Matkakohteet: Unkari: Balaton-järvi

Balaton-järvi, Unkari

Balatonjärvi

Balaton on Unkarin suurin järvi ja pääkaupunki Budapestin ohella maansa tärkein matkailuvaltti. Balaton-järven rannikko on ollut suosittua matkailualuetta jo 1800-luvulta saakka. Nykyään järven rannalla sijaitsee useita suosittuja lomakohteita, joissa viihtyvät kaikenikäiset matkailijat.

Suomesta on helpointa matkustaa Balaton-järvelle lentämällä ensin Budapestiin, josta on matkaa järvelle noin 100 kilometriä. Suoria lentoja Suomesta Budapestiin lentävät vuonna 2016 lentoyhtiöt Finnair ja Norwegian Helsingistä sekä RyanAir Tampereelta. Matka Budapestistä Balatonille taittuu kätevästi esimerkiksi junalla tai vuokra-autolla.


Balaton-järven kaupungit

Satama Balatonjärvellä

Balaton-järven rannikolla sijaitsee lukuisia erikokoisia kyliä ja kaupunkeja. Suurimmat rantakaupungit ovat 25 000 asukkaan Siófok järven etelärannalla ja 21 000 asukkaan Keszthely järven pohjoisrannalla.

Balatonin suurin rantakaupunki Siófok on tunnettu vilkkaana lomakaupunkina, joka täyttyy kesäisin eripuolilta Unkaria ja muualta Eurooppaa saapuvista turisteista. Kaupunki on kuuluisa hiekkarannoistaan sekä vilkkaasta yöelämästään. Alueensa tärkeimpänä keskuksena Siófok tarjoaa myös hyvät ostosmahdollisuudet ja runsaan ravintolavalikoiman. Siófokin tunnetuin nähtävyys on kaupungin keskustassa kohoava 1900-luvun alusta peräisin oleva koristeellinen vesitorni, jonka entisessä vesitankissa toimii nykyään näköalakahvila. Suosittuja vierailukohteita Siófokissa ovat myös mineraalimuseo, Millennium-puisto sekä kaupungin lukuisat kirkot ja kappelit.

Järven rantakaupungeista rikkaimman historian omaa Keszthely, jonka historia ulottuu aina 700 vuoden taakse. Kaupungin keskiaikaiset kadut ovat täynnä nähtävää historiasta kiinnostuneelle matkailijalle. Erityisen suosittu vierailukohde kaupungissa on Festetics -suvun 1700-luvulta peräisin oleva barokkityylinen palatsi. Keszthelyssä toimii myös useita museoita, joista tunnetuin on Balatoni Múzeum, jonka kokelmiin kuuluu mm. Balaton-järven alueelta tehtyjä arkeologisia löytöjä. Balatoni Múzeumissa toimii myös pieni akvaario, jossa voi tutustua Balaton-järvessä eläviin kalalajeihin.

Suosittuja lomakohteita Balatonin rannikolla ovat myös kylpyläkaupunki Balatonfüred sekä idyllinen Tihany, joka sijaitsee luonnonkauniilla niemellä keskellä järveä. Muutaman kilometrin päässä Balaton-järvestä sijaitsee myös suosittu kylpyläkaupunki Hévíz. Kaupunki sijaitsee pienen Hévíz-järven rannalla, joka on maailman toiseksi suurin lämmin lähdejärvi. Hévíz-järven lämpötila ei talvellakaan laske alle 24 asteen ja kesällä sen vesi on yli 30 asteista.


Tekemistä Balaton-järvellä

Laiva Balatonjärvellä

Järviristeilyt

Balaton-järvellä on kesäisin hyvin toimiva matkustajalaivaliikenne. Laivojen ansiosta matkailijat voivat matkustaa kätevästi järven kaupunkien välillä ja ihailla samalla upeita maisemia.

Balatoni Hajozas niminen yritys liikennöi kesäkaudella laivoja järven tärkeimpien kaupunkien välillä. Laivat ovat selvästi nopein tapa matkustaa etenkin järven pohjois- ja etelärannikon välillä. Reittiliikenteen lisäksi Balaton-järvellä on tarjolla mm. päivällis- ja illallisristeilyjä sekä erilaisia teemaristeilyjä.

