Uutiset:

Näin teet edullisen etelänmatkan

Ranta

Haaveiletko matkasta etelän lämpöön, mutta rahaa matkan toteuttamiseen olisi vain muutama satanen? Yhtälö on haasteellinen, muttei suinkaan mahdoton. Matkatoimistojen äkkilähdöt ovat yksi vaihtoehto edullisen matkan tekemiseen, mutta niiden ongelmana on mahdollisuus varata matka vasta viime tingassa ja toisaalta matkojen kysynnän ollessa korkealla esimerkiksi kesälomakauden aikaan, on edullisten äkkilähtöjen tarjonta niukkaa.

Tässä artikkelissa kerromme kuinka toteutat omatoimisesti edullisen etelänmatkan. Noudattamalla vinkkejämme onnistut varmasti toteuttamaan matkan halvalla, tinkimättä kuitenkaan liikaa mukavuuksista.

1. Valitse edullinen matkakohde

Pienellä budjetilla matkustaessa on tärkeää valita hintatasoltaan edullinen matkakohde, sillä majoitus ja ruokakulut ovat merkittävimpiä menoeriä lomamatkalla. Toisaalta matkakassan ollessa pieni, tulee jo matkakohdetta suunnitellessa miettiä myös lentolippujen hintoja, sillä mitä lähempänä matkakohde sijaitsee sitä edullisempaa sinne on yleensä matkustaa. Kun rahaa ei ole käytettävissä paljoa, on matkakohteen valinnan suhteen syytä olla avoin, eikä keskittyä selvittelemään matkojen hintoja pelkästään muutamassa kohteessa.

Edullisen etelänmatkakohteen metsästäminen kannattaa aloittaa rajaamalla ensin maat, joihin on mahdollista matkustaa edullisesti Suomesta. Koska kaukomatkat ovat kalliiden lentojen vuoksi poissuljettu vaihtoehto, jäävät käytännössä vaihtoehdoiksi Välimeren maat.

Välimeren suosituista matkailumaista ainakin Espanja, Portugali, Kreikka ja Kroatia ovat hintatasoltaan selvästi Suomea edullisempia. Näihin maihin on myös helppoa ja varsin edullista matkustaa Suomesta.

Ennen matkakohteen lopullista valintaa kannattaa kuitenkin selvittää kattavasti majoituksen ja lentojen aiheuttamia kokonaiskustannuksia eri kohteisiin suuntautuville matkoille.

2. Löydä halpa hotelli

Edullisen hotellin löytäminen on nykypäivänä helpompaa kuin koskaan ennen. Internetin hotellisivustot, kuten Hotels.com ja Booking.com, tarjoavat laajan valikoiman eritasoisia hotelleja ympäri maailmaa. Omatoimimatkaa suunnittelevan onkin helppoa tarkistaa edullisten hotellien tarjonta eri matkakohteissa.

Hotelliyöpymisten hintaan vaikuttavat mm. huoneiden varustelu, hotellin sijainti sekä hotellin tarjoamat palvelut, kuten vaikkapa mahdollisuus kuntosalin käyttöön. Useimmiten halvimmalla selviää majoittumalla vaatimattomaan hotelliin, joka ei sijaitse kaupungin ydinkeskustassa. Tärkeää on kuitenkin miettiä mistä itse on valmis tinkimään majoituksen suhteen, sillä lomasta olisi kuitenkin tarkoitus nauttia.

Edullista hotellia etsiessä kannattaa hotellisivustoilla tehdä hakuja laajalla skaalalla eri kohteissa, sillä hotellihuoneiden hintaerot maiden suosituimpien matkakohteiden ja hieman tuntemattomampien kohteiden välillä ovat usein huomattavia. Yleisesti ottaen voidaan myös todeta, että majoittuminen suureen kaupunkiin on lähes poikkeuksetta kallimpaa kuin majoittuminen pikkukaupunkiin.

Hotellia valittaessa kannattaa myös selvittää mahdollisuus majoittua huoneistohotellissa, sillä oman keittiön avulla voi halutessaan valmistaa ainakin osan aterioista itse ja säästää siten huomattavasti ruokakuluissa.

Esimerkiksi Etelä-Espanjassa kahden hengen hotellihuoneiden hinnat liikkuvat halvimmillaan n. 30 euroa / yö tasolla. Tällä hinnalla on mahdollista saada yksinkertainen, mutta siisti hotellihuone.

Halvimmat hotellihuoneiden hinnat eivät yleensä sisällä aamupalaa, mutta kunhan huoneessa on jääkaappi (tai ainakin minibaari, jossa voi säilyttää ruokaa), voi aamupalatarvikkeet ostaa hyvin kaupastakin.

3. Lennä edullisesti

Suomessa toimivat halpalentoyhtiöt RyanAir, Norwegian ja WizzAir ovat tavallisesti potentiaalisimpia vaihtoehtoja, kun tavoitteena on löytää mahdollisimman halvat lentoliput. Kaikilla kolmella yhtiöllä on erittäin laajat reittivalikoimat ympäri Eurooppaa.

Halpalentoyhtiöistä kaikkein edullisimmat lennot Suomesta Välimerelle ovat yleensä RyanAirilla. RyanAir lentää kesällä 2013 Tampereelta Etelä-Espanjassa sijaitseviin Malagaan, Alicanteen ja Palma de Mallorcaan. Toinen suoria lentoja Suomesta Välimerelle tarjoava halpalentoyhtiö on Norwegian, joka lentää Helsingistä mm. Kroatian rantakohteisiin. Vaihtolentojen avulla kaikkien edellä mainittujen halpalentoyhtöiden lennoilla on mahdollista matkustaa kymmeniin kohteisiin eri puolilla Etelä-Eurooppaa.

Edullisimmillaan menopaluu Suomesta Välimerelle voi halpalentoyhtiöllä irrota jopa n. 100 eurolla, mikä tosin on jo poikkeuksellisen halpa hinta. Käytännössä menopaluulennot pystyy kuitenkin aina järjestämään jotain kautta siten etteivät lentolippujen hinnat ylitä 300 euroa.

Halpalentoyhtiöiden lisäksi kannattaa toki myös selvittää ns. perinteisten lentoyhtiöiden, kuten Finnairin ja SAS:n voimassa olevat tarjoukset.