Matkakohteet: Unkari: Budapest

Budapest, Unkari

Budapest

Budapest on kiehtova kaupunkilomakohde Tonavan rannalla, keskellä Eurooppaa. Vaiheikkaan historian kokenut Unkarin pääkaupunki on täynnä mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Lomaa voi viettää vaikkapa nähtävyyksiä kierrellen, shoppaillen tai kaupungin vireässä yöelämässä juhlien.

Budapestia halkova Tonava jakaa kaupungin joen länsirannalla sijaitsevaan Budaan ja itärannalla sijaitsevaan Pestiin. Buda ja Pest olivat itsenäisiä kaupunkeja aina 1870-luvulle asti, jolloin ne yhdistettiin yhdeksi kaupungiksi. Kaupungin vanhin osa Buda pitää sisällään monia historiallisia nähtävyyksiä ja kapeine katuineen se on Budapestin tunnelmallisinta aluetta. Pestin puolella taas sijaitsee nykyään Budapestin moderni keskusta, josta löytyy mm. vilkkaita ostoskatuja.

Budapest on sopiva matkakohde pidennetylle viikonlopulle, mutta kaupungissa riittää tekemistä pidemmällekin lomalle. Suomesta on helppo matkustaa Budapestiin, sillä kaupunkiin on suoria lentoyhteyksiä Helsingistä ja Tampereelta. Lento Suomesta Budapestiin kestää vain pari tuntia. Kaupunki soveltuu lomakohteeksi ympäri vuoden, mutta eloisimmillaan Budapest on kesällä.


Budapestin nähtävyydet

Budapestin Linnavuori

Budapestin Linnavuori

Tonavan länsirannalla eli Budan puolella sijaitseva Linnavuori on kaupungin kiehtovimpia alueita. Alueella sijaitsee useita Budapestin tunnetuimpiin lukeutuvia nähtävyyksiä. Viehättävä kokonaisuus koostuu kukkulan rinteille rakennetuista linnoituksista, keskiaikaisista taloista, kapeista mukulakivikaduista, kahviloista ja museoista. Linnavuorella kannattaa vierailla myös sieltä avautuvien upeiden näköalojen vuoksi.

Linnavuoren suosituimpiin nähtävyyksiin luketuu Budan linna, joka sijaitsee kukkulan huipulla. Linna on tuhottu ja rakennettu uudestaan moneen kertaan ja siinä on nähtävillä eri aikakausien tyylisuuntauksia. Nykyään linnan tiloissa toimii useita museoita. Matkailijan kannattaa vierailla myös Kalastajanlinnakkeessa, joka on vuonna 1902 valmistunut koristeellinen näköalatasanne. Tunnettu uskonnollinen nähtävyys Linnavuorella on puolestaan keskiajalla rakennettu Matiaksenkirkko.

Linnavuoren huipulle on helpointa nousta köysiratavaunulla, jonka reitti kulkee Tonavan rannasta kukkulan huipulle. Vaihtoehtoisesti Linnavuorelle voi nousta portaita pitkin.

Sankarien aukio

Sankarien aukio Budapestissa

Sankarien aukio (unkariksi "Hosök tere") lukeutuu Budapestin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Lukuisilla patsailla ja monumenteilla koristeltu aukio on yksi Budapestin tärkeimmistä symboleista. Aukiolla on tärkeä merkitys unkarilaisille sillä se muistuttaa maan pitkästä historiasta ja siitä, että maa on kyennyt säilyttämään oman kulttuurinsa huolimatta monista vaikeista ajoista.

Sankarien aukion keskipiste on vuonna 1900 valmistunut Millenium-monumentti. Monumentti rakennettiin juhlistamaan Unkarin tuhatvuotista historiaa ja se koostuu Unkarin perustaneiden heimojohtajien ja maata myöhemmin hallinneiden kuninkaiden ja valtiomiesten patsaista. Monumentin keskellä sijaitsevan pylvään huipulla on arkkienkeli Gabrielin patsas.

Sankarien aukio sijaitsee Pestissä Andrássy út -puistokadun päässä, Kaupunginpuiston vieressä. Aukiolle on helpointa saapua metrolinjalla numero 1, jonka asema "Hosök tere" on aukion kohdalla.

