Matkakohteet: Espanja: Mallorca

Mallorca, Espanja

Mallorca

Mallorca on Välimerellä sijaitsevan Baleaarien saariryhmän suurin saari ja suosittu matkakohde. Noin 900 000 asukkaan saarella vierailee vuosittain miljoonia turisteja.

Matkailijan kannalta Mallorca on monipuolinen kohde, jossa voi viettää itsensä näköisen loman. Saaren ainutlaatuinen luonto, eloisat kaupungit ja kylät sekä tietysti saaren rannikko hiekkarantoineen ja kirkkaine vesineen tarjoavat puitteet monenlaiseen lomailuun.

Mallorca on tuttu suomalaisille etenkin valmismatkojen kohteena, mutta myös omatoimimatkat saarelle ovat yleistyneet koko ajan. Omatoimisen matkailijan onkin nykyään helppo matkustaa Mallorcalle, sillä lentoyhtiöt Finnair ja Norwegian lentävät suoria reittilentoja Helsinki-Vantaalta Palma de Mallorcalle.


Mallorcan kaupungit ja lomakohteet

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma on Mallorcan suurin kaupunki ja Baleaarien autonomisen alueen pääkaupunki. Vireä 400 000 asukkaan kaupunki tarjoaa Mallorcan parhaat puitteet kaupunkilomailulle. Palmasta löytyy monipuolinen valikoima museoita, laaja valikoima ravintoloita, vilkas yöelämä ja hyvät ostosmahdollisuudet. Kaupungin edustallla ja läheisyydessä sijaitsee myös kilometreittäin hienoja hiekkarantoja, joten rantalomankin viettäminen onnistuu Palmassa mainiosti.

Pitkän ja vaiheikkaan historian omaava Palma pitää sisällään myös monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Merkittävimpiin nähtävyyksiin lukeutuu esimerkiksi Palman katedraali, vuosina 1229 - 1601 rakennettu valtava goottilainen kirkkorakennus. Kolmen kilometrin päässä Palman keskustasta taas sijaitsee Castillo de Bellver, 1300-luvulla rakennettu Espanjan ainoa pyöreä linna. Palman vanhakaupunki historiallisine rakennuksineen on myös täynnä mielenkiintoista nähtävää.

Santa Ponsa

Santa Ponsa on rauhallinen turisteja varten rakennettu lomakeskus 20 kilometrin päässä Palmasta. Rantaelämän lisäksi kohteessa voi harrastaa monia aktiviteetteja, kuten golfia, tennistä ja erilaisia vesiurheilulajeja. Kohteessa on tarjolla myös monipuolinen valikoima ravintoloita, joten kaikki matkailijan kannalta tärkeät palvelut ovat Santa Ponsassa kunnossa.

Santa Ponsa on sopiva kohde helppoa lomailua arvostaville. Lyhyen välimatkan ansiosta myös Palman nähtävyydet ja ostosmahdollisuudet ovat kätevästi Santa Ponsassa majoittuvien ulottuvilla.

Alcudia

Alcudia

Mallorcan pohjoisrannikolla sijaitseva Alcudia on tunnelmallinen 20 000 asukkaan pikkukaupunki. 1300-luvulta peräisin oleva vanhakaupunki ja kaupunkia ympäröivät keskiaikaiset muurit tuovat kiehtovan säväyksen historiaa tähän suosittuun lomakohteeseen. Vaikka Alcudia onkin merkittävä turistikeskus, on tiukoilla rakennusmääräyksillä pyritty säilyttämään kaupungin alkuperäinen tunnelma. Myös ympäristön suojeluun on kiinnitetty Alcudiassa erityistä huomiota.

Alcudia on kauttaaltaan hyvin hoidettu kaupunki, joka tarjoaa mukavat puitteet lomailulle. Kaupungin edustalla sijaitseva 14 kilometriä pitkä hiekkaranta takaa auringonpalvojan viihtymisen Alcudiassa ja tarjoaa puitteet monelle aktiviteetille. Rannalla on mahdollista harrastaa mm. vesihiihtoa, sukellusta ja purjehdusta. Vesiurheilun lisäksi Alcudia ympäristöineen tarjoaa loistavat olosuhteet mm. pyöräilyyn, vaeltamiseen ja golfin peluuseen. Huimapäisimmät matkalaiset voivat Alcudiassa kokeilla myös vaikkapa varjoliitoa.

