Matkakohteet: Sveitsi: Bern

Bern, Sveitsi

Bern, Sveitsi

Bern on Sveitsin pääkaupunki ja yksi maansa kiehtovimmista kaupunkilomakohteista. Pääkaupungiksi 140 000 asukkaan Bern on varsin pieni, mutta historiallinen kaupunki tarjoaa paljon nähtävää matkailijalle. Kompaktin kokoisessa kaupungissa on helppo liikkua, sillä julkinen liikenne on toimivaa eivätkä etäisyydet tärkeimpien nähtävyyksien välillä ole pitkiä. Aktiivinen lomailija viihtyy myös Bernissä, sillä kaupunki ympäristöineen tarjoaa loistavat puitteet monenlaiselle aktiiviselle tekemiselle.


Bernin nähtävyydet

Bernin vanhakaupunki

Bernin vanhakaupunki

Bernin sielu on sen hyvin säilynyt vanhakaupunki. Unescon maailmanperintökohteeksikin valitun vanhankaupungin vanhimmat osat ovat peräisin 1100-luvulta. Alueella sijaitsee monia upeita ja ainutlaatuisia rakennuksia.

Bernin vanhankaupungin huomattavin maamerkki on 1200-luvulla rakennettu kellotorni Zytglogge. Tämä Bernin symboli on suosittu nähtävyys ja luultavasti kaupungin kuvatuin rakennus. Koristeellinen torni onkin näkemisen arvoinen ja tarkkaavainen matkailija löytää tornista monta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Vanhankaupungin alueelta löytyy myös monia muita kiehtovia rakennuksia. Yksi huomattavimmista on Bernin tuomiokirkko, joka on Sveitsin suurin kirkkorakennus. Tuomiokirkossa vierailijat voivat ihailla mm. taidokkaita veistoksia ja lasimaalauksia. Matkailijoiden on myös mahdollista kiivetä Tuomiokirkon 100 metriä korkean tornin huipulle, josta avautuvat upeat maisemat Bernin kattojen ylle.

Bernin vanhankaupunki on täynnä elämää aamusta iltaan. Historiallisessa miljöössä toimii nykyään laaja valikoima kahviloita, ravintoloita, baareja ja monenlaisia erikoisliikkeitä.

Eläintarha ja karhupuisto

Bernin eläintarha on mukava vierailukohde koko perheelle. Kaupungin keskustan kupeessa sijaitseva puistomainen alue on paikallistenkin suosima piknik- ja kävelyretkien kohde. Hyvin hoidetussa eläintarhassa on kiinnitetty erityistä huomiota eläinten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Huomattavaan osaan eläintarhasta voi tutustua täysin ilmaiseksi ja maksullisellekin alueelle ovat pääsyliput kohtuullisen hintaisia.

Eläintarhan edustalla Aare-joen rannalla sijaitsee kolmen karhun asuttama Karhupuisto, jossa on mahdollista tutustua tähän Bernin nimikkoeläimeen. Elävät karhut ovat tärkeä osa Bernin historiaa, sillä kaupungissa on pidetty karhuja jo ainakin 1500-luvulta asti. Nykyinen vuonna 2009 avattu Karhupuisto takaa karhuille mukavat olot niiden luontaista elinympäristöä mukailevassa tilavassa aitauksessa. Yksi Karhupuiston asukkaista on Helsingin Korkeasaaressa syntynyt karhu nimeltään Finn. Karhupuistoon ei ole sisäänpääsymaksua ja se on aina avoinna.

Museoita Bernissä

Zentrum Paul Klee

Museoiden ystävälle Bern on todellinen aarreaitta. Kaupungissa toimii useita tasokkaita museoita, jotka tarjoavat nähtävää niin taiteesta, luonnosta, historiasta kuin tieteestäkin kiinnostuneille.

Kaupungin museoista merkittävin lienee Bernin historiallinen museo, joka on yksi Sveitsin tärkeimpiä historiallisia museoita. Museon kokoelmiin kuuluu yli 500 000 eripuolilta maailmaa peräisin olevaa esinettä kivikaudelta nykyaikaan saakka. Historiallisen museon yhteydessä toimii myös Einstein museo, joka esittelee tämän Bernissäkin asuneen tiedemiehen töitä ja elämää.

Taiteiden ystävälle mielenkiintoinen vierailukohde on Bernin taidemuseo. Vuodesta 1879 toimineen taidemuseon pysyviin kokoelmiin kuuluu taideteoksia keskiajalta nykyaikaan. Töiden joukossa on mm. maalauksia, veistoksia, piirustuksia, valokuvia ja filmejä. Museossa on esillä useiden tunnettujen taiteilijoiden töitä, mukaanlukien esimerkiksi espanjalaisen Pablo Picasson ja sveitsiläisten Ferdinand Hodlerin sekä Ricco Wassmerin töitä. Bernin taidemuseo ei ole kuitenkaan kaupungin ainoa paikka, jossa voi ihailla upeita taideteoksia. Taiteesta kiinnostuneelle löytyy lisää nähtävää esimerkiksi Zentrum Paul Kleestä, jossa esitellään tämän kuuluisan berniläisen taiteilijan töitä.

Historiallisen museon ja taidemuseoiden lisäksi Bernistä löytyy myös mm. luonnontieteellinen museo, Alppimuseo ja kommunikaatiomuseo.


Tekemistä Bernissä

Vuoristoa Bernin lähellä

Loman Bernissä ei tarvitse olla pelkkää historiallisten nähtävyyksien ja museoiden kiertelyä, sillä kaupungista löytyy myös paljon muuta tekemistä matkailijalle.

Mukavaa vaihtelua kaupunkielämään tuo esimerkiksi retki Gurten-vuorelle. Aivan Bernin kupeessa kohoava 858 metriä korkea vuori on suosittu retkikohde, jonne suunnataan harrastamaan esimerkiksi patikointia tai maastopyöräilyä. Talvella vuorella on yleensä lunta ja siellä voi harrastaa hiihtoa tai laskettelua. Vuorella sijaitsee myös näkötorni, hotelli ja useita ravintoloita. Gurtenin huipulle on mahdollista nousta funikulaarilla tai vuoren rinteillä kulkevia polkuja pitkin.

Bernin läpi virtaava Aare-joki tarjoaa puolestaan puitteet monenlaiselle vesiurheilulle. Kuumana kesäpäivänä joki tarjoaa kaivattua viilennystä ja se onkin suosittu uimapaikka paikallisten keskuudessa. Kokemattoman uimarin on kuitenkin syytä varoa joen virtausta, joka on paikoitellen voimakas. Turvallisemmin uimista voi Bernissä harrastaa Aaren rantamaisemissa sijaitsevassa Marzili -maauimalassa, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Uimisen lisäksi Aarella voi harrastaa esimerkiksi melontaa tai kumivenekelluntaa, joka on suosittu kesäinen aktiviteetti paikallisten keskuudessa.


Suomesta Berniin

Suomesta on kätevintä matkustaa Berniin lentämällä Zürichiin, joka sijaitsee noin 120 kilometrin päässä Bernistä. Zürichin lentokentältä on tarjolla suora junayhteys Berniin ja matka kestää hieman yli tunnin. Lentoyhtiö Finnair lentää Helsinki-Zürich -reittiä päivittäin. Suoria lentoja Suomesta Berniin ei ole tällä hetkellä tarjolla. Vaihtolentojen avulla Berniin on mahdollista lentää esimerkiksi Amsterdamin kautta.


Hotellit Bernissä

Hotels.com