Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Matkakohteet: Liettua: Vilna

Vilna, Liettua

Vilna, Liettua

Vilna on kaupunki, jossa historia ja nykypäivä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Kaupunkia halkovan Neris-joen eteläpuolella sijaitseva vanhakaupunki hurmaa keskiaikaisella arkkitehtuurillaan samalla kun joen pohjoisrannalla modernit tornitalot kurottavat kohti pilviä.

Upea vanhakaupunki nähtävyyksineen, elävät ravintoloiden reunustamat kadut, vehreät puistot sekä monipuoliset shoppailumahdollisuudet ja edullinen hintataso ovat syitä Vilnan suosioon kaupunkilomakohteena. Suomesta on lisäksi varsin helppoa matkustaa Vilnaan, sillä Helsingin ja Vilnan välillä on hyvät ja nopeat lentoyhteydet.

Nähtävyydet

Vilnan vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki

Vanhakaupunki on Vilnan todellinen ylpeys ja matkailijan kannalta varmasti mielenkiintoisin osa Vilnaa. Vuonna 1994 UNESCO:n maailmanperintölistalle valittu vanhakaupunki on ainutlaatuinen barokkityylinen kokonaisuus, jonka vanhimmat rakennukset on rakennettu jo 1400-luvulla.

Vilnan vanhakaupunki koostuu lähes 1500 rakennuksesta ja se on yksi Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista vanhoistakaupungeista. Vanhankaupungin todellinen sielu on Pilies-katu, joka on vilkas kahviloiden ja ravintoloiden reunustama kävelykatu.

Useimmat Vilnan tunnetuimmista nähtävyyksistä sijaitsevat vanhassakaupungissa. Esimerkiksi useat siellä sijaitsevat kirkot, kuten Vilnan tuomiokirkko ja Pyhän Annen kirkko ovat mielenkiintoisia vierailukohteita. Muita merkittäviä rakennuksia vanhassakaupungissa ovat mm. Vilnan raatihuone ja Liettuan presidentin palatsi.

Gediminasin torni

Gedimidasin torni, Vilna

Neris-joen ja siihen laskevan Vilnia-joen yhtymäkohdassa, kukkulan huipulla, sijaitseva Gediminasin torni on yksi parhaista näköalapaikoista Vilnassa. Aivan Vilnan ytimessä kohoava punatiilinen torni on ainoa tähän päivään asti säilynyt osa kukkulan päällä aikanaan sijainneesta linnasta.

Kukkulan huipulle on mahdollista kiivetä joko jalkaisin tai matkustamalla funikulaarilla eli eräänlaisella kukkulan rinnettä raidetta pitkin kulkevalla vaunulla. Tornista avautuu upeat näkymät Vilnan vanhaankaupunkiin.

Kolmen ristin kukkula

Aivan Geminidasin tornin läheisyydessä sijaitsee myös toinen näköalapaikka ja yksi Vilnan symboleista, Kolmen ristin kukkula. Jo 1600-luvulta asti kukkulan päällä on sijainnut kolmen ristin muodostama monumentti. Alunperin ristit oli rakennettu puusta, myöhemmin ne korvattiin betonisilla risteillä.

Vuonna 1950 ristit räjäytettiin Neuvostoliiton toimesta, jonka haltuun Liettua oli ajautunut 2. maailmansodan seurauksena. Vasta Neuvostoliiton ollessa romahtamisen partaalla vuonna 1989, oli ristit mahdollista rakentaa uudestaan.

Vilnan Tv-torni

326.5 metriä korkea Tv-torni on Vilnan korkein rakennelma. Vuonna 1980 valmistunut torni on matkailijan kannalta kiinnostava etenkin siellä sijaitsevan näköalakahvilan ansiosta. 160 metrin korkeudella sijaitseva kahvila tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ihailla Vilnaa lintuperspektiivissä. Kirkkaana päivänä kahvilasta voi nähdä jopa 40 kilometrin päähän.

Vilnan Tv-torni oli merkittävässä osassa Liettuan itsenäistyessä Neuvostoliiton vallan alta. Tammikuussa 1991 sadat liettualaiset siviilit piirittävät tornin, jota Neuvostoliiton joukot hallitsivat. Väkijoukon läpi jyränneet tankit ja sotilaiden ampumat luodit johtivat 13 siviilin kuolemaan ja jopa satojen loukkaantumiseen. Näiden tapahtumien muistoksi Tv-tornin pohjakerrokseen on pystytetty pieni näyttely.

Tv-torni sijaitsee Karoliniškes nimisellä alueella n. 3 kilometrin päässä Vilnan keskustasta.

Ostokset ja shoppailu

Katu Vilnan vanhassakaupungissa

Edullinen hintataso ja laaja valikoima erikoisliikkeitä tekevät Vilnasta otollisen matkakohteen myös shoppailijalle. Esimerkiksi vaateliikkeitä ja kenkäkauppoja löytyy kaupungista runsaasti.

Vilnassa on myös useita suuria ostoskeskuksia. Kaupungin suurin ostoskeskus on parin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Akropolis. Shoppailun lisäksi Akropoliksessa on mahdollista viettää aikaansa monenlaisten aktiviteettien parissa, sillä ostoskeskuksen katon alla sijaitsee myös luistinrata, elokuvateatteri, keilarata ja useita ravintoloita.

Varsinaisten matkamuistojen hankkiminen Vilnassa onnistuu parhaiten vanhassakaupungissa sijaitsevista matkamuistomyymälöistä. Tyypillisiä tuliaisia Vilnasta ovat mm. pellavatekstiilit, käsityöt sekä erilaiset meripihkasta valmistetut korut ja esineet.

Kuvat:
Jokinäkymä ja Gediminasin torni: lostajy
Vanhakaupunki ja katunäkymä: jcorrius

Hotellit Vilnassa

Hotels.com

Hotellit ja lennot

Ebookers