Bolzano, Italia
Bolzano (saksaksi Bozen) on kiehtova kaupunki ja mielenkiintoinen matkakohde Pohjois-Italiassa. Kaupungissa sekoittuvat ainutlaatuisella tavalla italialainen ja itävaltalainen kulttuuri, sillä kaupunki oli osa Itävaltaa aina vuoteen 1918 saakka. Nykyään Bolzano on Etelä-Tirolin maakunnan vireä pääkaupunki ja reilulla 100 000 asukkaallaan suurin kaupunki Dolomiittien vuoristoalueella. Noin 70 prosenttia kaupungin asukkaista puhuu äidinkielenään italiaa ja noin 25% saksaa.
Bolzanon sijainti keskellä Dolomiitteja tekee siitä ihanteellisen tukikohdan vuoristoon suuntautuville retkille. Vuoristomaisemien ohella lomalla Bolzanossa voi nauttia kaupungin monipuolisesta ravintola- ja kahvilatarjonnasta, hyvistä ostosmahdollisuuksista sekä kattavasta kulttuuritarjonnasta. Historiasta kiinnostuneelle matkailijalle löytyy myös runsaasti nähtävää Bolzanossa.
Nähtävyydet ja vierailukohteet
Bolzanon vanhakaupunki
Bolzanon vanhakaupunki on eheä kokonaisuus keskiaikaisia kauppiaiden taloja, kapeita mukulakivikatuja ja viihtyisiä aukioita. Nykyään vanhankaupungin alue on täynnä ravintoloita, kahviloita, jäätelöbaareja ja monenlaisia erikoisliikkeitä. Tunnelmmallinen alue onkin täynnä elämää aamusta iltaan.
Tutustumisen Bolzanon vanhaankaupunkiin voi aloittaa kaarikäytävien reunustamalta Via dei Portici -ostoskadulta, joka on ollut alueen sykkivä sydän jo 1100-luvulta saakka. Nykyään kadun varrella, kaarikäytävien suojassa, toimii kattava valikoima erilaisia kauppoja, kuten vaate-, kenkä- ja kosmetiikkaliikkeitä. Vaikka shoppailu ei kiinnostaisikaan, kannattaa kadulla vierailla pelkästään sen upean arkkitehtuurin ansiosta.
Via dei Porticilta matkaa voi jatkaa kadun länsipäässä sijaitsevalle Piazza delle Erbe -aukiolle, joka on tunnettu paikallisia tuotteita, kuten leipää, hedelmiä, mausteita ja kukkia, myyvistä kojuistaan. Tunnelmallisen aukion laidalla sijaitsee myös useita kahviloita ja ravintoloita. Piazza delle Erben tunnetuin yksittäinen nähtävyys lienee kuitenkin sympaattinen Neptunuksen suihkulähde, joka rakennettiin aikanaan tarjoamaan puhdasta vettä kaupunkilaisille.
Vanhankaupungin kupeessa sijaitsee myös Bolzanon pääaukio, Piazza Walther. 1800-luvulla rakennettu aukio on saanut nimensä sen keskellä kohoavasta suuresta valkeasta patsaasta, joka esittää trubaduuri Walther von der Vogelweidenia. Aukiota reunustavat kahvilat ja ravintolat tarjoavat viihtyisät puitteet kahvittelulle ja ruokailulle aivan kaupungin ytimessä. Aukion laidalla kohoaa myös Bolzanon tunnetuin maamerkkki, 1300-luvulta peräisin oleva Bolzanon katedraali.
Bolzanon linnat
Bolzanon seutu on tunnettu lukuisista keskiaikaisista linnoistaan, jotka ovat kiehtovia vierailukohteita.
Aivan Bolzanon keskustan kupeessa sijaitsee viinitarhojen ympäröimä Castel Mareccio (saksaksi Shcloss Maretsch). Tämä 1100-luvulta peräisin oleva linna toimii nykyään tapahtumapaikkana, jossa järjestetään mm. häitä, yritystilaisuuksia ja erilaisia festivaaleja. Linna on myös suosittu nähtävyys ja tunnettu mm. 1400-luvulla maalatuista freskoistaan. Matkailijat voivat vierailla Castel Marecciossa silloin kun sitä ei ole varattu tapahtumakäyttöön.
Tunnetuin Bolzanon seudun linnoista lienee kuitenkin Castel Roncolo (saksaksi Schloss Runkelstein). Linna, jonka ensimmäiset osat rakennettiin jo 1200-luvulla tunnetaan sijainnistaan jyrkän kallion päällä sekä upeista freskoistaan. 1300-luvun lopulla maalatut freskot esittävät kirjallisuudesta tuttuja hahmoja ja kohtauksia, kuten Kuningas Arthuria ja pyöreän pöydän ritareita. Freskoja on kunnostettu useaan otteeseen vuosisatojen aikana, jonka ansiosta ne ovat säilyneet hyvin tähän päivään asti. Linna sijaitsee noin 3 kilometriä pohjoiseen Bolzanon keskustasta.
Etelä-Tirolin maakunnan alueella sijaitsee kaiken kaikkiaan useita satoja keskiaikaisia linnoja, palatseja ja aatelisten asuintaloja, joista monissa on mahdollista myös vierailla. Koko maakunnan merkittävin linna on lähellä Itävallan rajaa sijaitseva Castel Tirolo (saksaksi Schloss Tirol), joka toimi aikanaan Tirolin kreivien asuinpaikkana ja hallinnon keskuksena. Tirolin linna sijaitsee lähellä Meranon kaupunkia, noin 40 kilometrin päässä Bolzanosta.
Museot Bolzanossa
Historiasta, taiteesta ja kulttuurista kiinnostunut matkailija löytää Bolzanon museotarjonnasta monta mielenkiintoista vierailukohdetta.
