Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Matkakohteet: Suomi: Tampere

Pyynikki - Ulkoilureittejä ja upeaa arkkitehtuuria

Pyynikin kallioita ja hiekkaranta
Pyynikin uimaranta kauniina kesäpäivänä

Tampereen keskustan tuntumassa sijaitseva Pyynikki tarjoaa poikkeuksellisen upeat puitteet kävelyretkien tekemiseen. Pyynikin luonto ja alueen arkkitehtuuri muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jota saavutaan ihailemaan ulkomaita myöden. Esittelemme tässä artikkelissa Pyynikin mielenkiintoisimmat kohteet.


Pyynikinharjun ulkoilureitit

Pyynikinharjulle nousevat portaat Pyynikinharjulle nousevat portaat

Maailman korkein jääkauden muodostama harju, Pyynikinharju, on ympäristöineen todellinen keidas teollisuuskaupungin keskellä. Pyynikinharjun puhdas luonto ja harjun päältä avautuvat upeat maisemat tarjoavat loistavat puitteet kävelyretkille. 77 metrin korkeuteen kohoavan harjun päällä ja sen ympäristössä kulkee kattava verkosto ulkoilureittejä. Pyynikinharjulla on myös 9km pitkä luontopolku, jonka varrella olevilla rasteilla esitellään alueen luontoa. Pyynikinharju on luonnonsuojelualuetta.


Pyynikin näkötorni

Pyynikin näkötorni
Pyynikin näkötorni

Pyynikille suuntautuva retki ei ole täydellinen ilman vierailua Pyynikin näkötorniin. Pyynikikinharjun huipulla sijaitsevan 26 metriä korkean näkötornin huipulta avautuvat upeat maisemat Pyynikinharjun ympäristöön ja Tampereen keskustaan päin. Näkötornin kahvilassa kannattaa poiketa maistamassa maankuuluja Pyynikin näkötornin munkkeja. Pääsymaksu näkötornin huipulle on 2 euroa. Kesäisin näkötornin edustalla toimii myös jäätelökioski.


Palatsimaisia rakennuksia

Emil Aaltosen museo
Emil Aaltosen entinen asuinrakennus, jossa toimii nykyään museo

Luonnonkaunis Pyynikki on aina houkutellut asukkaikseen varakasta väkeä. Rikkaat liikemiehet ja tehtaiden omistajat rakennuttivat Pyynikille 1900-luvun alkupuolella toinen toistaan komeampia kivitaloja, todellisia palatseja. Useat alueen talot edustavatkin poikkeuksellisen mahtipontista arkkitehtuuria Suomen oloissa.

Upeita palatsimaisia asuintaloja voi ihailla Palomäentiellä ja sen läheisyydessä, jossa kaksi suurta taloa on myös muutettu museoiksi. Kenkätehtailija Emil Aaltosen (1869-1949) asunnokseen rakennuttamassa Pyynikinlinna nimisessä rakennuksessa toimii nykyään museo, joka esittelee Aaltosta sekä hänen toimiaan yhteiskunnassa ja teollisuudessa. Esillä on myös teoksia Aaltosen taidekokoelmasta. Pyynikinlinna sijaitsee osoitteessa Mariankatu 40.

Apteekkari Haapasen 1920-luvulla rakennuttamassa italialaistyylisessä palatsissa taas toimii nykytaiteen museo Willa Mac. Rakennus sijaitsee osoitteessa Palomäentie 23.


Tekemistä Pyynikillä

Pyynikillä riittää monenlaista tekemistä koko perheelle, varsinkin kesällä. Lenkkeilyn ja Pyynikin näkötornissa vierailun lisäksi alueella voi kesäaikaan seurata näytelmiä Pyynikin kesäteatterissa, pelata minigolfia ja tennistä tai vaikkapa ottaa aurinkoa Pyynikin uimarannoilla. Pyhäjärven rantakalliot ovat myös loistavia kohteita kesäisille piknikretkille.


Hotelli järvenrannassa

Mikäli haluat nauttia Pyynikin maisemista ajan kanssa, voit halutessasi myös majoittua Pyynikillä. Pyhäjärven rantamaisemissa sijaitseva Scandic Hotel Rosendahl mahdollistaa majoittumisen Pyynikin parhaalla paikalla, noin 2 kilometrin päässä Tampereen keskustasta.

Hotellin välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Pyynikin uimarannat, tenniskentät ja lenkkeilypolut takaavat, että alueella riittää mahdollisuuksia toiminnallisen lomapäivän viettoon. Talvella alueella on toki tarjolla vähemmän aktiviteetteja kuin kesällä, mutta silloinkin yöpyminen Pyynikillä on varteenotettava vaihtoehto niille, jotka haluavat majoittua rauhallisessa ympäristössä, sivussa keskustan hälystä.

Hotellit Tampereella

Hotels.com