Matkakohteet: Saksa: Bodenjärvi

Bodenjärvi, Saksa/Sveitsi/Itävalta

Näkymä Bodenjärvelle

Bodenjärvi (saksaksi Bodensee) on Keski-Euroopan kolmanneksi suurin järvi ja yksi Euroopan suosituimmista järvimatkailukohteista. Järvi sijaitsee Alppien pohjoispuolella ulottuen Saksan, Sveitsin ja Itävallan alueille. Järven vesialueilla ei ole määritelty valtioiden rajoja, mutta eniten rantaviivaa Bodenjärvellä on Saksalla.

Bodenjärven rannoilla sijaitsee lukuisia kaupunkeja, jotka tarjoavat paljon koettavaa matkailijalle. Järven Suurimmat rantakaupungit, kuten Konstanz ja Friedrichshafen ovat monipuolisia matkailukapunkeja, joiden kulttuuritarjonta, ravintolavalikoima ja ostosmahdollisuudet luovat mukavat puitteet kaupunkilomalle. Bodenjärven lukuisat idylliset pikkukylät ovat taas ideaalisia kohteita rentouttavaan lomailuun järvimaisemissa.


Bodenjärven kaupungit

Bodenjärven rannoilla sijaitsee kymmeniä erikokoisia kyliä ja kaupunkeja. Suurimmat kaupungit sijaitsevat Saksan alueella, mutta mielenkiintoisia matkakohteita löytyy kaikkien kolmen järveä ympäröivän valtion alueelta.

Konstanz

Konstanz

Aivan Sveitsin rajan tuntumassa sijaitseva Saksalle kuuluva Konstanz on Bodenjärven suurin rantakaupunki. 80 000 asukkaan kaupunki sijaitsee järven länsipäädyssä kohdassa josta Rein-joki aloittaa virtauksensa kohti Pohjanmerta. Konstanz on vireä ja tunnelmallinen yliopistokaupunki, jonka sydän on sen viehättävä keskiajalta peräisin oleva vanhakaupunki. Kaupungin sijainti puolueettoman Sveitsin rajalla säästi sen pommituksilta toisessa maailmansodassa ja sen ansiosta monet historiallisesti arvokkaat rakennukset ovat säilyneet hyvin tähän päivään asti.

Bodenjärven suurimpana kaupunkina Konstanz tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa matkailijalle. Historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostunut matkailija löytää Konstanzin vanhastakaupungista monta mielenkiintoista vierailukohdetta. Tunnettuja nähtävyyksiä vanhankaupungin alueella ovat esimerkiski Konstanzin katedraali ja vuonna 1388 rakennettu Konzil, entinen kaupunginvaltuuston talo, joka toimii nykyään mm. konserttipaikkana. Kaupungissa toimii myös useita museoita, kuten arvostettu arkeologinen museo. Koko perhettä kiinnostavia vierailukohteita Konstanzissa ovat taas esimerkiksi kukkaloistostaan tunnettu Mainaun saari sekä SeaLife-akvaario.

Friedrichshafen

Friedrichshafen

Bodenjärven toiseksi suurin rantakaupunki löytyy myös Saksasta. Järven pohjoisrannalla sijaitseva Friedrichshafen on 50 000 asukkaan kaupunki, joka on erityisen tunnettu ilmailuhistoriastaan. 1900-luvun alkupuolella kaupungissa valmistettiin kuuluisia Zeppelin-ilmalaivoja.

Zeppelinit toimivat yhä tärkeänä matkailun vetonaulana Friedrichshafenissa, sillä turisteilla on edelleen tänä päivänä mahdollisuus nousta aidon Zeppelinin kyytiin. Zeppelinit liikennöivät Friedrichshafenista useisiin eri kohteisiin Bodenjärvellä. Edullisimmillaan puolen tunnin ilmalaivamatka maksaa hieman alle 200 euroa henkilöltä. Vain muutamassa paikassa maailmassa on enää mahdollista osallistua ilmalaivamatkalle, joten tarjolla on varsin ainutlaatuinen kokemus. Ilmalaivoihin voi tutustua myös Friedrichshafenin Zeppelin-museossa.

Ilmalaivojen ohella matkailijoita Friedrichshafeniin houkuttelevat kaupungin hyvät ostosmahdollisuudet, kulttuuritarjonta sekä vilkas laivasatama, jonka ansiosta Friedrichshafenista käsin on helppo tehdä risteilyjä muihinkin Bodenjärven kohteisiin. Tosin kuin Konstanz, Friedrichshafen kärsi pahoja vaurioita toisen maailmansodan pommituksissa. Kaupungin historiallinen keskusta on kuitenkin rakennettu uudelleen ja Bodenjärven rannalle levittäytyvä kaupunki rantabulevardeineen on nykyään viihtyisä ja suosittu lomanviettopaikka.

Bregenz

Bregenz

Bodenjärven kolmanneksi suurin kaupunki on Itävallalle kuuluva 28 000 asukkaan Bregenz. Kaupunki sijaitsee aivan Alppien juurella, joten Bregenzistä käsin on helppo tehdä retkiä myös läheiseen vuoristoon. Esimerkiksi aivan kaupungin vieressä kohoava Pfänder-vuori on suosittu retkeilykohde, jonka huipulta avautuvat upeat näköalat Bodenjärvelle ja ympäristöön. Upeiden maisemien lisäksi matkailijoita Bregenziin houkuttelevat sen idyllinen vanhakaupunki sekä kaupungin monipuolinen kulttuuritarjonta, josta Bregenz on erityisen tunnettu.

