Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Lentokenttäoppaat: Helsinki-Vantaa

Lentokenttäopas: Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaan lentokenttä

Helsinki-Vantaa (HEL) on Suomen suurin ja vilkkain lentoasema. Moderni lentokenttä palvelee vuosittain yli 20 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaa on menestynyt hyvin kansainvälisissä vertailuissa ja se on valittu useissa tutkimuksissa yhdeksi maailman parhaiten toimivista lentokentistä.

Helsinki-Vantaa sijaitsee Vantaan kaupungin alueella, noin 18 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Lentokentälllä on kolme kiitotietä ja kaksi terminaalia. Terminaali 1 palvelee pääasiassa Star Alliance -allianssiin kuuluvia lentoyhtiöitä kuten SAS:ia ja Lufthansaa. Muut lentoyhtiöt, mukaanlukien Finnair, toimivat pääasiassa Terminaali 2:ssa.


Pysäköinti ja kulkuyhteydet

Parkkipaikat ja pysäköinti

Helsinki-Vantaalle on helppo saapua omalla autolla, sillä pysäköintitilaa on tarjolla runsaasti sekä lentokentän yhteydessä että hieman kauempana lentokentältä. Lentokenttää operoivan Finavian omien parkkipaikkojen lisäksi tarjolla on yksityisten toimijoiden ylläpitämiä pysäköintialueita.

Finavian pysäköintialueet sijaitsevat lentokentän yhteydessä ja sen läheisyydessä. Tarjolla on parkkipaikkoja sekä parkkihalleissa että ulkotiloissa. Parhaat pysäköintipaikat löytyvät lentoaseman edestä parkkihalleista, joissa pysäköiminen on tosin myös varsin hintavaa. Yhden vuorokauden pysäköinti lentokentän parhailla paikoilla pysäköintialue P1:ssä maksaa 36 euroa. Hieman edullisempia parkkipaikkoja löytyy pysäköintialueilta P2, P3 ja P5, jotka sijaitsevat myös lentokenttäalueen ytimessä ja ovat pääosin katettuja. Finavian edullisimmat paikat löytyvät kuitenkin hieman kauempana sijaitsevalta P4-alueelta, jossa vuorokauden pysäköinti kustantaa 12 euroa. P4-alueelta voi siirtyä terminaali-alueelle ilmaisella bussilla, joka kulkee 15 minuutin välein.

Finavian lisäksi pysäköintipaikkoja lentomatkustajille Vantaalla tarjoavat lukuisat yksityiset yritykset, kuten Lentoparkki, GoParking, FlyPark, Airparkki ja Lentopysäköinti. Näiden yritysten pysäköintialueille parkkeeraaminen on yleisesti ottaen edullisempaa kuin Finavian paikoilla, mutta hintoja kannattaa vertailla. Nämä parkkialueet sijaitsevat muutaman minuutin ajomatkan päässä lentokentältä ja siirtyminen pysäköintialueelta terminaaliin onnistuu tavallisesti pysäköinnin hintaan kuuluvalla bussikuljetuksella.

Junat Helsinki-Vantaalle

Vuonna 2015 avatun Kehäradan ansiosta Helsinki-Vantaalle pääsee nykyään kätevästi myös junalla. Lentokentän yhteydessä sijaitsevalle juna-asemalle kulkee junia jopa viiden minuutin välein. Helsingin lähiliikenteen junat I ja P kulkevat Helsingin keskustasta Helsinki-Vantaalle. I-junat kulkevat Pasilan ja Tikkurilan kautta kun taas P-junat kulkevat lentoasemalle Huopalahden kautta.

Pohjoisesta eli Tampereen suunnasta saapuvat matkustajat voivat vaihtaa kaukoliikenteen junasta lentokenttäjunaan kätevimmin Tikkurilassa. Myös Itä-Suomesta saapuvien matkustajien on kätevintä vaihtaa junaa Tikkurilassa. Sen sijaan Turun suunnasta tulevien kannattaa vaihtaa junaa Pasilassa. Matka-aika Tikkurilasta Helsinki-Vantaalle on 8 minuuttia ja Pasilasta 22 minuuttia. Helsingin keskustasta matka-aika on 30 minuuttia.

