Matkakohteet: Viro: Saarenmaa

Saarenmaa, Viro

Saarenmaa

Saarenmaa on Viron suurin saari ja yksi maan suosituimmista matkakohteista. Saaren parasta antia matkailijalle ovat upea merellinen luonto, elävä maaseutu sekä saarella sijaitsevat historialliset nähtävyydet. Saarenmaalla matkailija voi myös hemmotella itseään kylpylöissä ja harrastaa monia aktiviteettejä kuten golfia, pyöräilyä tai vaikkapa kalastusta. Vireän pikkukaupungin tunnelmasta taas voi nauttia saaren pääkaupungissa Kuressaaressa.

Saarenmaa sijaitsee Viron länsirannikon edustalla, noin 200 kilometrin päässä Tallinnasta. Mantereelta on muutaman kilometrin lauttamatka Muhu -nimiselle saarelle, josta taas kulkee pengerretty tie Saarenmaalle. Omalla autolla matka Suomesta Tallinnan kautta Saarenmaalle sujuu helposti ja nopeasti, mutta Saarenmaalle voi toki matkustaa myös bussilla. Tallinnan ja Saarenmaan välillä kulkee päivittäin useita bussivuoroja.


Kuressaari - Historiaa ja kulttuuria

Kaupungin palveluita lomallaan Saarenmaalla kaipaava löytää etsimänsä Kuressaaresta. Noin 15 000 asukkaan Kuressaari on eloisa pikkukaupunki, joka huokuu historiaa. Saarenmaan etelärannikolla sijaitseva kaupunki on tunnettu kylpylöistään sekä keskiaikaisesta Piispanlinnasta, jonka ympärille kaupunki alun perin on muodostunut. Vireä pikkukaupunki tarjoaa matkailijalle monipuolisen valikoiman ravintoloita ja kahviloita sekä hyviä ostosmahdollisuuksia.

Saarenmaalle suuntautuvalla lomalla kannattaa tutustua myös Kuressaaren nähtävyyksiin ja kulttuuritarjontaan. Piispanlinnan lisäksi tunnettuja nähtävyyksiä Kuressaaressa ovat mm. 1700-luvulla rakennettu Pyhän Nikolain kirkko sekä Veski, yli 100-vuotta vanha puinen mylly, jossa toimii nykyään kahvila. Kulttuuritarjonnan parhaimmistoon Kuressaaressa taas lukeutuvat mm. monet kesätapahtumat, kuten Kuressaaren Oopperajuhlat.


Tekemistä Saarenmaalla

Saarenmaalta löytyy mielenkiintoista tekemistä aktiivisesta lomailusta kiinnostuneille. Lomaa Saarenmaalla voi viettää esimerkiksi kalastusta, pyöräilyä tai vaikkapa golfia harrastaen.

Kalastus Saarenmaalla

Saarenmaan kalaisat vedet ovat hyvä kohde kalastuksen harrastamiseen. Luonnonkauniissa saaristossa kalastus on rentouttava kokemus. Kalastusta Saarenmaalla voi harrastaa joko rannalta käsin tai vuokraamalla veneen. Loivasti syvenevät rannat ja Saarenmaan rannikon matalikot soveltuvat hyvin myös kahlaten kalastamiseen. Mikäli onni on myötä, voi Saarenmaan vesistä saada saaliiksi esimerkiksi haukia, ahvenia, kuhia ja meritaimenia.

Veneitä Saarenmaalla vuokraavat monet matkailutilat ja lomamökkejä vuokraavat yritykset. Kalastuslupa Saarenmaalle on helpointa hankkia internetistä (www.pilet.ee). Viikon kalastuslupa maksaa Virossa vain 3 euroa, joten lupa kannattaa ehdottomasti hankkia mikäli harkitsee kalastuksen harrastamista lomallaan. Alle 16-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat eivät tarvitse kalastuslupaa.

Pöräily Saarenmaalla

Saarenmaan upeat maalaismaisemat ja tasaiset pinnanmuodot tarjoavat hyvän mahdollisuuden pyöräilymatkailuun. Pyöräillen on kätevää tutustua Saarenmaan pikkukyliin sekä upeisiin luonnon nähtävyyksiin, kuten vaikkapa meteoriitin aiheuttamaan Kaalin kraateriin.

Parhaat pyöräilyolosuhteet Saarenmaalla ovat Kuressaaren ympäristössä, johon on viime vuosina rakennettu runsaasti pyöräteitä. Muualla pyöräily onnistuu maanteiden reunaa ajaen, mutta reittiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että sivutiet ovat usein hiekkateitä ja siten pölyisiä kuivalla säällä.

Omaa polkupyörää ei välttämättä tarvitse tuoda Saarenmaalle, sillä esimerkiksi jotkin majoitusliikkeet ja leirintäalueet vuokraavat myös polkupyöriä.

Golfia Saarenmaalla

Kuressaaressa sijaitseva 18-väyläinen Saare Golf tarjoaa mukavat puitteet golfloman viettämiseen Saarenmaalla. Kävelymatkan päässä Kuressaaren keskustasta sijaitseva golfkenttä on hyvin hoidettu ja kenttä tarjoaa sopivasti haastetta kokeneemmallekin pelaajalle. Kentän yhteydessä on myös laaja harjoitusalue.

Saare Golfiin on mahdollista ostaa Green Fee joko täysimittaiselle 18-reiän kierrokselle tai 9-reiän kierrokselle. Golfkeskus tarjoaa vuokralle myös golfmailoja ja -kärryjä, joten omat välineet eivät ole pakollisia. Saarenmaan meri-ilmaston ansiosta golfkausi jatkuu usein aina marraskuulle asti.


Majoitus Saarenmaalla

Saarenmaalla on tarjolla lukuisia majoitusvaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Matkailija voi majoittua esimerkiksi leirintäalueella, lomamökissä tai hotellissa. Suosittuja majoitusvaihtoehtoja ovat myös kylpylähotellit, joita Saarenmaalla toimii useita.

Hotellimajoitusta Saarenmaalla on paras valikoima Kuressaaressa, jossa toimii useita hyvätasoisia hotelleja. Kuressaaressa toimii myös lukuisia kylpylähotelleja, jotka soveltuvat täydellisesti rentouttavaan lomailuun. Kuressaaren hotellitarjontaan voi tutustua esimerkiksi Hotels.com -sivustolla.

Eripuolilla Saarenmaata toimii leirintäalueita ja lomamökkejä vuokraavia yrityksiä. Merellisissä maisemissa, kymmenen kilometrin päässä Kuressaaresta, sijaitsee esimerkiksi Mändjala Kämping, joka tarjoaa mm. vuokrattavia lomamökkejä, asuntovaunu/auto-paikkoja sekä telttapaikkoja edulliseen hintaan.

Hotellit Saarenmaalla

Hotels.com