Matkakohteet: Ranska: Pariisi: Notre Dame

Pariisin Notre-Dame

Notre-Dame, Pariisi
Notre-Dame Seinen rannalta nähtynä.

Pariisin Notre-Dame (Notre-Dame de Paris) on varmasti eräs maailman kuuluisimmista uskonnollisista rakennuksista, onhan se esiintynyt myös useissa suosituissa kirjoissa ja elokuvissa. Nykyään Notre-Dame on eräs Pariisin suosituimmista nähtävyyksistä, jota ihailemassa vierailee vuosittain n. 13 miljoonaa kävijää.

Katedraalin historia ulottuu aina vuoteen 1163 asti, jolloin rakennuksen peruskivi muurattiin. Notre-Dame rakennetiin goottilaisen tyylisuunnan mukaisesti ja sitä pidetään yhtenä tyylisuunnan upeimmista edustajista maailmasssa.

Notre-Dame kohoaa 96 metrin korkeuteen asti ja sillä on pinta-alaa valtavat 4800 neliömetriä. Korkeutensa ansiosta Notre-Dame hallitsee Pariisin kaupunkikuvaa useista eri kulmista katsottuna. Kirkon erikoisuuksiin ulkopuolelta tarkasteltuna kuuluvat eräänä huomattavimpana ominaisuutena ulkoseinien kaarituet, jotka Notre Dameen rakennettiin ensimmäisten rakennusten joukossa maailmassa.


Sisätilat

Notre-Damen sisätiloissa voi vierailla ilman pääsymaksua, eikä sinne yleensä joudu jonottamaan, sillä valtavassa katedraalissa on tilaa suurellekin väkijoukolle.

Katedraalin sisällä kannattaa ehdottomasti vierailla, sillä upeat lasimaalaukset, lukuisat patsaat ja taidokkaat maalaukset ovat näkemisen arvoisia. Notre-Damen valtavan koon kokee myös parhaiten vierailemalla sen sisätiloissa.


Etelä-tornista upeat näköalat Pariisiin

Notre-Damen etelän puoleisen tornin huipulla sijaitsee suosittu näköalatasanne, josta avautuu hulppeat näköalat Pariisin. Näköalatasanteen suosion johdosta pääsyä sinne joutuu kuitenkin usein jonottomaan kauan.

Tornissa ei ole hissiä, joten huonokuntoisten ei kannata harkitakaan näköalatasanteella vierailua ja kaikkiaan 387:n portaan kipuamista. Vierailu Notre-Damen näköalatasanteella on maksullista.


Hyvät kulkuyhteydet Metrolla ja RER-junalla

Notre-Dame sijaitsee lähellä Châtelet - nimistä vilkasta metroasemaa, jonka kautta kulkevat metrolinjat 1, 7, 11 ja 14. Metrolinja 4:n pysäkit Cité ja Saint-Michel ovat myös aivan Notre-Damen läheisyydessä.

RER-junista eli Pariisin paikallisjunista Notre-Damen läheisyydessä pysähtyvät linjat B ja C, joista B-linja kulkee Châtelet - aseman kautta ja C-linja Saint-Michel -aseman kautta.

Hotellit Pariisissa

Hotels.com