Matkakohteet: Suomi: Pyhätunturi

Pyhätunturi - Tekemistä ja nähtävää ympäri vuoden

Pyhätunturi

Pyhätunturi ympäristöineen tarjoaa matkailijoille unohtumattomia elämyksiä ympäri vuoden. Erityisesti luonnonystävät ja aktiivisesta lomailusta pitävät löytävät Pyhältä mielenkiintoista tekemistä kaikkina vuodenaikoina. Riippumatta siitä, mihin vuodenaikaan matkasi osuu, tarjoaa Pyhä varmasti sopivat puitteet onnistuneen loman viettoon!


Talven taikaa lumisilla rinteillä

Pyhätunturi ympäristöineen on yksi Lapin parhaista kohteista laskettelun, hiihdon ja monien muiden talvilajien harrastamiseen.

Pyhätunturin 15 rinnettä sopivat kaiken tasoisille laskettelijoille. Haastetta kaipaaville on tarjolla kolme vaikeaksi ja kaksi keskitasoiseksi luokiteltua rinnettä. Leppoisempaa laskettelukokemusta on puolestaan tarjolla useissa helpoissa ja erittäin helpoissa rinteissä, jotka sopivat hyvin perheille ja vasta-alkajille. Lähes puoli vuotta kestävä laskettelukausi jatkuu Pyhällä yleensä marraskuulta aina huhtikuun loppupuolelle saakka.

Maastohiihdon ystävät voivat puolestaan nauttia Pyhän kattavasta ja hyvin hoidetusta latuverkostosta. Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja lähialueilla on latuja yhteensä noin 150 kilometriä, joten valinnan varaa reittien suhteen riittää. Esimerkiksi Pyhän keskustan pohjoispuolella sijaitsevan Pyhäjärven ympäri kulkeva noin 13 kilometriä pitkä latu on suosittu hiihtoreitti, jonka varrella voi nauttia upeista Lapin maisemista.

Laskettelun ja hiihtämisen lisäksi voit kokeilla Pyhällä myös esimerkiksi lumikenkäilyä tai moottorikelkkailua lumisessa erämaassa. Myös leveärenkaiset Fatbike-polkupyörät sopivat hyvin talvisille pyöräretkille.


Auringonpaistetta keväthangilla

Kevät on parasta aikaa nauttia Pyhän talviurheilumahdollisuuksista. Maalis-huhtikuun pitenevät päivät ja jo mukavasti lämmittävä kevätaurinko hellivät talvilajien harrastajia. Lumihanget ovat kevään alkaessa runsaimmillaan ja usein lunta riittää Pyhällä vielä toukokuun puolellekin. Kevät on myös hyvää aika revontulien bongaamiseen Pyhällä, sillä keväällä yöt ovat vielä pimeitä ja revontulia myös esiintyy enemmän kuin keskitalvella.


Kesäisiä luontoelämyksiä

Kesällä Pyhä muuttuu vehreäksi keitaaksi, joka houkuttelee retkeilijöitä ja luonnonystäviä. Pyhä-Luoston kansallispuistossa kulkee upeita patikointireittejä, joilla voit ihastella Lapin kaunista luontoa ja kokea aitoa erämaatunnelmaa. Reittien varrella voit nähdä ja kokea monenlaista luontoa, kuten tuntureita, puroja, järviä, soita ja aarniometsiä. Erityisen tunnettuja luontokohteita Pyhällä ovat sen ainutlaatuiset kurut. Pyhän kuruista kaikkein vaikuttavin on noin 220 metriä syvä Isokuru, joka on Suomen suurin kuru. Kesällä Isokuruun pääsee kävelyreittiä pitkin.

Vaeltamisen ohella kesä on hyvää aikaa esimeriksi maastopyöräilyn, melonnan ja kalastamisen harrastamiseen Pyhällä ja sen ympäristössä. Lisäksi matkailijat voivat kokeilla taitojaan Pyhän seikkailupuistossa tai vaikkapa 21-väyläisellä frisbeegolf-radalla.


Syksy ja ruska-aika

Syksyn ruska-aika on myös upeaa aikaa Pyhätunturilla. Keltaisten ja punaisten sävyjen peittoon maalautuva tunturimaisema ihastuttaa kauneudellaan. Väriloistosta ja raikkaasta ilmasta on mukava nauttia niin lyhyempien patikointiretkien kuin pidempienkin vaellusten merkeissä. Monien mielestä Pyhä-Luoston vaellusreitit kannattaakin kokea nimenomaan ruska-aikaan. Pyhätunturin ympäristössä ruska on yleensä hienoimmillaan syyskuun puolivälissä.

Pian ruska-ajan jälkeen saadaan Pyhälle yleensä jo ensilumi ja myös ensimmäiset laskettelurinteet ja hiihtoladut avataan. Maastohiihtokausi alkaa Pyhällä yleensä loka-marraskussa ja laskettelukausi marraskuussa.


Monipuoliset palvelut

Pyhän palveluvalikoima on nykyään monipuolinen ja tarjolla on lähes kaikkea mitä matkailija voi tunturilomallaan kaivata.

Pyhän useat ravintolat, kahvilat ja baarit takaavat, ettei nälkä tai jano pääse yllättämään reissussa. Tarjolla on mm. useita rinneravintoloita, jotka tarjoavat herkullista lappilaista ruokaa sekä After Ski -tunnelmaa. Ostosmahdollisuudet ovat myös hyvät, sillä Pyhän keskustasta löytyy mm. ruokakauppa, urheiluvälineliike sekä erilaisia matkamuistomyymälöitä. Myös majoitustarjonnassa riittää nykyään valinnan varaa, sillä tarjolla on mm. useita hotelleja, loma-asuntoja ja erilaisia mökkejä.

Pyhän seudulla voit myös hemmotella itseäsi erilaisilla hyvinvointipalveluilla. Voit vaikkapa viettää päivän Luoston ametistikylpylässä, nauttia hieronnasta tai osallistua joogatunnille tunturimaisemissa. Tarjolla on myös mm. erilaisten urheiluvälineiden, kuten suksien, lumikenkien ja maastopyörien vuokrauspalveluita.


Hotellit Pyhätunturilla

Hotels.com