Matkakohteet: Suomi: Turku

Matkailu Turun saaristossa

Nauvon satama Turun saaristossa
Nauvon satama

Turun saaristo lukeutuu maamme upeimpiin luontokohteisiin. Turun kaupungin edustalle ja useiden lähikuntien alueelle levittäytyvä saaristo on suosittua virkistys- ja mökkeilyaluetta. Saaristo tarjoaa loistavia virkistysmahdollisuuksia mm. veneilijöille ja vapaa-ajan kalastajille sekä kaikille luonnonrauhaa arvostaville.

Loman viettäminen Turun saaristossa onnistuu vaikkei omistaisikaan omaa mökkiä saaristosta, sillä leirintäalueiden, vuokrattavien lomamökkien ja hotellien ansiosta on kenellä tahansa mahdollisuus viettää rentouttuvaa lomaa raikkaassa meri-ilmassa.

Saariston kylät ja kaupungit

Turun saaristoon katsotaan kuuluvaksi alueita yhdeksän kunnan alueelta, jotka ovat Kemiönsaari, Kustavi, Parainen, Kaarina, Masku, Naantali, Salo, Taivassalo ja Turku. Kokonaan saaristossa sijaitsevat edellä mainituista Kemiönsaari, Kustavi ja Parainen. Näihin kuntiin kuuluvilla saarilla sijaitsee kymmeniä erikokoisia saaristokyliä.

Useimmat Turun saariston suosituimmista matkailualueista kuuluvat nykyään Paraisten kaupunkiin, jota usein kutsutaan myös saariston pääkaupungiksi. Vuoden 2009 kuntaliitosten seurauksena perinteikkäät saaristokunnat Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö kuuluvat nykyään Paraisiin. Vierailu Turun saaristossa onkin hyvä aloittaa suuntaamalla Paraisiin, jossa voi ensin tutustua varsinaiseen Paraisten kaupunkiin ja edetä sitten vaikkapa lossilla kohti Nauvoa ja ulompaa saaristoa.

Lossien ja yhteysalusten ansiosta kaikkiin saariston merkittävimpiin saariin on mahdollista matkustaa omalla autolla. Kätevä tapa liikkua saaristossa on myös polkupyörä, sillä lyhyiden välimatkojen ja lossien ansiosta liikkuminen saaristossa onnistuu hyvin myös pyöräillen.

Nähtävyyksiä Turun saaristossa

Kirkot

Turun saariston merkittävimpiä historiallisia nähtävyyksiä ovat lukuisat upeat kirkkorakennukset. Saaristossa sijaitsevia keskiaikaisia kivikirkkoja ovat mm. Paraisten, Korppoon ja Nauvon kirkot, jotka on rakennettu 1400-luvulla. Tunnelmallisia puukirkkoja sen sijaan ovat 1700-luvulla rakennnetut Houtskarin kirkko ja Merimaskun kirkko.

Majakat

Mielenkiintoisia nähtävyyksiä Turun saaristossa ovat myös majakat, joista tunnetuimpia ovat Bengstkärin ja Utön majakat.

Bengstkärin majakka on tunnettu pohjoismaiden korkeimpana majakkana. 52 metriä meren pinnan yläpuolelle kohoava graniitista rakennettu majakka on suosittu vierailukohde. Vuonna 1906 valmistunut majakka sijaitsee Kemiönsaaren kunnan alueella Bengtskär -nimisellä kallioisella luodolla. Bengskäriä lähin saaristokylä on Rosala, josta on matkaa Bengstkäriin n. 18 kilometriä. Bengstkärille voi kesäkaudella matkustaa laivalla Kasnäsistä, Rosalasta ja Hangosta. Majakan tiloissa toimii kahvila ja majakkamuseo. Majakassa on myös mahdollista yöpyä, sillä majakan tiloissa toimii kesäkaudella pieni hotelli.

Paraisten kaupunkiin kuuluvalla Utön saarella sijaitseva majakka lukeutuu sekin maamme tunnetuimpiin majakoihin. Utön majakka on rakennettu vuonna 1814 ja se on edelleen toiminnassa. Koska majakka on yhä toiminnassa sen linssihuoneessa ei ole mahdollista vierailla, mutta muutoin majakka on avoinna vierailijoille kesäkuukausina. Utöön on mahdollista matkustaa laivalla Pärnäisistä. Laivamatka kestää n. 4,5 h.

Kalastus Turun saaristossa

Kalastusta harrastavien keskuudessa Turun saaristo tunnetaan kalaisista vesistään. Maamme parhaimpiin kalavesiin lukeutuvalta alueelta on pyydetty useita Suomenennätys kaloja.

Kalastusta voi Turun saaristossa harrastaa hyvin ympäri vuoden. Talvella saaristo tarjoaa runsaasti hyviä pilkkipaikkoja mm. ahvenen ja kuhan pilkintään. Avovesien aikaan taas vetouistelijat ja heittokalastajat suuntaavat saaristoon haukien, ahventen, kuhien ja meritaimenten perässä.

Turun saaristo on jo pitkään tunnettu yhtenä maamme parhaista paikoista suurhauen pyydystämiseen. Etenkin Särkisalon ympäristö on tunnettu suurista hauistaan. Suurhaukien pyydystämisessä voi olla huomattavaksi avuksi saariston vedet tunteva kalaopas.

Majoittuminen Turun saaristossa

Turun saaristossa toimii useita hotelleja, leirintäalueita ja mökkikyliä. Tarjolla on lisäksi yksityisten henkilöiden vuokraamia mökkejä.

Hotellimajoitusta on saaristossa tarjolla esimerkiksi Paraisten keskustassa, Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa. Luonnollisesti majoittua voi myös mantereen puolella Turussa tai Naantalissa, joissa on tarjolla monipuolinen hotellivalikoima.

Turun saaristossa toimivia leirintäalueita ovat mm. Camping Solliden Paraisilla ja Saariston Lomakeskus Houtskarissa. Leirintäalueilla on mahdollista yöpyä mökeissä tai vuokrata paikka teltalle tai asuntovaunulle/-autolle. Varsinaisten leirintäalueiden lisäksi saaristossa toimii useita mökkikyliä, joissa on tarjolla vuokrattavia lomamökkejä. Useimmat leirintäalueet ja mökkikylät tarjoavat myös mahdollisuuden veneen vuokraamiseen.

Hotellit Turussa

Hotels.com