Uutiset:

Junamatkailu Baltian maissa

Näkymä Viron pääkaupunkiin, Tallinnaan

Viro, Latvia ja Liettua tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua näihin lähialueemme kiehtoviin pikkumaihin junamatkailun avulla. Vaikka junayhteydet maissa eivät olekaan aivan yhtä kattavia kuin Euroopan suuremmissa maissa, tarjoaa junamatkailu Baltian maissa mukavan ja edullisen tavan liikkua. Miksipä et siis lähtisi junamatkalle Baltiaan?


Junamatkailu Virossa

Virossa on hyvät junayhteydet eri puolille maata. Maan raideverkko yhdistää pääkaupunki Tallinnan muihin suuriin kaupunkeihin, kuten Tarttoon, Pärnuun ja Narvaan. Matkustajajunia Virossa liikennöi valtion junayhtiö Elron.

Junaliput ovat Virossa edullisia. Esimerkiksi matka Tallinnasta Tarttoon maksaa noin 10-15 euroa riippuen junatyypistä ja lipun ostamisajankohdasta. Elronin verkkosivuilta voi ostaa lippuja etukäteen, mikä tuo usein lisäsäästöjä.

Virossa on käytössä sekä sähköjunia että dieseljunia. Sähköjunat liikennöivät tällä hetkellä pääasiassa Tallinnan seudulla, mutta Virossa on parhaillaan käynnissä työt mm. Tallinna-Tartto -reitin sähköistämiseksi. Myös uusia junia on jo hankittu tälle reitille ja tarkoituksena on aloittaa sähköjunien liikennöinti reitillä vuoden 2024 loppuun mennessä. Jo lähitulevaisuudessa matkustaminen Viron kahden suurimman kaupungin välillä tulee siis olemaan entistä nopeampaa ja miellyttävämpää.

» elron.ee


Junamatkailu Latviassa

Latvian raideverkosto keskittyy pääkaupunki Riian ympärille, josta on yhteydet maan suurimpiin kaupunkeihin kuten Daugavpilsiin, Liepajaan ja Ventspilsiin. Latviassa maan junaliikenteestä vastaa valtion omistama junayhtiö PV (Pasažieru Vilciens). Vuonna 2023 PV brändäsi matkustajaliikenteensä Vivi -brändin alle.

Junaliput Latviassa ovat myös edullisia. Esimerkiksi matka Riiasta Latvian toiseksi suurimpaan kaupunkiin Daugavpilsiin maksaa noin 7-10 euroa. Liput voi ostaa etukäteen junayhtiön verkkosivuilta tai suoraan asemalta.

Latviassakin on käytössä sekä sähkö- että dieseljunia. Sähköjunat liikennöivät pääasiassa Riian ympäristössä, kun taas dieseljunat kulkevat pidempiä matkoja. Kuten Viro, myös Latvia on sähköistämässä useita rataosuuksia lähitulevaisuudessa ja on jo tilannut uusia sähköjunia, jotka tulevat lisäämään matkustusmukavuutta.

» www.pv.lv
» www.vivi.lv


Junamatkailu Liettuassa

Liettuassa raideverkosto yhdistää pääkaupunki Vilnan muihin suuriin kaupunkeihin, kuten Kaunasiin, Klaipėdaan ja Šiauliaihin. Liettuan valtion rautatieyhtiö LTG (Lietuvos Geležinkeliai) hoitaa maan junaliikennettä.

Kuten muuallakin Baltiassa, myös Liettuassa junaliput ovat varsin edullisia. Esimerkiksi matka Vilnasta Kaunasiin maksaa noin 6-10 euroa. Lippuja voi ostaa etukäteen junayhtiön verkkosivuilta tai juna-asemien lipunmyyntipisteistä.

Liettuassa suurin osa raideverkostosta on vielä sähköistämätöntä. Vilnan ja Kaunasin välillä on kuitenkin jo 1970-luvulta saakka ollut käytössä sähköistetty junarata, jota pitkin matka Liettuan kahden suurimman kaupungin välillä taittuu nopeimmillaan reilussa tunnissa. Myös Liettuassa raideverkostoa sähköistetään ja modernisoidaan nopealla tahdilla ja parhaillaan on käynnissä mm. Vilna-Klaipėda -radan sähköistäminen.

» ltglink.lt


Maasta toiseen siirtyminen

Baltiassa ei ole vielä käytössä suoraa junayhteyttä, joka yhdistäisi kaikki kolme maata toisiinsa. Rakenteilla olevan Rail Baltican on tarkoitus tuoda asiaan parannus tulevaisuudessa (arvioitu valmistuminen 2030), mutta jo nyt on mahdollista matkustaa junalla Baltian maasta toiseen.

Viron ja Latvian välillä kulkee Valga - Riika -junarata, joka mahdollistaa matkustamisen Etelä-Virossa sijaitsevan Valgan ja Latvian pääkaupungin Riian välillä. Valgassa junaa voi vaihtaa virolaisesta junasta latvialaiseen tai toisin päin. Junien aikataulut on suunniteltu niin, että junan vaihto tapahtuu yleensä sujuvasti.

Latvian ja Liettuan välillä on puolestaan nykyään mahdollista matkustaa suoralla junayhteydellä Riiasta Vilnaan. Vuoden 2023 lopulla avattua suoraa junareittiä liikennöidään kerran päivässä molempiin suuntiin. Reittiä liikennöi Liettuan junayhtiö LTG, jonka nettisivuilta voi ostaa liput tälle reitille.