Matkakohteet: Saksa: München

München, Saksa

München, Saksa

München on Baijerin osavaltion pääkaupunki ja Saksan kolmanneksi suurin kaupunki 1,4 miljoonalla asukkaallaan. Kaupunki sijaitsee Etelä-Saksassa, Alppien vuoriston pohjoispuolella. München on yksi Saksan tärkeimmistä talouskeskuksista sekä myös suosittu matkailukaupunki.

Matkailijoita Müncheniin houkuttelevat sen lukuisat nähtävyydet, kaupungin välitön tunnelma sekä monipuolinen tapahtumatarjonta. München on suosittu matkakohde myös olutharrastajien keskuudesssa, onhan kaupunki tunnettu rikkaasta olutkulttuuristaan. Erityisesti syys-lokakuun vaihteessa järjestettävä Oktoberfest houkuttelee kaupunkiin runsaasti oluen ystäviä.

Suomesta on helpointa saapua Müncheniin Finnairin tai Lufthansan reittilennoilla. Yhtiöt lentävät Helsinki-München reittiä useita kertoja viikossa.


Nähtävyydet Münchenissä

Puistoja ja puutarhoja

Puisto Münchenissä

München on tunnettu puistojen ja puutarhojen kaupunkina. Münchenin kekustassa sijaitsee useita vehreitä puistoja ja puutarhoja, jotka ovat kiehtovia vierailukohteita. Puistot tarjoavat rauhoittavaa vastapainoa suurkaupungin hälinälle.

Kaupungin suurin ja tunnetuin puisto on Englantilainen puisto (Englischer Garten). Münchenin kekustassa sijaitseva puisto on vehreä keidas keskellä kaupunkia ja suosittu esimerkiksi piknikretkien kohteena. Peräti 370 hehtaarin alueelle levittäytyvä puisto on yksi maailman suurimmista puistoista, se on jopa New Yorkin keskuspuistoa suurempi. Puiston alueella sijaitsee useita puroja ja lampia sekä erilaisia rakennuksia, kuten japanilainen teetalo.

Vierailunarvoinen kohde on myös Münchenin kasvitieteellinen puutarha. Yli 21 hehtaarin alueelle levittäytyvällä alueella kasvaa yli 16 000 kasvia eri puolilta maailmaa. Münchenin alueella esiintyvien kasvien lisäksi puutarhasta löytyy kasveja mm. trooppisilta alueilta, vuoristosta ja aavikolta. Tropiikissa ja aavikolla esiintyviä kasveja voi ihailla kasvihuoneissa, joihin on luotu näille kasveille ihanteelliset olosuhteet.

BMW Welt ja BMW-museo

Yksi Münchenin tunnetuimmista yrityksistä on autovalmistaja BMW. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Münchenissä ja sen yhteydessä toimii BMW Welt -näyttelytila, joka esittelee BMW Groupin automalleja- ja moottoripyöriä. Keskuksen yhteydesssä toimii myös 9000 henkeä työllistävä BMW:n tehdas, johon järjestetään myös opastettuja kierroksia.

BMW Weltissä vierailijat voivat tutustua BMW:n uusimpiin automalleihin ja moottoripyöriin sekä Rolls Roycen ja Minin automalleihin. Tyylikkäissä esittelytiloissa voi tutustua rauhassa näihin saksalaisen teollisuuden huipputuotteisiin. Halutessaan paikan päällä voi jopa tehdä kaupat mieleisestään kulkupelistä. Myös autojen vuokraus on mahdollista.

BMW Weltissä vierailijoiden kannattaa myös vierailla vieressä sijaitsevassa BMW-museossa. Museossa on esillä BMW:n autoja ja moottoripyöriä yhtiön 90 vuotta kestäneen historian varrelta. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä.

Historialliset nähtävyydet

Marienplatz

Münchenissä sijaitsee useita historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Tutustuminen kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin kannattaa aloittaa Marienplatzilta, joka on Münchenin keskusaukio. Aukio on nimettu Neitsyt Marian mukaan, jota esittävä patsas on valvonut toria jo 1600-luvulta lähtien.

