Matkakohteet: Espanja: Granada

Granada, Espanja

Granada, Espanja

Granada on Etelä-Espanjassa sijaitseva sisämaakaupunki, jolla on takanaan pitkä ja vaiheikas historia. Nykyään noin 230 000 asukkaan Granada on suosittu matkailukaupunki ja yksi Andalusian itsehallintoalueen tärkeimmistä keskuksista.

Matkailijoita Granadaan houkuttelevat erityisesti kaupungin ainutlaatuinen vanhakaupunki basaarikatuineen sekä kuuluisa Alhambran linnoitus. Kaupungin sijainti Sierra Nevadan vuoriston juurella tekee Granadasta sopivan tukikohdan myös tähän upeaan vuoristoon suuntautuville retkille.

Granada on tunnettu myös vireästä yöelämästä, hyvästä ravintolatarjonnasta sekä loistavista ostosmahdollisuuksista, joten kaupunki tarjoaa varmasti mukavat puitteet monipuolisen kaupunkiloman viettämiseen.


Granadan nähtävyydet

Alhambran linnoitus

Alhambran linna, Granada

Granadan tunnetuin nähtävyys on kaupungin keskustan länsipuolella sijaitseva Alhambran linnoitus. Monet saapuvatkin Granadaan juuri tämän kuuluisan UNESCO:n maailmanperintökohteeksikin valitun linnoituksen vuoksi.

Alhambran historia ulottuu aina 800-luvulle asti, jolloin Espanjaa tuohon aikaan hallinneet maurit eli Pohjois-Afrikasta saapuneet muslimit rakennuttivat paikalle ensimmäisen linnoituksensa. Vuosisatojen kuluessa tästä alkuperäisestä linnoituksesta kasvoi laaja muurien ympäroimä kokonaisuus ja alueelle rakennettiin mm. useita loisteliaita palatseja. Vuonna 1492 kristityt valloittivat Alhambran ja tänä päivänä linnoituksessa näkyvätkin sekä sen alkuperäisten rakentajien että myöhemmin sitä hallinneiden kristittyjen kädenjälki.

Alhambran linnoitettu alue on valtava kokonaisuus, joka levittäytyy noin 14 hehtaarin alueelle. Alue pitää sisällään linnoitusta ympäröivän muurin, 13 vartiotornia, muslimien ja kristittyjen rakennuttamia palatseja sekä upeita puutarhoja. Aikaa Alhambrassa vierailuun kannattaakin siis varata reilusti!

Alhambra on erittäin suosittu vierailukohde, joten mikäli haluat varmistaa pääsysi Alhambran kaikkiin osiin, kannattaa liput ostaa ennakkoon, sillä päivittäin Alhambraan on myynnissä vain rajallinen määrä lippuja ja usein ne myydään loppuun.

Kesäkaudella 2023 aikuisen lippu Alhambraan, joka sisältää sisäänpääsyn linnaan, palatseihin ja puutarhoihin maksaa 19,09 euroa. Halutessaan voi myös ostaa lipun pelkkiin puutarhoihin. Tällöin lipulle tulee hintaa aikuiselta 10,61 euroa. Lisäksi tarjolla on myös iltalippuja, jotka oikeuttavat tutustumiseen joihinkin alueen palatseista tai puutarhasta iltavalaistuksessa. Opiskelijat ja yli 65-vuotiaat ovat oikeutettuja alennuksiin sisäänpääsymaksuista. Alle 12-vuotiailta ei peritä maksua.

Alhambra sijaitsee parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Granadan keskustasta, mutta halutessasi voit matkustaa Alhambraan myös bussilla. Bussilinjat C30 ja C32 kulkevat Granadan keskustasta linnoitukselle. Bussin kyytiin voi Granadan keskustassa hypätä esimerkiksi Plaza Isabel la Católica -aukiolla sijaitsevalta pysäkiltä.

Albaicín - Granadan vanhakaupunki

Albaicín, Granada

Maurien aikakaudella alkunsa saanut Albaicín on Granadan vanhin kaupunginosa ja kiehtova vierailukohde. Alhambran vieressä sijaitsevan kukkulan rinteille rakennettu Albaicín hurmaa vierailijansa ainutlaatuisella arabitunnelmallaan.

Albaicín pitää sisällään useita historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä. Alueen kapeilla kaduilla ja kujilla kulkiessa kiinnittyy huomio toinen toistaan upeampiin historialliseen rakennuksiin ja monumentteihin. Esimerkiksi 1100-luvulla rakennettu kylpylä El Bañuelo sekä lukuisat 1300-1400 luvuilla rakennetut palatsit, kartanot ja asuintalot muistuttavat maurien aikakaudesta Granadassa. Alueella sijaitsee myös lukuisia kristittyjen rakentamia rakennuksia myöhemmiltä ajoilta. Esimerkiksi 1500-luvulla, usein entisten moskeijoiden paikalle, rakennettuja kirkkoja löytyy alueelta useita. Maininnan arvoisia ovat myös Albaicínin suojaksi aikanaan rakennetut kaupunginmuurit ja portit, jotka ovat osittain säilyneet tähän päivään asti.

Vuonna 1704 valmistunut Granadan katedraali on myös vierailun arvoinen kohde Albaicínin kupeessa. Valtava katedraali on rakennettu aiemmin paikalle sijainneen Granadan päämoskeijan päälle. Ketedaraalin rakentaminen kesti aikanaan peräti 180 vuotta. Rakennuksen koon kokee parhaiten vierailemalla sen koristeellisissa sisätiloissa.


Sierra Nevada

Laskettelurinne Sierra Nevadassa lähellä Granadaa

Granadan sijainti Sierra Nevadan vuoriston juurella mahdollistaa monenlaisten aktiviteettien yhdistämisen Granadaan suuntautuvaan lomaan. Vuoristo tarjoaa mm. upeat mahdollisuudet vaellukseen, maastopyöräilyyn, melontaan, kiipeilyyn, riippuliitoon ja ratsastukseen.

Talviaikaan Granadaan suuntautuvaan matkaan voi myös yhdistää laskettelun. Pradollano niminen laskettelukeskus Sierra Nevadalla tarjoaa kaikki laskettelijan tarvitsemat palvelut, kuten kattavat ravintolapalvelut, lukuisia hotelleja sekä mahdollisuuden vuokrata lasketteluvälineitä. Pradollanoon on bussiyhteys Granadasta ja matka sinne kestää n. 45 minuuttia. Laskettelukausi Sierra Nevadalla alkaa yleensä marraskuun lopulla ja kestää huhtikuulle asti. Sierra Nevada on Euroopan eteläisin laskettelukohde.

Oli vuodenaika mikä tahansa, maisemat Sierra Nevadassa ovat aina henkeäsalpaavan upeita!


Suomesta Granadaan

Suomesta on helpointa matkustaa Granadaan Málagan kautta. Málagan lentokentälle on tarjolla hyvät lentoyhteydet Suomesta vuoden ympäri. Esimerkiksi lentoyhtiöt Finnair ja Norwegian lentävät reittilentoja Helsingistä Málagaan.

Málagan lentokentältä on tarjolla suora bussiyhteys Granadaan. Lisäksi Málagan keskustasta kulkee junia ja busseja Granadaan.

Hotellit Granadassa

Hotels.com