Matkakohteet: Ruotsi: Laivat

Ruotsinlaivat vertailussa

Ruotsinlaiva

Suomen ja Ruotsin välillä liikennöi useita matkustajalaivoja. Tarjolla on erilaisille matkailijoille soveltuvia laivoja ja reittivaihtoehtoja. Viime vuosina maiden väliseen laivaliikenteeseen on tullut useita uusia laivoja, jotka tarjoavat modernit puitteet matkustamiselle.

Selvitimme kaikki Suomesta Ruotsiin liikennöivät matkustajalaivat ja laitoimme laivat vertailuun.


Laivat ja reitit

Laivamatkoja Suomesta Ruotsiin tarjoaa tällä hetkellä neljä laivayhtiötä. Näillä neljällä varustamolla on vuonna 2024 yhteensä kymmenen matkustajalaivaa Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. Suomesta ruotsinlaivan kyytiin voi nousta Helsingistä, Turusta, Naantalista tai Vaasasta. Lisäksi Tukholmaan ja Kapellskäriin suuntaavat laivat pysähtyvät Ahvenanmaalla.


LaivayhtiöLaivaReitti
FinnlinesFinncanopusNaantali-Kapellskär
FinnlinesFinnsiriusNaantali-Kapellskär
Viking LineCinderellaHelsinki-Tukholma
Viking LineGabriellaHelsinki-Tukholma
Viking LineViking GraceTurku-Tukholma
Viking LineViking GloryTurku-Tukholma
Tallink Silja LineBaltic PrincessTurku-Tukholma
Tallink Silja LineSilja SerenadeHelsinki-Tukholma
Tallink Silja LineSilja SymphonyHelsinki-Tukholma
WasalineAurora BotniaVaasa-Uumaja

Nopeimmin perille

Mikäli haluat päästä Ruotsiin nopeasti, kannattaa suurten risteilyalusten sijaan matkustaa pienemmillä laivoilla. Etelä-Suomessa asuville nopein reitti Ruotsiin on Finnlines-yhtiön liikennöimä Naantali-Kapellskär -reitti.

Finnlinesin laivoilla matka Naantalista Kapelskäriin taittuu reilussa seitsemässä tunnissa. Matka-ajassa on huomattava ero suuriin risteilyaluksiin verrattuna, sillä Silja Linen ja Viking Linen laivoilla Turku-Tukholma väli kestää noin 10 tuntia. Finnlinesin matkustajarahtilaivoilla viihdepalvelut eivät vedä vertoja isoille laivoille, mutta muutoin yhtiön modernit, vuosien 2023 ja 2024 aikana käyttöönotetut, laivat tarjoavat mukavat puitteet merimatkalle.

Mikäli taas asut lähellä Vaasaa, on nopein reitti Ruotsiin Wasaline -yhtiön liikennöimä Vaasa-Uumaja -reitti. Yhtiön vuonna 2021 valmistunut Aurora Botnia -laiva taittaa matkan Vaasasta Uumajaan neljässä tunnissa.


Parhaat ostosmahdollisuudet

Suurimmat Ruotsiin liikennöivät alukset ovat Silja Linen laivoja. Yhtiön laivoilla onkin tarjolla myös monipuolisimmat ostosmahdollisuudet. Silja Linen suurimmilla laivoilla Serenadella ja Symphonylla voi ostoksia tehdä Promenade -ostoskaduilla, joiden varrella toimii useita myymälöitä. Esimerkiksi Silja Serenadelta löytyy Tax Free -myymälän lisäksi mm. vaatteita ja asusteita myyviä liikkeitä, lahjatavaramyymälä ja lelukauppa.

Monipuolisia ostosmahdollisuuksia on tarjolla myös Viking Linen laivoilla. Etenkin Viking Gracen, Viking Gloryn ja Cinderellan ostosmahdollisuudet ovat varsin kattavat. Esimerkiksi Viking Gracen suuri tax free -myymälä kattaa varmasti vaativammankin shoppailijan tarpeet.

Tavallisimpien laivaostosten tekeminen onnistuu kuitenkin hyvin kaikilla Ruotsiin liikennöivillä matkustajalaivoilla. Esimerkiksi juomia, makeisia ja kosmetiikkatuotteita on tarjolla runsaat valikoimat kaikilla ruotsinlaivoilla.


Ravintolat ja yöelämä

Monipuolinen ravintola ja - viihdetarjonta on myös monille oleellinen osa onnistunutta merimatkaa. Jos matkan tarkoituksena on nimenomaan viihderisteily, kannattaa valita laivaksi jokin Silja Linen tai Viking Linen suurista risteilyaluksista.

Kaikilla Viking Linen ja Silja Linen laivoilla on tarjolla monipuolinen yöelämä - ja viihdetarjonta. Esimerkiksi Silja Linen kaikilta suurilta laivoilta löytyy yökerho ja useita ravintoloita ja pubeja. Myös Viking Grace sekä vuonna 2024 uudistettuna Helsinki-Tukholma reitille palaava Cinderella ovat varteenotettavia vaihtoehtoja viihderisteilylle, sillä näistä molemmista laivoista löytyy upeat yökerhot, joissa esiintyy säännöllisesti maamme tunnetuimpia artisteja.

Monipuolisin valikoima ruokaravintoloita löytyy Silja Linen suurilta laivoilta. Siljan laivoilla matkustajat voivat ruokailla buffetravintolan lisäksi useissa eri teemoja edustavissa à la carte -ravintoloissa. Esimerkiksi Silja Serenadelta löytyy italialainen ravintola, sea food -ravintola ja grilliravintola. Ravintolavalikoimassa varteenotettavia kilpailijoita Siljan laivoille ovat myös mm. Viking Linen Grace ja Glory -laivat. Näiltä moderneilta laivoilta löytyy buffetravintolan lisäksi myös monia muita mielenkiintoisia ravintolavaihtoehtoja, kuten vaikkapa Glory-laivalla sijaitseva Market, kahdeksan ruokakojua ja -tiskiä käsittävä kokonaisuus, jota mainostetaan Itämeren ensimmäiseksi kauppahalliksi.

Wasalinen ja Finnlinesin laivoilla varsinainen viihdetarjonta on suppeampaa, mutta ruokaa ja juomia on tarjolla useissa tasokkaissa ravintoloissa. Finnlinesin Finncanopus ja Finnsirius -laivoilla matkustajat voivat ruokailla mm. buffet-ravintolasssa, à la carte -ravintolassa tai vaikkapa tapas-baarissa. Wasalinen Aurora Botnialla ruokailu onnistuu puolestaan buffet-ravintolassa tai bistrossa.


Ympäristöystävällisimpää matkustamista

Suomen ja Ruotsin väliseen laivaliikenteeseen on tullut viime vuosina useita uusia laivoja, joilla myös ympäristönäkökulma on otettu aiempaa paremmin huomioon. Esimerkiksi Viking Linen Grace ja Glory sekä Wasalinen Aurora Botnia käyttävät polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua (LNG), jonka ansiosta laivojen tuottamat päästöt ovat tavallista vähäisemmät. Myös Finnlinesin uusissa laivoissa ympäristöasiat on otettu huomioon laivojen suunnittelussa ja polttoaineenkulutus on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä mm. akkujärjestelmän käytöllä sekä laivojen rungon optimaalisen muotoilun avulla.

Yleisesti ottaen voidaankin todeta, että mikäli haluaa matkustaa Ruotsiin mahdollisimman ympäristöystävällisellä laivalla, kannattaa suosia uusimpia laivoja.


Hotellit Ruotsissa

Hotels.com