Matkakohteet: Italia: Sardinia

Sardinia, Italia

Sardinia

Sardinia on Välimeren toiseksi suurin saari ja yksi Italian kiehtovimmista matkakohteista. Sardinian idylliset pikkukaupungit hurmaavat matkailijan, mutta saaren paras matkailuvaltti on sen ainutlaatuinen luonto. Jylhät vuoret, vehreät laaksot ja paratiisimaiset hiekkarannat ovat saaneet monet rakastumaan Sardiniaan.

Sardinia on monipuolinen matkakohde, josta löytyy sopivia kohteita erilaisille matkailijoille. Lomalla Sardiniassa voi esimerkiksi vaeltaa vuoristossa, rentoutua rannalla ja tutustua historiallisiin nähtävyyksiin. Saaren suurimmissa kaupungeissa on myös hyvät ostosmahdollisuudet sekä runsaasti tasokkaita ravintoloita.


Matkakohteita Sardiniassa

Cagliari - Sardinian pääkaupunki

Cagliari

Cagliari on Sardinian pääkaupunki ja saaren liike- ja kulttuurielämän tärkeimpiä keskipisteitä. Asukkaita Cagliarissa on noin 160 000 ja ympäristökunnat mukaan laskettuna Cagliarin seutu muodostaa puolen miljoonan asukkaan metropolin. Cagliari onkin yksi Sardinian parhaita kohteita kaupunkiloman viettoon.

Pitkän ja rikkaan historian omaava Cagliari oli merkittävä keskus jo keskiajalla. Tältä ajalta on peräisin muurien ympäröimä Cagliarin vanhakaupunki, Castello, joka on kaupungin parasta antia matkailijalle. Tunnelmallinen vanhakaupunki on rakennettu kukkulan rinteille ja sieltä avautuu upeita näköaloja Välimerelle. Useimmat Cagliarin tunnetut nähtävyydet, kuten Cagliarin katedraali ja vanha kaupungintalo sijaitsevat alueella. Historiaa löytyy Cagliarista muualtakin kuin Castellon alueelta, sillä satoja vuosia vanhoja linnoituksia, kirkkoja ja muita rakennuksia löytyy eripuolilta kaupunkia.

Cagliari on myös yksi Sardinian parhaista kohteista ostosten tekoon. Kaupungin keskustasta löytyy useita vilkkaita ostoskatuja.

Alghero - Historiallinen rannikkokaupunki

Alghero

Sardinian pohjoisosassa sijaitseva Alghero on myös hyvä valinta kaupunkilomakohteeksi. Noin 50 000 asukkaan idyllinen rannikkokaupunki on jo pitkään ollut yksi Sardinian suosituimmista lomakohteista. Matkailijoita Algheroon houkuttelevat etenkin sen historiallinen keskusta ja kaupungin ympäristöön levittäytyvät valkeat hiekkarannat.

Vaiheikkaan historiansa aikana Alghero oli pitkään katalonialaisten hallitsemana, jonka ansiosta kaupungissa puhutaan yhä jonkin verran kataloniaa. Nykyisen Espanjan alueelta tulleiden valloittajien jälki näkyy edelleen myös kaupungin arkkitehtuurissa. Esimerkiksi Algheron tunnetuimpiin nähtävyyksiin luketuva Algheron katedraali edustaa katalonialais-goottilaista tyyliä.

Alghero on sopiva matkakohde myös heille, jotka haluavat yhdistää lomaansa aktiivista tekemistä. Kaupungin ympäristössä sijaitsee upeita patikkareittejä ja Algheron kirkkaat vedet ovat suosittuja sukeltajien keskuudessa. Sukeltajia houkuttelevat Algheroon etenkin kaupungin ympäristössä sijaitsevat tippukiviluolat, joihin osaan pääsee vain sukeltamalla. Aktiivilomailijat voivat myös vaikkapa kokeilla kalliokiipeilyä Algheron läheisillä kallioilla.

Bosa - Idyllinen pikkukaupunki

Bosa

Yksi Sardinian kiehtovimmista pikkukaupungeista on Bosa. 8000 asukkaan kaupunki on tunnettu historiallisesta keskustaan, joka koostuu pastellinvärisistä taloista ja kapeista mukulakivikaduista. Bosan keskusta sijaitsee Temo-joen varrella, parin kilometrin päässä merenrannasta.

Bosan tunnetuin nähtävyys on 1100-luvulla rakennuttu Malaspinan linna, joka sijaitsee kukkulan päällä kaupungin keskustan kupeessa. Bosassa on myös lukuisia muita historiallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten useita kirkkoja. Historiasta kiinnostuneelle matkailijalle Bosa onkin kiehtova matkakohde.

Bosaan on helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Algherosta käsin, joka sijaitsee 50 kilometriä Bosasta pohjoiseen. Myös majoittuminen Bosassa on varteenotettava vaihtoehto, jos etsii rauhallista lomakohdetta.

Costa Smeralda - Tyyliä ja loistoa

Costa Smeralda eli Smaragdirannikko lukeutuu Sardinian tunnetuimpiin matkailualueisiin. Alueella sijaitsee useita lomakohteita, joista merkittävin on Porto Cervo. Loistelias Costa Smeralda on erityisen tunnettu jetset-seurapiirien suosimana matkailualueena.

Matkailijoita Costa Smeraldaan houkuttelevat etenkin sen upeat hiekkarannat. Kallioiden suojaamat merenlahdet ja hienot hiekkarannat sopivat täydellisesti uimiseen ja auringonottoon. Muita aktivitteetteja kaipaaville Costa Smeraldan alueelta löytyy mm. patikointireittejä ja tasokas golfkenttä.

Costa Smeraldan alueella toimii useita neljän ja viiden tähden hotelleja. Upeilla uima-altailla ja kaikilla mukavuuksilla varustetut hotellit sopivat täydellisesti rentouttavaan lomailuun. Hotellien hinnat ovat kuitenkin suomalaisella mittapuulla varsin kohtuullisia, sillä kahden hengen huone neljän tähden hotellissa irtoaa hyvinkin alle 100 eurolla yöksi.

Costa Smeralda sijaitsee Sardinian pohjoisrannikolla Olbian kaupungin pohjoispuolella.


Matka Sardiniaan

Suomesta ei tällä hetkellä ole suoria reittilentoja Sardiniaan, mutta useat lentoyhtiöt lentävät Sardiniaan yhdellä vaihtolennolla.

Helsingistä Sardiniaan pääsee yhdellä vaihtolennolla esimerkiksi Norwegianin lennoilla Tukholman kautta Olbiaan. Tampereelta ja Lappeenrannasta liikennöivä RyanAir lennättää matkailijat yhdellä vaihtolennolla Cagliariin tai Algheroon. RyanAirilla koneen vaihto onnistuu esimerkiksi Frankfurt-Hahnissa tai Bergamossa.

Hotellin Sardiniasta voi varata käteävästi esimerkiksi Hotels.com -sivustolta. Paras valikoima hotelleja löytyy Sardinian suurimmista kaupungeista sekä Costa Smeraldan alueelta.

Kuvat:

Ranta: Fabulousfabs
Cagliari: Jorge in Brazil
Alghero: Michela Simoncini
Bosa: David Blaikie

Hotellit Sardiniassa

Hotels.com