Uutiset:

Suomalaiset ulkomaila

Fuengirola Espanjassa
Fuengirola, Espanja

Etenkin Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin suuntautuneiden muuttoliikkeiden seurauksena kaikkiaan yli miljoona suomalaista asuu tänä päivänä Suomen rajojen ulkopuolella.

Aikanaan maastamuuton syitä olivat etenkin kohdemaiden paremmat elinolot ja työllistymismahdollisuudet. Tänä päivänä Suomen talouden ollessa varsin vahva on muuttovirta Suomesta tasaantanut ja syyt muuttamiseen vaihtuneet. Nykyään maastamuutto Suomesta suuntautuu naapurimaidemme lisäksi lähinnä Etelä-Euroopan maihin ja Thaimaahan, joihin lähdetään lämpimän ilmaston houkuttelemana.

Maihin joihin suomalaisia on muuttanut paljon, on vuosikymmenten kuluessa syntynyt merkittäviä suomalaisten keskittymiä. Esimerkiksi Espanjasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista löytyy kaupunkeja, joissa on mahdollista hoitaa lähes kaikki arkielämän asiat halutessaan suomen kielellä.

Selvitimme missä sijaitsevat suurimmat Suomen ulkopuoliset suomalaisyhteisöt.

Suomalaiset Ruotsissa

Ruotsissa asuu nykyään lähes puoli miljoonaa suomen kieltä puhuvaa henkilöä. Näistä useimmat ovat Ruotsiin 1960-1970-luvuilla työn perässä muuttaneita ja heidän jälkeläisiään. Koko Ruotsin asukkaista n. 5% on suomalaisia.

Eniten suomalaisia asuu maan suurimmissa kaupungeissa Tukholmassa (lähes 50 000 suomalaista) ja Göteborgissa (n. 20 000 suomalaista). Prosentuaalisesti eniten suomalaisia asuu Haaparannassa (35% asukasluvusta), jota tosin selittää kaupungin sijainti Suomen rajalla. Yksi merkittävimmistä suomalaiskaupungeista Ruotsissa on Södertalje, jonka 60 000 asukkaasta yli 10 000 on suomalaisia.

Suomalaiset Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa asuu n. 600 000 Suomalaiset sukujuuret omaavaa henkilöä. Suomalaiset siirtolaiset ovat vuosikymmenten saatossa sulautuneet muuhun väestöön ja hajautuneet varsin tasaisesti eri puolille suurta maata.

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa muuttovirran Suomesta Amerikkaan ollessa kiihkeimmillään merkittävimpiä suomalaisten siirtolaisten kohteita olivat Yhdysvaltain pohjoiset osavaltiot. Esimerkiksi Minnesotassa ja Michiganissa onkin edelleen merkittävät suomensukuiset vähemmistöt, mutta suomenkieltä ei näillä alueilla enää puhuta laajasti.

Tänä päivänä elävimmät suomalaisyhteisöt Amerikassa sijaitsevat maan eteläisimmissä osavaltiossa, Floridassa. Tärkein suomalaisten keskittymä Floridassa on Lake Worth, jonka ympäristössä asuu tuhansia suomalaisia. Lake Worthin suomalaisyhteisökin on tosin jonkin verran hiipunut viime vuosina.

Suomalaiset Espanjassa

Espanjan lämmössä elelee n. 30 000 suomalaista. Merkittävin suomalaisväestö löytyy Aurinkorannikolta, jossa etenkin Fuengirolassa asuu paljon suomalaisia. Myös Costa Blancalla, jossa tärkein suomalaiskeskus on Torrevieja, asuu tuhansia suomalaisia. Espanjaan on muuttanut paljon etenkin eläkeläisiä, mutta maa houkuttelee yhä enemmän myös nuoria suomalaisia.

Etenkin Aurinkorannikon suomalaisyhteisö on erittäin elinvoimainen ja koko ajan kasvava. Fuengirolassa toimivat suomalainen peruskoulu ja lukio helpottavat myös lapsiperheiden muuttamista Espanjaan.