Matkakohteet: Italia: Sisilia

Sisilia, Italia

Tulivuori Etna, Sisilia

Sisilia on Välimeren suurin saari ja monipuolinen matkakohde. Noin viiden miljoonan asukkaan itsehallinnollinen saari on täynnä mielenkiintoisia kaupunkeja historiallisine nähtävyyksineen. Myös Sisilian upea luonto, maaseutu viinitarhoineen ja rannikon tunnelmalliset kalastajakylät tarjoavat matkailijalle ikimuistoisia elämyksiä.

Suomesta voi matkustaa Sisiliaan esimerkiksi Finnairin lennoilla. Lentoyhtiö operoi kesäkaudella reittilentoja Helsinki-Vantaan ja Sisilian Catanian välillä. Välilaskujen avulla lennot Sisiliaan onnistuvat myös monen muun yhtiön lennoilla. Valmismatkoja Suomesta Sisiliaan järjestää mm. Aurinkomatkat.


Sisilian ilmasto

Manner-Italian eteläpuolella sijaitsevassa Sisiliassa ilmasto on lämmin ympäri vuoden. Keskitalvellakin päivälämpötilat pyörivät n. +15 asteen tuntumassa. Kuuminta Sisiliassa on heinä-elokuussa, jolloin lämpötila kipuaa päivisin tavallisesti yli +30 asteen.

Monien mielestä paras aika matkustaa Sisiliaan on alkukesästä touko-kesäkuussa tai loppukesästä syys-lokakuussa, jolloin päivälämpötilat liikkuvat miellyttävästi n. +25 asteen tuntumassa.


Sisilian kaupungit

Sisiliassa on 15 yli 50 000 asukkaan kaupunkia, joista suurin on 700 000 asukkaan Palermo. Muita merkittäviä kaupunkeja saarella ovat mm. Catania ja Messina. Sisilian rannikko on täynnä tunnelmallisia pikkukaupunkeja.


Palermo

Palermo, Sisilia
Palermon katedraali

Sisilian suurin kaupunki ja hallinnollinen keskus, Palermo, on yksi Sisilian suosituimmista matkakohteista. Palermon tasokkaat ruokaravintolat, vireä yöelämä, tunnelmallinen vanhakaupunki ja lukuisat nähtävyydet houkuttelevat matkailijoita tähän koko Italian viidenneksi suurimpaan kaupunkiin.

Yli 2700 vuotta vanha Palermo on täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä eri aikakausilta. Suosituimpien historiallisten nähtävyyksien joukossa ovat keskiaikaiset kirkot ja Sisilian kuninkaiden Palermoon aikanaan rakennuttamat palatsit. Mielenkiintoisia vierailukohteita ovat myös Palermon kasvitieteellinen puutarha sekä 1800-luvulla rakennetut oopperatalot Teatro Massimo ja Teatro Politeama. Palermossa toimii myös lukuisia museoita, kuten arvostettu arkeologinen museo sekä useita taidemuseoita.


Catania

Catania, Sisilia

Catania on Sisilian toiseksi suurin kaupunki noin 300 000 asukkaallaan. Sisilian vanhin yliopisto on toiminut Cataniassa jo vuodesta 1434 ja kaupunki on edelleen merkittävä yliopistokaupunki. Kaupunki tunnetaan nykyään myös teknologiateollisuuden keskuksena.

Catania on Palermon ohella yksi suosituimmista kaupunkilomakohteista Sisiliassa, mikä on suurelta osin kaupungin rikkaan historian ansiota. Tulivuori Etnan juurella sijaitseva kaupunki on näytellyt merkittävää roolia Sisilian historiassa, josta muistona Cataniassa on tähän päivään asti säilynyt lukematon määrä historiallisia nähtävyyksiä. Historiasta kiinnostunut matkailija löytää Cataniasta esimerkiksi Rooman valtakunnan aikaisia rakennuksia sekä keskiaikaisia kirkkoja ja linnoja.


Messina

Messina, Sisilia
Sacrario di Cristo Re, Messina

Sisilian kolmanneksi suurin kaupunki on 250 000 asukkaan Messina, joka sijaitsee Sisilian itärannikolla. Messina on muodostunut paikkaan jossa Sisilian ja Italian mantereen etäisyys on vähäisin, vain noin kolme kilometriä. Messinan ja Italian mantereen välillä on kattavat ja nopeat laivayhteydet, joten Messinan kautta voi matkaa jatkaa Sisiliasta muuallekin Italiaan.

Messina kärsi pahoja vaurioita vuoden 1908 maanjäristyksessä sekä II maailmansodan pommituksissa. Kaupungissa on kuitenkin edelleen jäljellä lukuisia historiallisesti arvokkaita rakennuksia, joten matkailijalla riittää nähtävää myös Messinassa.


Trapani

Suolamylly, Trapani, Sisilia
Suolamylly Trapanissa

70 000 asukkaan Trapani on nostanut suosiotaan matkakohteena halpalentoyhtiöiden, kuten RyanAirin, alettua käyttää Trapanin lentokenttää tukikohtanaan Sisiliassa.

Trapanin keskiajalta peräisin oleva vanhakaupunki, rannat sekä kaupungin läheisyydessä sijaitseva saariryhmä - Egadisaaret, ovat Trapanin kohokohtia matkailijalle.

Trapani sijaitsee Monte Erice -vuoren juurella, jonka huipulle on mahdollista matkustaa köysiradalla. Monte Ericen huipulla sijaitsee historiaa huokuva Erice -niminen pikkukaupunki, joka on myös mielenkiintoinen vierailukohde.


Liikkuminen Sisiliassa

Sisilian suurten kaupunkien välillä on helppoa matkustaa junalla. Sisiliassa on kattava rataverkosto ja käytännössä kaikkiin merkittäviin kaupunkeihin on junayhteydet. Pikkukaupunkeihin, joihin junat eivät kulje, on taas yleensä mahdollista matkustaa bussilla.

Auton vuokraamista Sisiliassa kannattaa myös harkita, sillä välimatkojen ollessa saarella suhteellisen lyhyitä, on vuokra-auton avulla mahdollista tutustua kattavasti Sisilian eri osiin jo melko lyhyelläkin lomalla. Auton vuokraaminen mahdollistaa myös paremman tutustumisen Sisilian maaseutuun ja syrjäisiin alueisiin, joihin julkisilla liikennevälineillä on hankala matkustaa.


Kuvat:

Flickr: ciccioetneo, David Locke, ezioman, Vito Manzari

Hotellit Sisiliassa

Hotels.com