Matkakohteet: Viro: Tallinna

Laivalla Tallinnaan

Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivä katamaraani

Tallinnan matkaa suunnittelevalla on valittavanaan useita vaihtoehtoja Suomenlahden ylittämiseen. Matkan voi taittaa joko kaikilla mukavuuksilla varustetulla risteilyaluksella tai pienellä, mutta nopealla katamaraanilla. Matkailija voi valita itselleen sopivan matkustusmuodon Tallinnan ja Helsingin väliä liikennöivien neljän laivayhtiön tarjonnasta.

Laivan valintaa pohtiessa kannattaa tarkastella laivojen lähtöaikoja, matkaan kuluvaa aikaa, laivojen palveluita sekä tietysti lippujen hintoja. Esittelemme tässä artikkelissa Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivät laivat ja laivayhtiöt.


Eckerö Line

Laiva: M/s Finlandia
Matka-aika: 2,5h
Satama Helsingissä: Länsiterminaali 1
Satama Tallinnassa: Reisisadam (A-terminaali)

Suomalainen Eckerö Line operoi Helsinki-Tallinna väliä M/s Finlandia -aluksellaan. Vuonna 2001 valmistunut laiva taittaa matkan Tallinnaan noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Modernin laivan palvelut ovat varsin kattavat: EckeröMarket, kosmetiikkamyymälä, buffet-ravintola, kahvila, tanssiravintola, pari pubia sekä monipuoliset kokoustilat kuuluvat laivan palveluvalikoimaan.

Eckerö Line liikennöi Helsingistä Tallinnaan ja takaisin kahdesti päivässä jokaisena viikonpäivänä. Lisäksi kolme kertaa viikossa liikennöidään yövuorot molempiin suuntiin. Eckerö Linen päivävuorot lähtevät Helsingistä klo. 8.30 ja klo. 15.30. Tallinasta laiva lähtee taas kohti Helsinkiä klo. 12 ja klo. 18.45. Tarjolla on siis sopivia vuoroja sekä heille jotka haluavat maksimoida Tallinnassa vietetyn ajan kuin myös heille, jotka haluavat lähteä matkaan vasta iltapäivällä hyvin nukutun yön jälkeen.

M/s Finlandia on ainoa Tallinnan ja Helsingin välillä liikennöivä laiva, joka seilaa Suomen lipun alla. Laivan kapasiteetti on yli 2000 matkustajaa ja laivassa on tilaa noin 650 ajoneuvolle. Hyttejä laivassa on noin 250 kappaletta.

» Eckerö Line


Viking Line

Laiva: M/s Viking XPRS, M/s Viking FSTR
Matka-aika: 2,5h (XPRS), 1h 45min (FSTR)
Satama Helsingissä: Katajanokka
Satama Tallinnassa: Reisisadam (A-terminaali)

Toinen suomalainen laivayhtiö Tallinnan reitillä on Viking Line. Yhtiö liikennöi Tallinnaan Viking XPRS -laivalla sekä Viking FSTR -katamaraanilla. Vuonna 2008 valmistunut XPRS-laiva tarjoaa matkailijalle kaikki modernin risteilyaluksen palvelut. Helsingin ja Tallinnan välinen matka taittuu XPRS:llä 2,5 tunnissa. Vielä nopeammin matka Tallinnaan taittuu kuitenkin FSTR-katamaraanilla, jolla matka kestää vain tunnin ja 45 minuuttia.

Viking XPRS:n palveluvalikoimaan kuuluvat mm. ostosmaailma, kahvila, buffet-ravintola, tanssiravintola, pubi ja kokoustilat. Laivalla on päivittäin kaksi lähtöä Helsingistä Tallinnaan ja toisinpäin. Maanantaista lauantaihin XPRS:n lähtöajat Helsingin päässä ovat klo. 11.30 ja 21.30 ja sunnuntaisin lähdöt ovat klo. 11.30 ja 20.00. Viking XPRS kykenee kuljettamaan kerralla 2500 matkustajaa, 230 henkilöautoa ja 60 rekkaa. Hyttejä laivassa on 236 kappaletta.