Bregenzin kulttuurielämän kohokohta on joka vuosi heinä-elokuussa järjestettävä Bregenzer Festspiele -festivaali, joka houkuttelee kaupunkiin vuosittain jopa 150 000 festivaalivierasta. Tapahtuman pääesitykset järjestetään Bodenjärven päälle rakennetulla Seebühne-esiintymislavalla, jota ympäröivään amfiteatterin muotoiseen katsomoon mahtuu kerralla noin 7000 katsojaa. Tapahtuman pääesitykset ovat yleensä maailmanluokan ooppera tai -musikaalituotantoja.


Tekemistä Bodenjärvellä

Polkupyöräily

Bodenjärven kiertävä 273 kilometriä pitkä polkupyöräreitti lukeutuu Euroopan upeimpiin ja suosituimpiin pyöräilykohteisiin. Vehreät järvimaisemat, alueen miellyttävä ilmasto sekä hyvin hoidetut pyörätiet houkuttelevat hyppäämään satulaan ja tutustumaan Bodenjärveen pyöräillen.

Järven ympäristössä on mahdollista tehdä monenlaisia- ja pituisia pyöräretkiä ja halutessaan osan matkasta voi esimerkiksi taittaa laivalla. Pyöräily on mukava tapa tutustua Bodenjärven luontoon sekä järven rannalla sijaitseevin kyliin ja kaupunkeihin. Omaa pyörää ei tarvitse tuoda mukanaan, sillä alueella toimii lukuisia polkupyöriä vuokraavia yrityksiä.

Laivamatkat Bodenjärvellä

Laiva Bodenjärvellä

Lomaan Bodenjärvellä kuuluu ehdottomasti laivamatka. Laiva on kätevä tapa matkustaa järven rannalla sijaitsevien kaupunkien välillä samalla maisemia ihaillen. Bodenjärvellä liikennöidään laivojen reittiliikennettä huhti-lokakuussa. Järven voi esimerkiksi pohjois-eteläsuunnassa ylittää autolautalla, mikä on kätevää erityisesti heille jotka ovat liikkeellä omalla autollaan. Suurimpien kaupunkien kuten Konstanzin ja Friedrichshafenin välillä liikennöi myös nopeita katamaraaneja.

Reittiliikenteen laivojen lisäksi Bodenjärvellä järjestetään myös erilaisia tilaus- ja erikoisristeilyjä. Esimerkiksi erilaiset kierrosmatkat järvellä ovat suosittuja. Paras tarjonta erilaisia risteilyjä ja laivamatkoja on tarjolla Bodenjärven suurimmissa kaupungeissa, mutta laivat liikennöivät myös moniin pienempiin kyliin järven rannalla.

Päiväretkiä

Bodenjärven läheisyydessä sijaitsee monia mielenkiintosia kaupunkeja, jotka ovat hyvä kohteita päiväretkille. Mukava päiväretkikohde on esimerkiksi 20 kilometriä Friedrichshafenin pohjoispuolella sijaitseva Ravensburg. Viehättävä 50 000 asukkaan saksalainen pikkukaupunki on tunnettu idyllisestä keskiaikaisesta vanhastakaupungistaan, joka on säilynyt hyvin tähän päivään asti. Kaupungin symboleina toimivat keskiajalla kaupunkia suojelemaan rakennetut vartiotornit, joiden ansiosta Ravensburgia kutsutaankin usein tornien kaupungiksi. Friedrichshafenista on helppo matkustaa Ravensburgiin junalla, matka kestää vain 15 minuuttia suuntaansa.

Kiehtova matkakohde lähellä Bodenjärveä on myös Liechtensteinin ruhtinaskunta. Tähän Alpeilla sijaitsevaan pikkuvaltioon on matkaa Bodenjärven etelärannalta vain noin 50 kilometriä. Liechtensteinissa matkailijat voivat tutustua esimerkiksi ruhtinaskunnan pääkaupunkiin Vaduziin, joka on viihtyisä pikkukaupunki keskellä upeita vuoristomaisemia. Vaduziin voi matkustaa Bodenjärveltä esimerkiksi matkustamalla ensin junalla Bregenzistä Feldkirchiin, josta matkaa voi jatkaa bussilla Vaduziin.


Suomesta Bodenjärvelle

Suomesta on helpointa matkustaa Bodenjärvelle lentämällä joko Sveitsin Zürichiin tai Saksan Müncheniin. Lentoyhtiö Finnair lentää suoria lentoja molempiin kaupunkeihin Helsinki-Vantaalta. Lähimpänä Bodenjärveä sijaitsee Zürich, jonka lentoasemalta on matkaa Bodenjärvelle alle 70 kilometriä. Münchenin lentoasemalta matkaa kertyy Bodenjärvelle noin 200 kilometriä.

Bodenjärvi on suosittua matkailualuetta, joten järven ympäristössä toimii monipuolinen valikoima hotelleja. Omatoiminen matkailija voi varata mieleisensä majoituksen esimerkiksi Hotels.com-sivustolta.

Hotellit Bodenjärvellä

Hotels.com