Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Matkakohteet: Suomi: Porvoo

Porvoo, Suomi

Porvoo

Noin 50 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva Porvoo on yksi Suomen suosituimmista viikonloppumatkojen kohteista. Viehättävä pikkukaupunki tarjoaakin mukavat puitteet pienelle irtiotolle arjesta.

Vuonna 1346 perustetun kaupungin vetovoima perustuu etenkin sen vanhimpaan osaan, Vanhaan Porvooseen, jonka puutalojen reunustamat mukulakivikadut muodostavat ainutlaatuisen historiaa huokuvan miljöön. Omalta osaltaan matkailijoita houkuttelevat Porvooseen myös Porvoonjoki ravintolalaivoineen sekä kaupungin monipuoliset ostosmahdollisuudet etenkin käsitöiden suhteen.


Vanha Porvoo

Vanha Porvoo
Välikatu - vilkas ostoskatu Vanhassa Porvoossa

Jo 1300-luvulta asti vilkkaana kauppapaikkana toiminut Vanha Porvoo on säilyttänyt keskiaikaisen asemakaavansa tähän päivään asti ja on siten varsin poikkeuksellinen alue Suomen oloissa. Vaikka tulipalot ovatkin aiheuttaneet vuosisatojen kuluessa mittavia tuhoja alueella, on Vanha Porvoo edelleen tänä päivänä eheä kokonaisuus, jossa voi aistia menneiden vuosisatojen tunnelman. Vanha Porvoo puutaloineen ja kapeine kujineen lukeutuukin maamme merkittävimpiin perinnemaisemiin.

Vanhan Porvoon huomattavimpana maamerkkinä kohoaa Porvoon tuomiokirkko, 1400-luvulta peräisin oleva kivikirkko, jota pidetään yhtenä maamme merkittävimmistä historiallisista rakennuksista. Tuomiokirkko on Porvoon suosituin nähtävyys ja vierailu tässä upeassa kirkossa kannattaakin sisällyttää osaksi Porvooseen suuntautuvaa matkaa.

Tuomiokirkon ohella Vanhan Porvoon merkittävimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat Porvoonjoen rannalla sijaitsevat punaiset ranta-aitat sekä Raatihuoneentori, jonka laidalla sijaitsevassa vuonna 1764 valmistuneessa Raatihuoneessa toimii nykyään Porvoon historiaa esittelevä museo.

Etenkin kesäisin Vanhan Porvoon kadut ovat täynnä elämää. Katuja reunustavat käsityöläisten puodit sekä alueen lukuisat kahvilat ja ravintolat täyttyvät paikallisista ja matkailijoista, joita Porvooseen saapuu aina ulkomaita myöten.


Ostokset

Raatihuoneentori, Porvoo
Käsityöläisten kojuja Raatihuoneentorilla

Vanha Porvoo on todellinen aarreaitta niille jotka etsivät sisustustavaroita, käsitöitä, antiikkia tai taidetta. Alueella sijaitsee kymmenittäin näiden alojen erikoisliikkeitä. Vilkkaimpia ostoskatuja Vanhassa Porvoossa ovat Välikatu ja Jokikatu. Myymälöiden lisäksi voi ostoksia tehdä kesäkaudella myös Raatihuoneentorilla, jonne pystytetään kesäisin käsityöläisten ja taiteilijoiden kojuja.

Yksi Vanhan Porvoon suosituimmista myymälöistä on kuitenkin porvoolaisen makeistehdas Brunbergin myymälä osoitteessa Välikatu 4. Pienessä myymälässä on tarjolla makeistehtaan tuotteita edulliseen hintaan, joten ei ole ihme, että maankuulut Brunbergin suklaat ja muut makeiset tekevät kauppansa. Vanhassa Porvoossa sijaitsevan myymälän lisäksi Brunbergin tuotteita voi ostaa suoraan tehtaanmyymälästä, joka sijaitsee Porvoon keskustan ulkopuolella osoitteessa Teollisuustie 19 B.

Vanhan Porvoon lisäksi ostoksia voi tehdä myös Porvoon uudessa keskustassa. Porvoon keskustassa ovat edustettuina mm. useimmat Suomen tunnetuimmista muotivaatteita myyvistä ketjuista.


Tekemistä Porvoossa

Terasseja ja ravintolalaivoja Porvoonjoella
Porvoonjoen rantaa kesäisenä päivänä

Shoppailun ja Vanhan Porvoon kiertelyn lisäksi Porvoolla on paljon muutakin tarjottavaa matkailijalle.

Kesällä Porvoonjoen ravintolalaivat ja joen rannalla sijaitsevien ravintoloiden terassit houkuttelevat ruokailemaan tai nauttimaan viilentäviä juomia upeissa maisemissa. Joen rannalla sijaitsevat mm. Porvoon paahtimon kahvila, ravintola Wilhelm Å sekä Ravintolaiva Glückauf. Porvoonjoen maisemiin voi tutustua myös Porvoo Linen jokiristeilyillä, joita järjestetään kesä-elokuussa.

Luonnon ystävän ei kannata unohtaa myöskään Porvoon edustalle avautuvaa upeaa merellistä luontoa ja saaristoa. Porvoonjoen suisto on merkittävää lintualuetta, jossa on mahdollista bongata useita harvinaisiakian lintujalajeja. Suistoalueella sijaitsee useita lintutorneja ja luontopolkuja. Ulompaa saaristosta löytyy puolestaan useita mielenkiintoisia saaria, joista osaan pääsee myös omalla autolla siltaa pitkin tai lossilla. Mukava vierailukohde Porvoon saaristossa on esimerkiksi Pellinki.

Porvoo on myös vireä kulttuurikaupunki. Kaupungissa toimii mm. useita teattereita ja Porvoossa järjestetään ympäri vuoden monenlaisia tapahtumia.

Hotellit Porvoossa

Hotels.com