Junan vaihto kaukoliikenteen junasta lentokenttäjunaan on helppoa, sillä lentokenttäjunia kulkee tiheään ja vaihto-aikaa on 80 minuuttia junan saavuttua asemalle eli kiirettä ehtiä tiettyyn lentokentälle menevään junaan ei ole.

Päivän ensimmäinen juna kulkee lentokentälle noin klo. 5 ja viimeinen puolen yön jälkeen klo. 1 aikoihin. Yöllä klo. 1-5 välisenä aikana täytyy junan sijaan käyttää muita kulkumuotoja, kuten bussia.

Aikatauluihin ja junalippujen hintoihin voi tutustua tarkemmin VR:n nettisivuilla, josta junaliput on myös kätevintä ostaa.

Bussit Helsinki-Vantaalle

Helsinki-Vantaalle on myös hyvät bussiyhteydet Helsingistä ja eripuolilta Suomea.

Helsingin keskustasta lentoasemalle voi matkustaa HSL:n paikallisliikenteen bussilla nro. 615. Hakaniemestä Helsinki-Vantaalle liikennöi arkipäivisin myös linja 617. Lisäksi lentokentälle pääsee Helsingin keskustasta Pohjolan liikenteen liikennöimillä Finnair City busseilla.

Useista Suomen kaupungeista on lisäksi tarjolla suoria bussivuoroja Helsinki-Vantaalle. Esimerkiksi Tampereelta ja Turusta kulkee lentokentälle busseja vuorokauden ympäri.

Kaukoliikenteen bussien reitteihin ja aikatauluihin voi tutustua Matkahuollon nettisivuilla.

Taksit lentokentällä

Myös taksiliikenne palvelee Helsinki-Vantaan matkustajia. Tavallisten taksien lisäksi lentokentälle liikennöivät erityiset lentokenttätaksit, kuten Airport Taxi. Lentokenttätaksit poimivat samaan kyytiin useita matkustajia ennakkotilausten perusteella ja niillä matkustaminen tulee erityisesti yksin matkustaessa usein edullisemmaksi kuin tavallisella taksilla.

Lentokentältä lähdettäessä taksin kyytiin voi hypätä taksiasemalta, jollainen löytyy molempien terminaalien edustalta. Uuden taksilain mukaisesti tarjolla on useiden eri yritysten takseja ja niiden hinnat voivat erota toisistaan. Kannattaa siis varmistaa kyydin hinta kuljettajalta ennen matkaa.


Palvelut Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan palveluvalikoima on laaja ja monipuolinen. Tarjolla on mm. hyvä valikoima ravintoloita, kahviloita, kioskeja ja erilaisia myymälöitä.

Ruokailu lentokentällä onnistuu yli 30 ravintolassa ja kahvilassa. Tarjolla on niin pikaruokaa kuin laadukkaita ravintola-annoksiakin. Ruokapaikkojen edullisimmasta päästä ovat lentoasemalla toimivat Burger King -ravintolat, joissa ateria maksaa tyypillisesti alle 10 euroa. Burger Kingillä on Helsinki-Vantaalla peräti kolme ravintolaa, joista yksi sijaitsee lentokentän yleisellä puolella. Tasokkaita à la carte -annoksia tarjoavat taas esimerkiksi ravintolat Pier Zero ja Fly Inn, jotka sijaitsevat lähtevien matkustajien alueella. Pikkupurtavaa, kuten makeisia, leivoksia ja täytettyjä voileipiä, on taas myynnissä lukuisissa kahviloissa ja kioskeissa lentokentän alueella.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla toimii myös useita erikoisliikkeitä, jotka myyvät mm. muotia, elektroniikkaa, kosmetiikkaa, matkamuistoja, koruja ja kelloja. Myös makeisia ja muita herkkuja sekä alkoholijuomia on myynnissä useassa liikkeessä. Lisäksi lentokentän palveluvalikoimaan kuuluvat mm. parturi, kauneuskeskus, apteekki ja lääkäriasema. Kaikki merkittävät autovuokraamot ovat myös edustettuina Helsinki-Vantaalla. Lentokentän yleiseltä puolelta löytyy lisäksi ruokakauppa Alepa, joka palvelee asiakkaitaan 24/7.

Lentoasemalla tai sen läheisyydessä voi myös majoittua, sillä Helsinki-Vantaalla toimii useita lentokenttähotelleja.

Hotellit Helsingissä

Hotels.com