Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Matkakohteet: Suomi: Tampere

Tampereen nähtävyydet

Tampereen Tammerkoski

Tampere on täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Kaupungissa voi tutustua mm. Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen laajaan 1800-luvun teollisuusmiljööseen ja sen historiallisiin nähtävyyksiin. Kaupungin keskustan läheisyydessä sijaitseva Särkänniemi taas tarjoaa mukavaa tekemistä ja monenlaista nähtävää koko perheelle.

Useimmat Tampereen nähtävyydet sijaitsevat aivan kaupungin ydinkeskustassa, joten nähtävyyksien välillä on helppo liikkua kävellen. Hieman syrjemmässä sijaitseviin kohteisiin, kuten Särkänniemeen, voi kuitenkin matkustaa kätevästi myös bussilla.

Näsinneula ja Särkänniemi

Näsinneula
Näsinneula kurottaa kohti pilviä

168 metrin korkeuteen kohoava Näsinneula on varmastikin Tampereen tunnetuin nähtävyys. Vuonna 1971 valmistuneesta näkötornista avautuvat upeat näköalat Tampereelle ja ympäristökuntiin asti; kirkkaalla säällä tornista voi nähdä jopa 20 kilometrin päähän.

Näsinneulan näköalatasanne sijaitsee noin 120 metrin korkeudessa. Näköalatasanteen yhteydessä toimii myös kahvila. Kerrosta ylempänä, noin 124 metrin korkeudessa toimii Näsinneulan pyörivä ravintola.

Näsinneula on osa Särkänniemen huvipuistoaluetta. Särkäniemi on kävijämäärältään Suomen toiseksi suosituin huvipuisto ja etenkin lapsiperheiden suosikkikohde Tampereella. Näsinneulasta avautuvien näköalojen ja huvipuistolaitteiden lisäksi kävijöitä Särkänniemeen houkuttelevat lasten eläintarha, delfinaario, akvaario, planetaario ja Sara Hildénin taidemuseo.

Särkänniemen huvipuistolaitteet ja lasten eläintarha ovat avoinna toukokuulta elokuun loppuun. Näsinneula, delfinaario, akvaario, planetaario ja Sara Hildénin taidemuseo ovat sen sijaan avoinna ympäri vuoden.

Tammerkosken tehdasmiljöö

Tampereen tehdasmiljöötä

Tammerkosken tehdasmiljöö lukeutuu maamme merkittävimpiin kansallismaisemiin. Punatiilisistä tehdasrakennuksista, joista vanhimmat on rakennettu 1800-luvulla, pääasiassa koostuva alue on kaupungin todellinen sielu.

Vaikka vuosien saatossa osa vanhoista tehdasrakennuksista on purettu, muodostavat punatiiliset tehdasrakennukset edelleen yhtenäisen kokonaisuuden Tammerkosken rannoille. Tehdastoimintaa ei alueelle enää Takon kartonkitehdasta lukuunottamatta ole, mutta entisiä tehdasrakennuksia on otettu uusiokäyttöön mm. toimistotiloina ja kauppakeskuksina.

Merkittävimpiä rakennuksia Tammerkosken rannalla ovat Finlaysonin ja Tampellan entiset tehdasrakennukset sekä Kehräsaari, jossa toimi aikanaan H. Liljeroos Oy:n verkatehdas. Finlaysonin tilat ovat nykyään mm. Finnkinon elokuvateatterin ja ostoskeskus Siperian käytössä. Tampellan alueella taas toimii mm. museokeskus Vapriikki. Kehräsaaren rakennuksissa sen sijaan sijaitsee nykyään useita ravintoloita.

Tampereen teollisesta historiasta muistuttuvat myös tehtaanomistajien asunnoikseeen rakennuttamat palatsit, joita Tampereen keskustassa sijaitsee useita. Esimerkiksi osoitteessa Kuninkaankatu 1 sijaitsevassa Finlaysonin palatsissa toimii ravintola, jossa voi ruokailla tasokkaasti historiaa huokuvassa miljöössä.

Tampereen kirkot

Finlaysonin kirkko
Finlaysonin kirkko

Tampereen keskustassa ja keskustan tuntumassa sijaitsee useita komeita kirkkorakennuksia. Monien mielestä kirkot lukeutuvatkin Tampereen kiehtovimpiin nähtävyyksiin.

Varmastikin Tampereen tunnetuin kirkko on Tampereen tuomiokirkko, joka on arkkitehti Lars Sonckin taidonnäyte. Vuonna 1907 valmistuneen kirkon sisätiloja koristavat taidemaalari Hugo Simbergin maalaukset Haavoittunut enkeli ja Kuoleman puutarha, jotka lukeutuvat taiteilijan tunnetuimpiin töihin.

Toinen suuri kirkko Tampereen keskustassa on vuonna 1881 valmistunut Aleksanterin kirkko. Hämeenpuiston tuntumassa sijaitseva punatiilinen kirkko on arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema.

Tampereen ortodoksinen kirkko, joka sijaitsee Sorin aukiolla, Koskikeskusta vastapäätä, on myös yksi kaupungin huomiotaherättävimmistä rakennuksista. Vuonna 1899 valmistunut kirkko on rakennettu punaisista tiilistä ja sen katolla on seitsemän liekkikupolia.

Finlaysonin alueella taas sijaitsee aikanaan tehdastyöläisten käyttöön rakennettu Finlaysonin kirkko. Vuonna 1879 valmistunut viehättävä pienikokoinen kirkko on Tampereen suosituimpia vihkikirkkoja.

Tampereen vanhin kirkko on kuitenkin Keskustorilla sijaitseva Vanha kirkko. Vuonna 1824 valmistunut puukirkko on yksi harvoista tähän päivään asti säilyneistä tämän aikakauden rakennuksista Tampereella.

Modernia kirkkoarkkitehtuuria Tampereella edustaa vuonna 1966 valmistunut Kalevan kirkko. Arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilän suunnittelema monumentaalinen kirkko on ainutlaatuinen rakennus koko Suomenkin mittakaavassa.

Hotellit Tampereella

Hotels.com