Matkakohteet: Saksa: Moselin laakso

Moselin laakso, Saksa

Mosel-joen rantaa Bernkastel-Kuesissa

Moselin laakso on Saksan suosituinta matkailualuetta, eikä suotta sillä tämä vehreä jokilaakso tarjoaa paljon koettavaa matkailijalle. Laakson läpi virtaavan Mosel-joen rannalla sijaitsee useita Saksan vanhimpiin lukeutuvia kaupunkeja, jotka ovat kiehtovia vierailukohteita. Kaupunkien välillä on helppoa matkustaa tunnelmallisilla jokilaivoilla, joten samalla reissulla voi hyvin tutustua usempaankin kohteeseen.

Historiallisten kaupunkien ohella matkailijat saapuvat Moselin laaksoon nauttimaan sen upeasta luonnosta sekä erinomaisesta ruoka- ja viinikulttuurista. Mosel-jokea reunustavat viiniköynnösten peittämät kukkulat tarjoavat upeat puitteet esimerkiksi patikointi- ja pyöräilyretkille. Iltaisin on taas mukava herkutella jossakin alueen lukuisista tasokkaista ravintoloista ja nauttia illallista kera paikallisen viinin, ollaanhan Saksan merkittävimmän viinintuotantoalueen ytimessä.


Moselin laakson kaupungit

Moselin rannalla sijaitsevat kaupungit tarjoavat matkailijalle monenlaista nähtävää ja koettavaa. Alueen kaupungeissa voi kokea saksalaista pikkukaupunkitunnelmaa parhaimmillaan. Esittelemme seuraavaksi Moselin alueen mielenkiintoisimpia kaupunkeja.

Trier

Trier

Lähellä Luxemburgin rajaa sijaitseva Trier on Moselin laakson merkittävin kaupunki. 100 000 asukkaan yliopistokaupunki on paitsi suosittu matkakohde myös vireä liike-elämän ja kulttuurin keskus.

Trierin historia ulottuu yli 2000 vuoden taakse ja kaupunki on todennäköisesti koko Saksan vanhin. Kaupungin pitkästä historiasta muistuttavat lukuisat eri aikakausilta tähän päivään asti säilyneet historialliset rakennukset ja monenlaiset nähtävyydet. Trierin vanhimmat nykyaikaan saakka säilyneet rakennukset on rakennettu jo noin 100-400 luvuilla, jolloin Trier oli osa Rooman valtakuntaa. Tältä aikakaudelta peräisin olevia rakennuksia kaupungissa ovat mm. kolmen roomalaisen kylpylän jäänteet, kaupunginportti Porta Nigra sekä Mosel-joen ylittävä roomalainen silta. Myös Rooman valtakunnan jälkeiseltä ajalta on kaupungissa säilynyt useita merkittäviä historiallisia rakennuksia, joista tunnetuin lienee 1100-luvulla rakennettu Trierin tuomiokirkko.

Trierin sijainti aivan Saksan länsirajan tuntumassa lähellä Luxemburgia, Ranskaa ja Belgiaa mahdollistaa päiväretket Trieristä myös näiden naapurivaltioiden puolelle. Esimerkiksi Luxemburgin samanniminen pääkaupunki sijaitsee vain 50 kilometrin päässä Trieristä. Luxemburgiin on Trieristä hyvät juna- ja bussiyhteydet, joten lomaan Trierissä voi sisällyttää helposti myös tutustumisen tähän pieneen naapurivaltioon ja sen kiehtovaan pääkaupunkiin.

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues on 8000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee 50 kilometriä itään Trieristä. Mosel-joki halkaisee Bernkastel-Kuesin kahteen osaan; länsirannalla sijaitsevaan historialliseen Bernkasteliin ja joen itärannalla sijaitsevaan modernimpaan Kuesiin. Matkailijan kannalta varmasti kaupungin kiinnostavin puoli on Bernkastel.