Marienplatzin laidoilla sijaitsevat Münchenin tunnetuimpiin rakennuksiin lukeutuvat Vanha- ja Uusi kaupungintalo. Etenkin 1800-luvulla rakennettu neogoottista tyyliä edustava Uusi kaupungintalo on vaikuttava näky. Uuden kaupungintalon 85 metriä korkea torni on näkyvä maamerkki, jonka huipulle voi myös kiivetä ihailemaan upeita maisemia. Aukion vieressä sijaitsee myös 1400-luvulta peräisin oleva Frauenkirche -kirkko, joka on Münchenin suurin kirkko. Kirkkotaiteen lisäksi myös Frauenkirchessä vierailevat voivat ihailla upeita maisemia, sillä kirkon etelän puoleisessa tornissa sijaitsee suosittu näköalatasanne.

Suosittu historiallinen nähtävyys, joka elää täysillä myös tätä päivää on Hofbräuhaus -oluthuone ja panimo. 1500-luvulta asti toiminut oluthuone on ollut kaupunkilaisten suosima kohtaamispaikka jo satojen vuosien ajan. Nykyään Hofbräuhaus on yksi Münchenin suosituimmista turistikohteista ja oluthuoneen ainutlaatuinen tunnelma onkin kokemisen arvoinen. Oluthuoneessa kannattaa maistaa vaikkapa panimon kuuluisaa vehnäolutta.


Ostokset & Shoppailu

Ostoskatu Münchenissä

Münchenissä matkailijat voivat ottaa ilon irti myös loistavista ostosmahdollisuuksista. Tarjolla on niin luksusmerkkien liikkeitä kuin edullisia pikkuputiikkejakin.

Laatubrändejä arvostavan kannattaa Münchenissä suunnata Marienplatz -aukion ympäristöön. Aukiolta lähtevät kadut, kuten Theatinerstraße ja Kaufinger Straße ovat täynnä tunnettujen laatumerkkien myymälöitä. Theatinerstraßen varrelta löytyvät mm. Espritin, Max Maran ja Guessin myymälät. Kaufinger Straßella taas sijaitsevat mm. C&A, H&M, New Yorker ja Promod. Mielenkiintoinen ostoskatu samalla alueella on myös Sendlinger Straße, jonka varrella sijaitsee useita lahjatavaraliikkeitä, taidegallerioita sekä paikallisia käsitöitä myyviä liikkeitä.

Münchenistä löytyy myös useita ostoskeskuksia. Kaupungin suurin ostoskeskus on Müncheniin Olympiakylässä sijaitseva ostoskeskus Olympia Einkaufszentrum eli OEZ. Vuoden 1972 olympialaisiin avattu ostoskeskus on nykyään moderni 135 liikettä käsittävä ostospaikka. OEZ:ssa toimivien liikkeiden valikoimiin kuuluvat mm. vaatteet, kengät, kosmetiikka, sisustustavarat ja elektroniikka. Ostoskeskukseen on helppo saapua keskustasta esimerkiksi Münchenin metron linjoilla 1 ja 3.

Shoppailua Münchenissä suunnittelevan kannattaa myös harkita vierailua Ingolstadt Village -outletkylässä. 80 kilometrin päässä Münchenistä sijaitseva ostospaikka koostuu edullisista outlet-liikkeistä. Alueelta löytyy useiden saksalaisten ja kansainvälisten huippumerkkien myymälöitä. Tunnetuista brändeistä edustettuina ovat mm. Tommy Hillfiger, Guess, Lacoste, Nike ja Puma. Alueen liikkeissä hinnat ovat noin 30-60% normaalia edullisempia. Münchenistä voi matkustaa junalla Ingolstadtiin, jonka rautatieasemalta kulkee busseja outletkylään.

Kuvat:

Kaupungin katot: John Morgan
Puisto: digital cat
Ostoskatu: JasonParis
Marienplatz: Kevin Poh

Hotellit Münchenissä

Hotels.com