Lentokenttäoppaat: Tampere-Pirkkala

Lentokenttäopas: Tampere-Pirkkala

Tampere-Pirkkalan lentokenttä

Tampere-Pirkkala (TMP) on yksi Suomen vilkkaimmista lentokentistä. Lentoasema sijaitsee Pirkkalan kunnan alueella, noin 17 kilometrin päässä Tampereen keskustasta.

Tampere-Pirkkala koostuu kahdesta terminaalista, joissa reittilentoja operoi vuonna 2022 kolme yhtiötä. Terminaali 1 palvelee lentoyhtiöitä Finnair ja AirBaltic. Terminaali 2:ssa toimii puolestaan Ryanair. Finnair lentää Tampereelta Helsinkiin. AirBaltic operoi reittejä Tampereelta Riikaan, Kööpenhaminaan, Müncheniin, Málagaan ja Amsterdamiin. Tampereelta lennettävien kohteiden valikoiman täydentää Ryanairin Tampere-Lontoo -reitti.

Reittilentojen lisäksi Tampere-Pirkkalasta lennetään jonkin verran loma- ja tilauslentoja. Esimerkiksi matkatoimistot TUI ja Matkapojat järjestävät valmismatkoja, jotka sisältävät suorat lennot Tampereelta Etelä-Eurooppaan.


Yhteydet lentokentälle

Bussit lentokentälle

Tampereen keskustasta voi matkustaa kätevästi bussilla Tampere-Pirkkalaan. Lentokentälle kulkee Tampereen seudun paikallisliikenteen bussilinja nro 103, jonka aikataulut on suunniteltu Tampere-Pirkkalasta lähtevien ja sinne saapuvien lentojen mukaisesti.

Matka-aika bussilla Tampereen keskustasta lentoasemalle on noin puoli tuntia. Bussi lähtee keskustasta aina noin kaksi tuntia ennen lennon lähtöä. Bussin kyytiin voi hypätä keskustassa esimerkiksi rautatieaseman tai Ratinan pysäkeiltä. Lentoasemalla bussi pysähtyy molempien terminaalien edessä.

Lentoasemalta takaisin kaupunkiin päin bussi lähtee pian lentojen saapumisen jälkeen. Bussi odottaa pysäkillä myös myöhässä olevilta lennoilta saapuvia matkustajia aikataulujensa suomissa rajoissa.

Bussilipun hinta Tampereen keskustasta lentoasemalle on vuonna 2022 aikuiselta 3,4 euroa. Bussi onkin useimmiten edullisin tapa matkustaa lentokentälle.

Taksit lentokentälle

Mikäli sinulla on paljon matkatavaroita tai olet kaukana bussireitin varrelta, on taksi varmasti helpoin tapa matkustaa lentokentälle. Riippuen mm. matkan tarkasta pituudesta ja valitusta taksiyhtiöstä, maksaa matka taksilla Tampereen keskustasta lentokentälle noin 30-50 euroa suuntaansa. Useamman hengen seurueessa taksimatka tulee kuitenkin luonnollisesti henkeä kohden edullisemmaksi.

Taksin kyytiin voi hypätä Tampereen keskustassa esimerkiksi rautatieaseman tai Keskustorin taksitolpalta. Taksin voi myös tilata haluamaansa osoitteeseen esimerkiksi Tampereen Aluetaksin puhelinnumerosta 0100 4131 (2,84€/puh + 0,55€/min + pvm/mpm).


Pysäköinti ja parkkialueet

Omalla autolla lentoasemalle saapuvat voivat pysäköidä autonsa maksullisille parkkialueille joita löytyy molempien terminaalien läheisyydestä.

Finavia ylläpitää lentoasemalla kolmea parkkialuetta, jotka ovat terminaali 1:n edustalla sijaitseva P1, terminaali 2:n edustalla sijaitseva P2 sekä lähellä terminaali 2:ta sijaitseva P3. P1-alueella pysäköinti maksaa kolmelta ensimmäiseltä vuorokaudelta 17-18 euroa / vuorokausi ja tämän jälkeen 3-6 euroa / vuorokausi. P2-alueella parkkeeraaminen on hieman edullisempaa; kolme ensimmäistä vuorokautta alueella kustantaa 14-15 euroa / vuorokausi ja tämän jälkeen parkkimaksu on 2-4 euroa / vuorokausi. Vielä edullisempaa pysäköinti on P3-alueella, jossa ensimmäinen vuorokausi maksaa 8 euroa ja tämän jälkeen lisävuorokaudet 2-5 euroa / vuorokausi.

Lähellä lentokenttää, noin 200 metrin päässä terminaali 2:sta, sijaitsee myös Finavian parkkipaikkoja edullisempi yksityisen toimijan ylläpitämä pysäköintialue.


Palvelut lentokentällä

Terminaali 1:n yleisellä puolella toimii kahvila-ravintola, jossa on arkisin mahdollista nauttia myös lounasta. Lisäksi lähtöselvityksen jälkeisellä puolella Terminaali 1:ssä toimii pieni kahvila, jossa on tarjolla virvokkeita, makeisia sekä kahvilatuotteita. Myös Terminaali 2:sta löytyy lähtevien matkustajien alueelta kahvila, jossa voi nauttia virvokkeita ja pientä purtavaa ennen lentoa.

Lentoaseman molemmissa terminaaleissa asiakkaiden käytössä on ilmainen langaton internetyhteys. Business-matkustajien iloksi lentokentän tiloista löytyy myös kaksi neuvotteluhuonetta, jotka voi maksua vastaan varata käyttöönsä. Autonkin vuokraaminen onnistuu lentokentältä, sillä Tampere-Pirkkalassa toimii useita autovuokraamoita.

Tampere-Pirkkalan välittömässä läheisyydessä ei sijaitse yhtään hotellia, mutta Tampereen keskustan hotellitarjonnasta löytyy varmasti sopiva vaihtoehto majoitusta tarvitsevalle.

Hotellit

Hotels.com