Cala D'Or

Cala D'Or

Cala D'Or on Mallorcan kaakkoisrannikolla sijaitseva rauhallinen ja tyylikäs lomakohde, joka on rakennettu täyttämään laatutietoisten matkailijoiden tarpeet. Seitsemän suojaisan poukaman rannoille levittäytyvä Cala D'Or on hyvällä maulla toteutettu kohde, jossa on vältetty turistikohteille tyypillistä liikarakentamista. Alueen rakennuskanta koostuu valkoisista matalista rakennuksista, jotka luovat kohteelle perinteisen espanjalaisen kalastajakylän tunnelman.

Cala D'Or soveltuu erinomaisesti rentouttavan loman viettämiseen. Kohteessa viihtyvät hyvin niin lapsiperheet kuin kaikenikäiset pariskunnatkin. Kohteessa ja sen läheisyydessä on tarjolla myös monenlaista aktiviteettia etenkin vesiurheilusta kiinnostuneille. Varsinaisia nähtävyyksiä, kuten merkittäviä historiallisia rakennuksia, Cala D'Orissa ei kuitenkaan juuri ole, joten historiasta kiinnostuneelle kohde ei ole paras mahdollinen. Myöskään bilelomaa suunnittelevalle Cala D'Or ei ole paras valinta, sillä kohteen yöelämä on varsin vähäistä verrattuna Mallorcan vilkkaimpiin lomakohteisiin.

Magaluf

Mallorcan villeimmän bilekohteen maineessa oleva Magaluf on etenkin nuorten suosima lomakohde, joka täyttyy turisteista kesä-elokuussa. Erityisen suosittu Magaluf on nuorten brittien keskuudessa.

Magalufissa elämä keskittyy päivällä sen valkean hiekkarannan ympärille. Hyvin hoidetulla rannalla kelpaa nauttia auringosta ja tarjolla on myös mahdollisuuksia monien vesiurheilulajien harrastamiseen. Illan hämärtyessä on taas aika suunnata Magalufin kuuluisalle baarikadulle, Punta Balenalle. Kesällä katu täyttyy joka ilta turisteista, jotka saapuvat bilettämään kadun varrella sijaitseviin lukuisiin baareihin ja yökerhoihin.

Magaluf soveltuu lomakohteeksi lähinnä bilelomaa kaipaavalle nuorelle kaveriporukalle. Lapsiperheiden ja romanttista lomaa suunnittelevien pariskuntien kannattaa sen sijaan suunnata saaren muihin kohteisiin.


Liikkuminen Mallorcalla

Mallorcalla on varsin hyvin toimiva julkinen liikenne. Saarella on kohtuullisen kattava raideverkosto ja niihin osiin Mallorcaa joihin junat eivät kulje, on yleensä mahdollista matkustaa bussilla. Pääkaupunki Palman sisäisessä liikenteessä on myös kätevää matkustaa julkisilla liikennevälineillä, sillä kaupungissa toimiva metrolinja sekä paikallisbussit mahdollistavat liikkumisen kaupungin eri osiin helposti ja edullisesti.

Mikäli haluat lomallasi tutustua kattavasti Mallorcan eri osiin, kannattaa kuitenkin harkita myös auton vuokraamista. Vuokra-autot ovat Mallorcalla selvästi Suomea edullisempia ja auton avulla on helppoa vierailla syrjäisemmissäkin paikoissa, johin julkisella liikenteellä olisi vaikea matkustaa.

Halutessaan Mallorcalta on helppoa matkustaa myös muille Baleaarien saariryhmään kuuluville saarille. Mallorcalta on hyvät laivayhteydet Ibizalle ja Menorcalle. Laivamatka Ibizalle kestää Palmasta noin 2-3 tuntia, hieman laivasta riippuen. Mallorcan Alcudiasta Menorcalla sijaitsevaan Ciutadellaan laivamatka kestää vain tunnin, joten päiväretken tekeminen Mallorcalta Menorcalle onnistuu myös helposti.


Milloin kannattaa matkustaa?

Mallorcan ilmasto on varsin lämmin ympäri vuoden. Talven kylmimpinäkin kuukausina tammi-helmikuussa päivälämpötilat ovat noin +15 asteen tuntumassa. Kesän lämpimimpinä kuukausina heinä-elokuussa lämpötilat pyörivät tyypillisesti +30 asteen tuntumassa, mikä voi joidenkin mielestä olla jo liian kuumaa. Monien mielestä paras aika matkustaa Mallorcalle onkin alkukesästä touko-kesäkuussa, jolloin päivälämpötilat pyörivät noin +25 asteessa. Syksyllä Mallorcan ilmasto on usein melko epävakainen, joten se ei siten ole yhtä suositeltavaa aikaa matkustaa saarelle.

Hotellit Mallorcalla

Hotels.com