Rannat ja uiminen

Balaton-järvi on pinta-alaltaan peräti 600 neliökilometrin kokoinen, mutta sen keskisyvyys on vain noin 3 metriä. Järven mataluuden ansiosta sen vesi lämpiää kesällä nopeasti. Keskikesällä järven veden lämpötila on tyypillisesti 25 asteen tuntumassa. Balatonin vesi on väriltään sameaa, mutta sen ei kannata antaa hämätä, sillä veden laatu on hyvä ja järvi soveltuu erinomaisesti virkistyskäyttöön.

Mukavia rantoja löytyy runsaasti eripuolilta Balaton-järveä. Useimmat järven rannat ovat nurmikkoisia, mutta myös hiekkarantoja löytyy. Järven etelärannikolla rannat ovat yleisesti ottaen loivempia ja soveltuvat siten erityisen hyvin myös lapsiperheille. Suosituimmat rannat löytyvät Siófokin ympäristöstä.

Pyöräily

Balaton-järven rannikko sopii täydellisesti pyöräilyn harrastamiseen. Järveä kiertää yli 200 km pitkä hyvin hoidettujen pyöräteiden verkosto. Rantamaisemissa voi tehdä haluamansa pituisia pyöräretkiä ja tutustua samalla järven rannalla sijaitseviin kyliin ja kaupunkeihin. Useissa Balaton-järven kaupungeissa toimii pyöriä vuokraavia liikkeitä.

Vaellus ja patikointi

Järven rantamaisemat soveltuvat erinomaisesti myös vaellusretkien tekemiseen. Balatonin alueen upeimmat vaellusreitit sijaitsevat järven pohjoisrannikolla, jossa sijaitsee myös Balaton-ylängön kansallispuisto. Ylängön kukkulat ovat sopivia vaellusretkien kohteita, jotka palkitsevat vierailijansa upeilla näköaloilla.

Yöelämä

Etenkin Balaton-järven etelärannan lomakohteet ovat tunnettuja vireästä yöelämästään. Yöelämältään vilkkain kaupunki lienee Balatonin suurin kaupunki Siófok. Siófokissa ja kaupungin ympäristössä toimii kesäisin runsas valikoima erilaisia baareja ja yökerhoja. Siófokin läheisyydessä sijaitsevassa Zamárdin kaupungissa on järjestetty vuodesta 2007 alkaen myös suuri elektronisen musiikin festivaali Balaton Sound, joka houkuttelee vuosittain tuhansia kävijöitä.


Majoitus Balaton-järvellä

Balaton-järven rantakaupungeista ja -kylistä löytyy runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Vauhdikasta ranta- ja bilelomaa suunnittelevalle paras kohde majoittua Balaton-järvellä on Siófok, jossa toimii useita kymmeniä hotelleja. Siófokin hotellivalikoimasta löytyy vaihtoehtoja erilaisille matkabudjeteille. Kaupungissa majoittuu runsaasti varsinkin nuoria matkailijoita.

Rauhallisempaan lomailuun Balaton-järvellä soveltuu hyvin esimerkiksi Keszthelyn kaupunki ympäristöineen. Itse Keszthelyn kaupungissa toimii muutamia hotelleja, mutta erityisen tiheä hotellikeskittymä on Hévízin kylpyläkaupungissa lähellä Keszthelyä. Hévízissä toimii lukuisia tasokkaita kylpylähotelleja sekä useita tavallisia hotelleja.

Unkari on edullinen maa ja myös Balaton-järven majoitushinnat ovat varsin huokeita. Esimerkiksi kahden tähden hotellista siisti kahden hengen hotellihuone irtoaa halvimmillaan alle 30 eurolla yöksi. Tasokkaat hotellitkaan eivät ole kalliita, sillä neljän tähden hotellista voi saada kahden hengen huoneen jo noin 60 eurolla yöksi.

Balaton-järven majoitusvaihtoehtoihin voi tutustua tarkemmin Hotels.com -sivustolla.

Hotellit Balatonilla

Hotels.com