Kesäkaudella liikennöivä katamaraani FSTR on sopiva valinta heille jotka haluavat päästä perille mahdollisimman nopeasti. Katamaraani liikennöi Helsinki-Tallinna väliä kolme kertaa päivässä. Lähdöt Helsingistä ovat klo. 8, klo. 13 ja klo. 18. Vaikka katamaraanin palveluvalikoima ei ylläkään varsinaisten laivojen tasolle, löytyy FSTR:ltä kahvila, myymälä ja baari. Vuonna 1998 rakennettu FSTR kykenee kuljettamaan kerralla 836 matkustajaa ja 120 autoa.

» Viking Line


Tallink Silja

Laivat: Silja Europa, M/s Star ja M/s Megastar
Matka-aika: 3,5h (Europa), 2h (Star ja Megastar)
Satama Helsingissä: Länsiterminaali 1 (Europa) ja Länsiterminaali 2 (Star ja Megastar)
Satama Tallinnassa: Reisisadam (D-terminaali)

Virolainen Tallink Silja operoi Helsinki-Tallinna väliä kolmella laivalla. Vuonna 1993 rakennettu Silja Europa, vuonna 2007 valmistunut M/s Star sekä uutuuttaan hohtava vuonna 2017 valmistunut M/s Megastar muodostavat kolmikon, jonka ansiosta Tallink Silja on noussut Helsinki-Tallinna reitin merkittävimmäksi toimijaksi.

Silja Europa on suurin Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivistä laivoista ja suosittu risteilylaiva. Vuonna 2016 modernisoitu laiva kykenee kuljettamaan kerralla 3123 matkustajaa ja laivalla on 1152 hyttiä. Laiva on palveluiltaan reitin parasta tasoa; neljä ruokaravintolaa, kahvila, kaksi baaria ja kaksi viihderavintolaa takaavat matkustajien viihtymisen. Tax Free -myymälä, lelukauppa, elektroniikkamyymälä, lahjatavaraliike ja kosmetiikkamyymälä taas tyydyttävät shoppailijan tarpeet. Helsinki-Tallinna väli taittuu Silja Europalla 3,5 tunnissa.

Star ja Megastar -laivat tarjoavat taas nopean, mutta viihtyisän tavan matkustaa Tallinnaan. 1900 henkeä vetävä Star ja 2800 henkeä kerralla kuljettava Megastar taittavat Helsinki-Tallinna välin kahdessa tunnissa. Nopeudestaan huolimatta nämäkin laivat tarjoavat isoilta lavoilta tutut palvelut, kuten mahdollisuuden buffet-ruokailuun ja ostosten tekoon supermarketissa. Megastarin erikoisuutena on lisäksi laivalla toimiva Burger King -hampurilaisravintola.

Tallink Siljan laivoilla on päivittäin yhteensä 6-8 lähtöä Helsingistä ja Tallinnasta; Silja Europa taittaa matkan kerran päivässä molempiin suuntiin ja Star ja Megastar kulkevat kumpikin kolme-neljä kertaa päivässä molempiin suuntiin.

» Tallink Silja


Linda Line

Laivat: Merilin ja Karolin
Matka-aika: 1,5h
Satama Helsingissä: Makasiiniterminaali
Satama Tallinnassa: Linnahalli

Virolaisen Linda Linen katamaraanit tarjoavat kesäkaudella nopean yhteyden Tallinnaan. Linda Linen katamaraanit liikennöivät jäätilanteesta riippuen tavallisesti huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Linda Linen aluksilla matka Helsingistä Tallinnaan kestää noin 1,5 tuntia. Yhtiön katamaraanit, Merilin ja Karolin, voivat kuljettaa kerrallaan vajaa 400 matkustajaa. Linda Linellä on parhaimmillaan keskikesällä kuusi lähtöä päivässä Helsingistä ja Tallinnasta. Keväällä ja syksyllä liikennöidään hieman harvemmin. Linda Linen katamaraaneilla on mahdollista ruokailla ja myös ostosten teko onnistuu pienessä myymälässä.

» Linda Line

Kuva: ranahki

Hotellit Tallinnassa

Hotels.com