Bolzanon museoista selvästi tunnetuin on kaupungin keskustassa sijaitseva Etelä-Tirolin arkeologinen museo. Se tunnetaan ympäri maailmaa noin 5300-vuotta sitten eläneestä, vuonna 1991 Alpeilta löytyneestä, jäätyneestä ja muumiotuneesta miehestä. Similaun-vuoren jäätiköltä, yli kolmen kilometrin korkeudesta, löydettyä ja myöhemmin Ötzi-nimen saanutta miestä säilytetään nykyään museossa erikoisvalmisteisessa kammiossa, jossa muumio pysyy jäätyneenä. Museon vierailijat voivat nähdä Ötzin kammion ikkunasta. Jäämies Ötzillä oli vuorella mukanaan myös runsaasti erilaisia vaatteita ja varusteita, jotka ovat myös säilyneet jäätikössä poikkeuksellisen hyvin. Esimerkiksi Ötzin kengät, viitta ja kirves ovat nähtävissä museossa. Etelä-Tirolin arkeologisen museon pysyvä näyttely on muodostettu kokonaan Ötzin ja kuparikauden ihmisten elämän ympärille ja se onkin ehdoton vierailukohde kaikille ihmiskunnan historiasta kiinnostuneille.
Etelä-Tirolin arkeologisen museon ohella Bolzanosta löytyy myös monta muuta kiehtovaa museota. Vastapäätä arkeologista museota sijaitsee esimerkiksi Museo Civico di Bolzano, jossa on esillä mm. taidetta, käsitöitä ja arkeologisia löytöjä Bolzanon alueelta. Lisäksi Bolzanossa toimii mm. luonnontieteellinen museo ja useita taidemuseoita, joista tunnetuin on modernin taiteen museo Museion.
Vaellusretkiä Dolomiiteillä
Bolzanon ympärillä majesteettisesti kohoavat Dolomiitit ovat monille tärkein syy matkustaa kaupunkiin. Kaupungista käsin onkin kätevää tehdä retkiä upeisiin vuoristomaisemiin, sillä lähimmät vuoret kohoavat aivan Bolzanon keskustan kupeessa. Moniin kohteisiin Dolomiiteilla on helppoa matkustaa julkisilla liikennevälineillä Bolzanosta, joten auton vuokraaminen ei ole välttämätöntä.
Helpoiten saavutettava vuoristokohde Bolzanosta on Renon (saksaksi Ritten), jonne on mahdollista nousta gondolihissillä suoraan kaupungin keskustasta. 1100-1400 metrin korkeudella sijaitseva ylätasanko käsittää noin 100 neliökilometrin alueen ja siellä sijaitsee lukuisia vuoristokyliä. Eri puolilla Renonia kulkee vaellusreittejä, joiden varrelta avautuu upeita näköaloja Dolomiiteille. Renonin tärkeimpien kylien välillä kulkee myös vuoristojuna, jonka avulla voi siirtyä helposti kylästä toiseen. Renon on tunnettu myös eroosion muodostamista "maapyramideista" eli kartion muotoisista savimaasta koostuvista pilareista, joita löytyy erityisesti tasangon reunoilta.
Lähellä Bolzanoa sijaitsee lukuisia tunnettuja vaellus- ja vierailukohteita Dolomiiteilla. Vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Bolzanon keskustasta sijaitsee esimerkiksi turkoosista vedestään tunnettu Lago di Carezza (saksaksi Karersee). Tälle pienelle vuoristojärvelle voi matkustaa helposti autolla tai bussilla Bolzanosta. Järvellä voi nauttia upeista maisemista ja kiertää järven ympäri kulkevan kävelyreitin. Lago di Carrezzalta saa alkunsa myös pidempiä vaellusreittejä Dolomiiteille. Järveltä voi vaeltaa esimerkiksi neljän kilometrin päässä sijaitsevaan Carrezzan kylään. Vaellusreitti Carrezzaan kulkee mm. 58 metriä pitkää riippusiltaa pitkin Rio di Nova -rotkon yli.
Noin neljänkymmenen kilometrin päässä Bolzanosta sijaitsee yksi Dolomiittien tunnetuimmista vuorista, Seceda. Tämä suosittu vaellus- ja laskettelukohde on tunnettu henkeäsalpaavan upeista maisemistaan. Secedaan on helppo saapua Bolzanosta esimerkiksi matkustamalla ensin junalla Waidbruckin, josta on tarjolla bussiyhteys Secedan hissiasemalle. Matkaan kuluu aikaa yhteensä alle tunti suuntaansa. Secedan rinteillä kulkee lukuisia vaellusreittejä ja vuorella toimii useita vuoristomajoja, joissa voi nautta etelä-tirolilaisia ruokia upeissa maisemissa.
Saapuminen Bolzanoon
Bolzanoon on helppo saapua, sillä kaupunki sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päästä useista merkittävistä Italian ja Itävallan kaupungeista. Suomesta on helpointa matkustaa Bolzanoon lentämällä Finnairin reittilennolla Veronaan, josta on noin 1,5 tunnin junamatka Bolzanoon. Kaupunkiin voi saapua junalla myös esimerkiksi Milanosta, josta junamatka kestää noin 3 tuntia. Itävallasta Bolzanoon voi puolestaan saapua helpoiten Innsbruckista, josta junamatka kestää noin kaksi tuntia. Bolzanoon on myös tarjolla suoria lentoja esimerkiksi Berliinistä ja Lontoosta, joten vaihtoyhteyksien avulla kaupunkiin voi saapua Suomesta myös lentämällä.
Hotellit Bergamossa
Hotels.com |