Bernkastelin vanhakaupunki koostuu kapeista kaduista ja kujista, joita ympäröivät keskiajalla rakennetut perinteiset puuristikkotalot. Vanhankaupungin tunnelmallisilla kaduilla voi tehdä mukavia kävelyretkiä ja istahtaa välillä vaikkapa juomaan lasillisen paikallista viiniä jonhonkin alueen lukuisista ravintoloista. Vanhassakaupungissa on myös paljon pikkuputiikkeja ja matkamuistomyymälöitä, joten mukavien tuliaistenkin ostaminen Bernkastel-Kuesissa onnistuu varmasti.

Bernkastel-Kuesissa sijaitsee yksi merkittävimmistä jokilaivojen satamista Moselilla, joten kaupungista käsin on kätevää tutustua vesiteitse myös muihin Moselin kaupunkeihin. Kaupungin ympäristössä on myös upeita pyöräilyreittejä, joten polkupyörän vuokraamista kannattaa myös harkita.

Traben-Trarbach

Lähellä Bernkastel-Kuesia sijaitsee myös toinen kaksoiskaupunki, Traben-Trarbach. Kuten Bernkastel-Kues, myös 6000 asukkaan Traben-Trarbach levittäytyy Mosel-joen molemmille rannoille. Traben-Trarbach on tunnettu etenkin hyvistä ostosmahdollisuuksista ja kaupungissa sijaitsee myös useita tasokkaita ravintoloita.

1800-luvun tulipalot tuhosivat lähes täysin Traben-Trarbachin keskiaikaisen rakennuskannan, mutta 1800-luvun lopulla aloitettu kaupungin jälleenrakentaminen toteutettiin tasokkaasti alueella tuolloin vallinneen nousukauden siivittämänä.

Cochem

Cochem

Idyllinen 5000 asukkaan Cochem on suosittu matkakohde keskellä Moselin laaksoa, noin 100 kilometriä itään Trieristä. Keskeisen sijaintinsa ansiosta Cochem on sopiva tukikohta kun tarkoituksena on tutustua laajemminkin Moselin laakson alueeseen. Cochemin keskusta levittäytyy Mosel-joen rannalle ja sen ydin on viehättävä puuristikkotalojen ympäröimä Raatihuoneen tori.

Cochemin tunnetuin nähtävyys on 1000-luvulta peräisin oleva Reichsburgin linna. Tämä Moselin laakson suurin linna on ehdoton vierailukohde kaikille keskiaikaisista linnoista kiinnostuneille. Cochemin kupeessa sijaitsevan kukkulan huipulla kohoava linna on majesteettinen näky. Linnassa vierailevat matkailijat voivat tutustua sen kiehtovaan historiaan sekä nauttia linnasta avautuvista upeista näköaloista. Näköalojen ihaileminen onnistuu hyvin esimerkiksi linnassa toimivan ravintolan terassilta.


Lennot ja majoitus Moselin laaksossa

Suomesta on helpointa saapua Moselin laaksoon lentämällä Helsinki-Vantaalta Frankfurtiin. Suoria lentoja Helsingistä Frankfurtiin lentävät lentoyhtiöt Finnair ja Lufthansa. Frankfurtin lentokenttä sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Moselin laaksosta ja kentältä on suoria bussi- ja junayhteyksiä Moselin laakson tärkeimpiin kaupunkeihin.

Moselin laakson alueella toimii runsas valikoima erilaisia hotelleja. Paras valikoima hotelleja löytyy alueen suurimmista kaupungeista, mutta myös Mosel-joen varrella sijaitsevissa lukuisissa pikkukylissä toimii viihtyisiä hotelleja. Moselin laakson hotellivalikoimaan voi tutustua tarkemmin esimerkiksi Hotels.com -sivustolla, josta voi myös varata mieleisensä majoituksen.


Katso myös: Kuvia Bernkastel-Kuesista

Hotellit Moselin laakso

Hotels.com