Budapestin eläintarha

Budapestin eläintarha on vierailukohde, jossa perheen lapset viihtyvät varmasti. Suuressa eläintarhassa elää yli 2000 eläintä, joiden joukossa mm. norsuja, orankeja, leijonia ja tiikereitä. Perinteikäs eläintarha on toiminut jo vuodesta 1866 ja se on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista.

Eläintarha sijaitsee Budapestin Kaupunginpuiston yhteydessä ja sinne on helpointa saapua metrolla. Metrolinja 1:n pysäkki "Széchenyi Fürdo" on eläintarhan lähin pysäkki. Budapestin eläintarha on avoinna joka päivä ympäri vuoden.


Risteily Tonavalla

Budapestin läpi virtaava Tonava on kaupungin todellinen sielu. Risteily Tonavalla onkin loistava tapa tutustua kaupunkiin, sillä monet Budapestiin nähtävyydet sijaitsevat joen rantamaisemissa. Risteilyjä Tonavalla tarjoavat useat eri laivayhtiöt. Osa laivoista pysähtyy Tonavan keskellä sijaitsevalla Margitinsaarella, joka on kesällä suosittu retkikohde. Halutessaan Tonavaa pitkin voi matkustaa Budapestista myös vaikkapa aina Bratislavaan tai Wieniin asti.

Risteilyä Tonavalla suunnittelevalla on tarjolla lukuisia erilaisia risteilyvaihtoehtoja. Tarjolla on mm. sightseeing-risteilyjä sekä erilaisia ruokailun sisältäviä risteilyjä. Jotkin laivayhtiöt tarjoavat myös risteilyjä, joilla voi maisemien ihailun lisäksi nauttia live-musiikista. Tarjolla on myös iltaisin järjestettäviä bileristeilyjä.

Risteilyjä järjestetään kesäkaudella aamusta iltaan. Myös talvikaudella järjestetään risteilyjä, mutta vuoroja on huomattavasti vähemmän. Tunnelmallisimman risteilykokemuksen saa, kun lähtee risteilylle vasta illan jo hämärtyessä. Risteilyn voi varata paikan päältä Tonavan rannassa sijaitsevilta myyntipisteiltä tai halutessaan jo etukäteen netistä.

Risteilyjä Tonavalla järjestää mm. laivayhtiö Legenda.


Ostokset ja shoppailu

Váci utca - Ostoskatu Budapestissa

Lomalla Budapestissa kannattaa toki myös hyödyntää kaupungin erinomaiset ostosmahdollisuudet. Budapestista löytyy useita vilkkaita ostoskatuja ja kaupungissa toimii myös suuria ostoskeskuksia ja tavarataloja.

Budapestin tärkein ostoskatu on Váci utca, joka on vilkas kävelykatu Pestissä. Kadun varrella sijaitsevat useiden kansainvälisten muotivaateliikkeiden myymälät, kuten H&M, Esprit, C&A ja Zara. Váci utcan varrelta löytyy myös useita matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Muotivaatteita etsivän kannattaa myös vierailla Deák Ferenc utca -kadulla, jonka varrella sijaitsevat monien laatumerkkien myymälät, kuten Tommy Hillfiger, Lacoste ja Hugo Boss.

Budapestista löytyy nykyään myös useita moderneja ostoskeskuksia. Kaupungin suurin ostoskeskus on West End City Center, jonka yli 400 liikettä pitävät sisällään mm. 200 vaateliikettä, 40 kello- ja kultaliikettä sekä kymmeniä kenkäkauppoja. Ostoskeskus sijaitsee Budapestin läntisen rautatieaseman (Nyugati Pályaudvar) vieressä. Metrolinja 3:n pysäkki Nyugati tér sijaitsee ostoskeskuksen alapuolella.

Suosittuja matkamuistoja Budapestista ovat paikalliset käsityöt. Etenkin keramiikka ja erilaiset posliiniesineet ovat suosittuja tuliaisia. Keramiikkaa ja posliinia myydään eripuolilla kaupunkia, mutta etenkin Linnavuoren ympäristössä on runsaasti pieniä käsityöläisten myymälöitä. Hyviä ostospaikkoja paikallisten tuotteiden hankintaan ovat myös Budapestin torit ja kauppahallit.


Hotellit Budapestissa

Hotels.com