Matkakohteet: Liettua: Vilna

Vilna, Liettua

Vilna, Liettua

Vilna on kaupunki, jossa historia ja nykypäivä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Kaupunkia halkovan Neris-joen eteläpuolella sijaitseva vanhakaupunki hurmaa keskiaikaisella arkkitehtuurillaan samalla kun joen pohjoisrannalla modernit tornitalot kurottavat kohti pilviä. Nopeasti kehittyvässä kaupungissa huokuu joka puolella innostunut ja eteenpäin katsova tunnelma.

Baltian maiden toiseksi suurimpana kaupunkina ja Liettuan pääkaupunkina Vilnalla on paljon tarjottavaa matkailijalle. Vanhakaupunki lukuisine nähtävyyksineen, elävät ravintoloiden reunustamat kadut, vehreät puistot sekä monipuoliset ostosmahdollisuudet ovat vain muutamia monista hyvistä syistä matkustaa Vilnaan. Suomesta on lisäksi erittäin helppoa lähteä lomalle Vilnaan, sillä Helsingin ja Vilnan välillä lennetään suoria reittilentoja useita kertoja päivässä. Lentoaika Helsingistä Vilnaan on noin 1h 40 minuuttia.


Vilnan nähtävyydet

Vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki

Vanhakaupunki on Vilnan todellinen ylpeys ja matkailijan kannalta varmasti kaupungin mielenkiintoisin osa. Vuonna 1994 UNESCO:n maailmanperintölistalle valittu Vilnan vanhakaupunki on ainutlaatuinen barokkityylinen kokonaisuus, jonka vanhimmat rakennukset on rakennettu jo 1400-luvulla.

Vilnan vanhakaupunki koostuu lähes 1500 rakennuksesta ja se on yksi Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista vanhoistakaupungeista. Vanhankaupungin todellinen sielu on Pilies-katu, joka on vilkas kahviloiden ja ravintoloiden reunustama kävelykatu.

Useimmat Vilnan tunnetuimmista nähtävyyksistä sijaitsevat vanhassakaupungissa. Esimerkiksi useat siellä sijaitsevat kirkot, kuten Vilnan tuomiokirkko ja Pyhän Annen kirkko ovat mielenkiintoisia vierailukohteita. Muita merkittäviä rakennuksia vanhassakaupungissa ovat mm. Vilnan raatihuone ja Liettuan presidentin palatsi.

Gediminasin torni

Gedimidasin torni, Vilna

Neris-joen ja siihen laskevan Vilnia-joen yhtymäkohdassa sijaitseva Gediminasin torni on yksi kaupungin symboleista ja suosittu näköalapaikka Vilnan ytimessä. Vehreän kukkulan huipulle rakennettu punatiilinen torni on ainoa tähän päivään asti säilynyt osa paikalla aikanaan sijainneesta linnasta.

Kukkulan huipulle on mahdollista kiivetä joko jalkaisin tai funikulaarilla eli raiteilla kukkulan rinnettä pitkin kulkevalla vaunulla. Tornista avautuu upeat näkymät Vilnan vanhaankaupunkiin.

Kolmen ristin kukkula

Aivan Gediminasin tornin läheisyydessä sijaitsee myös toinen nähtävyys, Kolmen ristin kukkula. Jo 1600-luvulta asti kukkulan päällä on sijainnut kolmen ristin muodostama monumentti. Alunperin ristit oli rakennettu puusta, mutta myöhemmin ne on korvattu betonisilla risteillä.

1900-luvulla Kolmen ristin kukkula oli pitkään myös ilman ristejä, sillä Neuvostoliitto jonka haltuun Liettua oli ajautunut 2. maailmansodan seurauksena, ei kristinuskon symboleita sallinut. Vasta Neuvostoliiton ollessa romahtamisen partaalla vuonna 1989, oli ristit mahdollista rakentaa uudelleen.

Vilnan Tv-torni

326,5 metriä korkea Vilnan Tv-torni on koko Liettuan korkein rakennelma ja nykyään suosittu nähtävyys. Vuonna 1980 valmistunut torni on matkailijan kannalta kiinnostava etenkin siellä sijaitsevan näköalapaikan ja -ravintolan ansiosta. 165 metrin korkeudella sijaitseva ravintola tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia hyvästä ruoasta ja upeista maisemista. Kirkkaana päivänä näköalaravintolasta voi nähdä jopa 40 kilometrin päähän.

Vilnan Tv-torni oli merkittävässä osassa Liettuan itsenäistyessä Neuvostoliiton vallan alta. Tammikuussa 1991 sadat liettualaiset siviilit piirittävät tornin, jota Neuvostoliiton joukot hallitsivat. Väkijoukon läpi jyränneet tankit ja sotilaiden ampumat luodit johtivat 13 siviilin kuolemaan ja jopa satojen loukkaantumiseen. Näiden tapahtumien muistoksi Tv-tornin pohjakerrokseen on pystytetty pieni näyttely.

Tv-torni sijaitsee KaroliniŠkes nimisellä alueella noin 3 kilometrin päässä Vilnan keskustasta. Tv-Tornille voi matkustaa Vilnan keskustasta esimerkiksi johdinbussin linjalla numero 9.


Ostokset ja shoppailu

Katu Vilnan vanhassakaupungissa

Edullinen hintataso ja laaja valikoima erikoisliikkeitä tekevät Vilnasta otollisen matkakohteen myös shoppailijalle. Esimerkiksi vaateliikkeitä ja kenkäkauppoja löytyy kaupungista runsaasti. Ostoksille voi suunnata vaikkapa Gedimino prospektas -kadulle, jonka varrella sijaitsee useita arvostettuja merkkiliikkeitä.

Vilnassa on myös useita suuria ostoskeskuksia. Kaupungin suurin ostoskeskus on parin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Akropolis. Shoppailun lisäksi Akropoliksessa on mahdollista viettää aikaansa monenlaisten aktiviteettien parissa, sillä ostoskeskuksen katon alla sijaitsee myös luistinrata, elokuvateatteri, keilarata ja useita ravintoloita.

Matkamuistojen hankkiminen Vilnassa onnistuu myös lukuisista vanhankaupungin alueella sijaitsevista pikkuputiikeista. Tyypillisiä tuliaisia Vilnasta ovat mm. pellavatekstiilit, käsityöt sekä erilaiset meripihkasta valmistetut korut ja esineet.

Hotellit Vilnassa

Hotels.com