rinnalla on esillä useita vaihtuvia näyttelyitä. Lisäksi Kesäkaudella ovat avoinna näyttely Suomen Joutsenella sekä Sigynillä. Suomen Joutsenen välikannella on myös vaihtuvia kesänäyttelyitä.

Turun taidemuseo

Turun taidemuseo esittelee useita tasokkaita näyttelyitä vuoden aikana. Taidemuseo on kansallisromattisessa museorakennuksessa, jossa esitellään merkittävien suomalaisten taiteilijoiden töitä ja lisäksi esillä on kansainvälistä taidetta. Kansallisaarteistona tunnetussa kokoelmassa ovat hyvin edustettuina Suomen kuvataiteen kultakausi, taiteilijoiden omakuvat, suomalainen surrealismi sekä poptaide.

Turun saaristo

Turun saaristo on ainutlaatuinen ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen alue Turun edustalla. Turun ja Ahvenanmaan välimaastoon mahtuu kaikkiaan noin 20.000 saarta ja luotoa, joista suuri osa on luonnontilassa. Saariston luonto tarjoaa mahdollisuuden rentouttavaan lomailluun ja pienissä saaristokylissä voi tutustua saaristolaisten elämäntapaan.

Saariston Rengastie on helppo tapa tutustua Turun Saaristoon. Kahdeksan lauttaa ja yhteysalusta sekä tusina siltaa mahdollistavat liikkumisen saarelta toiselle. Rengastien varrella on paljon nähtävää etenkin kesäaikaan ja kierrokseen kannattaa varata pari päivää aikaa.

Kupittaanpuisto

Kupittaanpuistossa pääsee rentoutumaan ja viettämään vapaa-aikaa vaikkapa piknikin parissa kesällä. Puistosta löytyy monia mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen. Lisäksi Kupittaanpuistossa toimivat lapsiperheiden suosimat liikennepuisto, seikkailupuisto ja Kupittaan maauimala.

Shoppailu Turussa

Turku tarjoaa monipuolisia ostosmahdollisuuksia aina kauppakeskuksista pikkuputiikkeihin asti. Suurin osa Turun suosituimmista ostospaikoista sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustassa Kauppatorin läheisyydessä. Lisäksi kauppoja löytyy esimerkiksi Yliopistonkadun kävelykatu-osuudelta Kauppakeskus Hansan läheisyydestä. Kauppatorin ympärillä ovat myös suurimmat tavaratalot Sokos, Stockmann ja Anttila.

Hotellit Turussa

Hotels.com