Matkakohteet: Ruotsi: Laivat

Ruotsinlaivat vertailussa

Ruotsinlaiva

Suomen ja Ruotsin välillä liikennöi useita matkustajalaivoja. Tarjolla on erilaisille matkailijoille soveltuvia laivoja ja reittivaihtoehtoja. Selvitimme kaikki Suomesta Ruotsiin liikennöivät matkustajalaivat ja laitoimme laivat vertailuun.


Laivat ja reitit

Laivamatkoja Suomesta Ruotsiin tarjoaa tällä hetkellä neljä laivayhtiötä. Näillä neljällä varustamolla on yhteensä kahdeksaan matkustajalaivaa Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. Suomesta ruotsinlaivan kyytiin voi hypätä viidestä eri kaupungista, joista voi matkustaa yhteensä kolmeen eri kaupunkiin Ruotsissa.

LaivayhtiöLaivaReitti
FinnlinesFinnsailorNaantali-Kapellskär
FinnlinesFinneagleNaantali-Kapellskär
FinnlinesFinnfellowNaantali-Kapellskär
Viking LineAmorellaTurku-Tukholma
Viking LineCinderellaMaarianhamina-Tukholma
Viking LineGabriellaHelsinki-Tukholma
Viking LineMariellaHelsinki-Tukholma
Viking LineRosellaMaarianhamina-Kapellskär
Viking LineViking GraceTurku-Tukholma
Silja LineBaltic PrincessTurku-Tukholma
Silja LineGalaxyTurku-Tukholma
Silja LineSilja SerenadeHelsinki-Tukholma
Silja LineSilja SymphonyHelsinki-Tukholma
Wasa LineWasa ExpressVaasa-Uumaja

Nopeasti perille

Mikäli haluat päästä Ruotsiin nopeasti, kannattaa suurten risteilyalusten sijaan matkustaa pienemmillä laivoilla. Etelä-Suomessa asuville nopein reitti Ruotsiin on Finnlines-yhtiön liikennöimä Naantali-Kapellskär reitti.

Finnlinesin laivoilla matka Naantalista Kapelskäriin taittuu nopeimmillaan alle seitsemässä tunnissa. Matka-ajassa on huomattava ero suuriin risteilyaluksiin verrattuna, sillä esimerkiksi Silja Linen laivoilla Turku-Tukholma väli kestää noin 10 tuntia. Finnlinesin matkustajarahtilaivoilla ei ole tarjolla samanlaisia viihdepalveluja kuin isoilla laivoilla, mutta mikäli sinulle on tärkeintä päästä nopeasti perille, on Finnlines selvästi paras valinta. On tosin hyvä huomioida, että Finnlinesin laivoilla voi matkustaa ainoastaan ajoneuvon kanssa.

Mikäli taas asut lähellä Vaasaa, on nopein reitti Ruotsiin Wasa Line -yhtiön liikennöimä Vaasa-Uumaja -reitti. Yhtiön Wasa Express -laiva taittaa matkan Vaasasta Uumajaan neljässä tunnissa.


Parhaat ostosmahdollisuudet

Suurimmat Ruotsiin liikennöivät alukset ovat Silja Linen laivoja. Yhtiön laivoilla onkin tarjolla myös monipuolisimmat ostosmahdollisuudet. Silja Linen suurimmilla laivoilla Serenadella ja Symphonylla voi ostoksia tehdä Promenade -ostoskaduilla, joiden varrella toimii useita myymälöitä. Esimerkiksi Silja Serenadelta löytyy Tax Free -myymälän lisäksi mm. vaatekauppa, lahjatavaramyymälä ja lelukauppa.

Monipuolisia ostosmahdollisuuksia on tarjolla myös Viking Linen laivoilla. Etenkin Viking Gracen ja Cinderallan ostosmahdollisuudet ovat varsin kattavat. Esimerkiksi Viking Gracen suuri tax free -myymälä kattaa varmasti vaativammankin shoppailijan tarpeet.

Tavallisimpien laivaostosten tekeminen onnistuu kuitenkin kaikilla Ruotsiin liikennöivillä matkustajalaivoilla. Esimerkiksi juomia, makeisia ja kosmetiikkatuotteita myydään kaikilla ruotsinlaivoilla.


Ravintolat ja yöelämä

Monipuolinen ravintola ja - viihdetarjonta on myös monille oleellinen osa onnistunutta merimatkaa. Jos matkan tarkoituksena on nimenomaan viihderisteily, kannattaa valita laivaksi jokin Silja Linen tai Viking Linen suurista risteilyaluksista.

Kaikilla Viking Linen ja Silja Linen laivoilla on tarjolla monipuolinen yöelämä - ja viihdetarjonta. Esimerkiksi Silja Linen kaikilta suurilta laivoilta löytyy yökerho ja useita ravintoloita ja pubeja. Myös Viking Grace on varteenotettava vaihtoehto viihderisteilylle, sillä tässä Viking Linen uusimmassa laivassa toimii yksi Itämeren upeimmista yökerhoista, jossa esiintyy säännöllisesti maamme tunnetuimpia artisteja.

Monipuolisin valikoima ruokaravintoloita löytyy Silja Linen suurilta laivoilta. Siljan laivoilla matkustajat voivat ruokailla buffetravintolan lisäksi useissa eri teemoja edustavissa à la carte -ravintoloissa. Esimerkiksi Silja Serenadelta löytyy italialainen ravintola, sea food -ravintola ja pihviravintola. Ravintolavalikoimassa varteenotettavin kilpailija Siljan laivoille on niinikään Viking Grace -laiva. Modernilta laivalta löytyy buffetravintolan lisäksi mm. tasokas skandinaavisvaikutteinen à la carte -ravintola

Wasa Linen ja Finnlinesin laivoilla viihdetarjonta on suppeaa, sillä molemmat laivayhtiöt ovat suunnanneet palvelunsa enemmänkin heille, joille laiva on lähinnä vain kulkuväline. Kuitenkin myös Wasa Linen ja Finnlinesin laivoilta löytyy mm. ruokaravintola, jossa voi nauttia herkullisia ruokia merellisissä maisemissa.


Ympäristöystävällisin

Ympäristöystävällisin ruotsinlaiva on moderni Viking Grace -laiva. Vuonna 2012 valmistunut laiva on suomalaisen telakkateollisuuden ja vihreän teknologian todellinen taidonnäyte. Viking Grace käyttää polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua, jonka ansiosta laivan tuottamat päästöt ovat erittäin alhaiset.

Viking Gracen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota myös aallonmuodostukseen ja äänenvaimennukseen, jotta aluksen liikennöinti aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa saariston asukkaille ja luonnolle. Ympäristönäkökulmaa painottavalle matkailijalle Viking Grace onkin selkeä valinta.


Hotellit Ruotsissa

Hotels.com