Matkakohteet: Latvia: Riika

Riika, Latvia

Riian vanhakaupunki

Riika on Latvian pääkaupunki ja asukasluvultaan (n. 700 000) Baltian maiden suurin kaupunki. Riika on myös yksi suosituimmista kaupunkilomakohteista suomalaisten matkaajien keskuudessa.

Riian suosiota suomalaisten matkakohteena selittävät sen läheisen sijainnin lisäksi mm. edullinen hintataso ja laaja hyvin säilynyt vanhakaupunki. Kaupunki on myös tunnettu hyvistä ostosmahdollisuuksista, vireästä yöelämästä sekä monipuolisesta ravintolatarjonnasta, joten ei olekaan ihme että matkailijat viihtyvät Riiassa.


Nähtävyydet Riiassa

Vanhakaupunki

Riian vanhakaupunki

Riian merkittävin nähtävyys on sen hyvin säilynyt historiallinen keskusta eli vanhakaupunki, joka on vuonna 1997 julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. 1200-luvun lopulla Hansaliittoon liittynyt Riika oli jo keskiajalla merkittävä kaupan keskus ja vauraaseen kaupunkiin rakennettiinkin paljon komeita kivitaloja, joista useat ovat säilyneet näihin päiviin asti.

Vanhankaupungin tunnetuimpia rakennuksia ja suosituimpia vierailukohteita ovat siellä sijaitsevat komeat kirkot. Riian tuomiokirkko, joka on rakennettu vuonna 1221 on Baltian maiden suurin keskiaikainen kirkko. Tuomiokirkko on auki ympäri vuoden ja siellä vierailu on ilmaista. Riian tuomiokirkossa järjestetään usein myös erilaisia konsertteja.

Toinen suurikokoinen kirkko Riian vanhassakaupungissa on Pyhän Pietarin kirkko, jonka 123-metriä korkeaan torniin voi nousta hissillä. Vierailu Pyhän Pietarin kirkossa mahdollistaa siten myös upeiden näköalojen ihailemisen.

Vanhankaupungin laitamilla sijaitsee myös yksi Riian tunnetuimmista maamerkeistä, Vapauden muistomerkki. 42 metriä korkea muistomerkki on pystytetty vuonna 1935 Latvian vapaussodassa vuosina 1918-1920 kaatuneiden muistoksi. Muistomerkki on Latvian itsenäisyyttä ja vapautta korostava tärkeä symboli latvialaisille, joka onnistuttiin säilyttämään jopa Neuvostoliiton miehityksen aikana.

Latvian tiedeakatemian pilvenpiirtäjä

Latvian tiedeakatemia

Latvian tiedeakatemian toimipaikkana toimiva massiivinen rakennus on todellinen katseenvangitsija Riian keskustassa. Rakennus on valmistunut vuonna 1956 Latvian ollessa Neuvostoliiton miehittämä. Korkeutta pilvenpiirtäjällä on 108 metriä ja se on yksi kaupungin korkeimmista rakennuksista.

Mahtipontista Neuvostoliittolaista arkkitehtuuria edustava rakennus on vaikuttava ulkoa päin, mutta matkailijan kannalta ehkä mielenkiintoisinta on mahdollisuus nousta pilvenpiirtäjän 17. kerroksessa sijaitsevalle näköalapaikalle. Tiedeakatemian näköalatasanne on avoinna huhtikuusta syyskuuhun.

Riian Tv-torni

Tv-torni, Riika

Riian Tv-tornia ei juurikaan voi olla huomaamatta vieraillessaan kaupungissa. Peräti 368,5 metrin korkeuteen yltävä torni on Euroopan kolmanneksi korkein rakennus. Tv-torni sijaitsee Daugava-joen Zakusala-nimisessä saaressa Riian keskustan tuntumassa.

Tv-tornin näköalatasanne 97 metrin korkeudessa on yksi Riian parhaita näköalapaikkoja. Näköalatasanne on avoinna ympäri vuoden: kesällä touko-syyskuussa näköaloja pääsee ihailemaan joka päivä klo. 10-20. Lokakuun alusta huhtikuun loppuun asti kestävällä talvikaudella taas torni on yleisölle avoinna maanantaista lauantaihin klo. 10-17. Aikuisten lippu torniin maksaa 3,7 euroa.


Miten matkustaa Riikaan?

Lennot Suomesta Riikaan

Hyvien lentoyhteyksien ansiosta Suomesta on helppoa ja edullista matkustaa Riikaan. Suoria lentoja Riikaan on tarjolla Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Helsingistä Riikaan lentävät lentoyhtiöt Finnair ja AirBaltic. Tampereelta ja Turusta Riikaan lentää AirBaltic. Lentoaika kaikilla reiteillä on noin tunnin.

Riian lentokenttä sijaitsee 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä voi siirtyä kaupungin keskustaan bussilla tai taksilla.

Omalla autolla Riikaan

Lentämisen sijaan Riikaan on varsin helppoa matkustaa myös omalla autolla. Riika sijaitsee noin 300 kilometriä länteen Tallinnasta, jonne on helppo matkustaa Helsingistä autolautalla.

Matka Tallinnasta Riikaan taittuu autolla noin 4,5 tunnissa. Rajanylitys ei yleensä juurikaan matkantekoa hidasta, sillä Latvia ja Viro kuuluvat molemmat Schengen-alueeseen eli rajatarkastuksia ei tavallisesti ole.

Omalla autolla liikkumisessa on hyvänä puolena mahdollisuus tutustua samalla reissulla laajemmin myös Baltian maiden muihin kohteisiin; esimerkiksi Viron puolella kylpyläkaupunki Pärnu sijoittuu Tallinnan ja Riian välisen matkan puoleen väliin. Tallinnasta Riikaan suuntautuvalle automatkalle kannattaakiin sisällyttää ainakin pysähdys Pärnuun mikäli vain aikataulu sen sallii.

Bussit Tallinnasta Riikaan

Eurolines-bussit liikennöivät Tallinna-Riika -reittiä tiheään ja tarjoavat edullisen tavan matkustaa näiden kahden Baltian maan pääkaupungin välillä.

Edullisimmillaan bussimatka Tallinnan ja Riian välillä maksaa vain 11 euroa suuntaansa. Päivittäin ajetaan useita vuoroja molempiin suuntiin. Sekä Tallinnassa että Riiassa Eurolinesin busseilla on useita pysäkkejä. Bussin kyytiin voi molemmissa kaupungeissa hypätä mm. linja-autoasemalla tai satamassa.

Halutessaan Eurolinesin busseilla voi matkaa jatkaa Riiasta vielä vaikkapa Liettuan puolelle tai pidemmällekin Eurooppaan.

Hotellit Riiassa

Hotels.com