Matkakohteet: USA: New York

New York, USA

Pilvenpiirtäjiä New Yorkissa
Manhattan, New York

New York on yksi maailman merkittävimmistä metropoleista. Yhdysvaltain suurin kaupunki on tunnettu pilvenpiirtäjistään sekä sykkivästä kaupunkikulttuuristaan. Kahdeksan miljoonan asukkaan suurkaupunki on myös yksi maailman suosituimmista kaupunkilomakohteista. Matka New Yorkiin on monille pitkäaikaisen unelman täyttymys.

New Yorkissa riittää tekemistä ja nähtävää pidemmällekkin lomalle. Kaupungin lukemattomat nähtävyydet, loputtomat shoppailumahdollisuudet, vertaansa vailla oleva ravintolatarjonta ja ennen kaikkea New Yorkin ainutlaatuinen kansainvälinen ilmapiiri luovat puitteet ikimuistoiselle lomalle.

Ilmasto New Yorkissa on selvästi lämpimämpi kuin Suomessa. Talvella kylmimpänä kuukautena, tammikuussa, keskimääräinen päivälämpötila New Yorkissa on +3C°. Jo toukokuussa lämpötilat nousevat Etelä-Suomen keskikesän lukemiin ja päivälämpötilat ovat keskimäärin hieman yli +20C°. Heinäkuussa New York on lähes yhtä kuuma kuin Etelä-Eurooppa, sillä keskimääräinen päivälämpötila on tällöin +29C°.

New Yorkin nähtävyydet

Pilvenpiirtäjät

Pilvenpiirtäjiä New Yorkissa

Pilvenpiirtäjät ovat olleet New Yorkin tavaramerkki jo 1800-luvun loppupuolelta asti, jolloin ensimmäiset pilvenpiirtäjät nousivat kaupunkiin. Rajallinen tila ja kalliit tontit saivat jo tuolloin rakentajat New Yorkissa nostamaan katseensa kohti taivasta.

Tänä päivänä New Yorkissa sijaitsee yli 200 vähintään 150 metriä korkeaa rakennusta. Merkittävin pilvenpiirtäjäkeskittymä on Manhattanilla, mutta pilvenpiirtäjiä on lisäksi mm. Brooklynissa. Monet New Yorkin pilvenpiirtäjistä ovat maailmanlaajuisesti arvostettuja arkkitehtuurin mestariteoksia. Pilvenpiirtäjät ovat myös turistien suosimia vierailukohteita, sillä useiden pilvenpiirtäjien huipulle on mahdollista nousta ihailemaan näköaloja.

New Yorkin korkein pilvenpiirtäjä ja yksi suosituimmista nähtävyyksistä on vuonna 1931 valmistunut Empire State Building. Tämä 381 metriä korkea rakennus on tullut tutuksi monista elokuvistakin. Empire State Buildingin huipulla sijaitsee näköalatasanne, josta avautuvat näkymät ovat henkeäsalpaavat.

Muita merkittäviä pilvenpiirtäjiä New Yorkissa ovat mm. 366 metriä korkea Bank Of America ja Art Deco -arkkitehtuurin mestariteos 320 metriä korkea Chrysler Building.

Vapauden patsas

Vapauden Patsas, New York

Vuodesta 1886 New Yorkin edustalla kohonnut Vapauden patsas on varmasti kaikkein tunnetuin New Yorkin monista maamerkeistä. Vapauden jumalatarta esittävä patsas sijaitsee Liberty Island -saarella New Yorkin satama-alueella.

Vapauden patsas on erittäin suosittu nähtävyys. Patsaalle on mahdollista matkustaa vesibusseilla, jotka kulkevat Battery Parkin ja Liberty Islandin välillä n. 20 minuutin vuorovälein. Vesibussit pysähtyvät samalla matkalla myös Ellis Islandilla, joka sijaitsee Liberty Islandin läheisyydessä.

Mikäli haluat vierailla Vapauden patsaan kruunussa sijaitsevalla näköalatasanteella, on liput varattava hyvissä ajoin ennakkoon, sillä näköalatasanteelle otetaan vain 240 ihmistä päivässä.

Keskuspuisto (Central Park)

New Yorkin keskuspuisto

Manhattanin keskellä sijaitseva Central Park eli New Yorkin Keskuspuisto on yksi maailman tunnetuimmista puistoista. Puistolla on pinta-alaa peräti 340 hehtaaria ja se pitää sisällään useita lampia, suihkulähteitä, patsaita ja hyvin hoidettuja istutuksia. Paikallisille Keskuspuisto on tärkeä rentoutumispaikka ja vihreä keidas suurkaupungin keskellä.

Turistille Keskuspuisto on ehdottomasti vierailunarvoinen kohde. Puisto on mukava piknik-retkien kohde ja tarjolla on myös monenlaista aktiviteettia, kuten vaikkapa kalliokiipeilyä tai melontaa. Keskuspuistossa sijaitsevat myös mm. Central Park Zoo -eläintarha ja Metropolitan Museum of Art -taidemuseo.

Tekemistä New Yorkissa

Urheilua

New York on tunnettu urheilukaupunki, jossa on mahdollista seurata paikan päällä kaikkia USA:n merkittävimpiä ammattilaissarjoja. New Yorkissa pelataan niin NHL-jääkiekkoa, amerikkalaisen jalkapallon NFL-sarjaa, NBA-koripalloa kuin myös baseballin MLB-liigaa. Mikäli urheilu hiemankin kiinnostaa, kannattaakin selvittää mitä otteluita kaupungissa käydään matkasi aikana.

Suomalaisia kiinnostanee etenkin jääkiekon NHL, jota kaupungissa pelaavat New York Islanders ja New York Rangers. Islanders pelaa kotipelinsä Nassau Veterans Memorial Coliseum -areenalla ja Rangersin kotiareenana taas toimii maineikas Madison Square Garden. NHL:ää pelataan lokakuulta kesäkuun alkupuolelle.

Shoppailu

New Yorkin ostosmahdollisuudet ovat varmasti yhdet maailman parhaista, elleivät parhaat. Tarjolla on rajaton valikoima niin merkkiliikkeitä, design-puoteja, erilaisia erikoisliikkeitä kuin myös suuria tavarataloja ja valtavia ostoskeskuksia.

Vilkkaita ostosalueita New Yorkissa ovat esimerkiksi muotivaateliikkeitä täynnä oleva SoHo, luksusliikkeistä tunnetut Fifth Avenue ja 57th Street -kadut Manhattanilla ja China Town, jossa on mahdollista tehdä edullisia löytöjä. Kirjakauppoja, levyliikkeitä ja käsityöläisten puoteja etsivän taas kannattaa suunnata Greenwich Villageen.

Shoppailukierrokseen kannattaa sisällyttää myös vierailut tunnettuihin Macy's ja Bloomingdale's tavarataloihin. Molempien tavaratalojen valikoimat ovat kaiken kattavat ja tarjolla on mm. laaja valikoima muotivaatteita suomalaisittain varsin kohtuullisin hinnoin. Sekä Macy's että Bloomingdale's tavarataloja löytyy New Yorkista useita, molemmilla ketjuilla on tavaratalot mm. Manhattanilla.

Hotellit New York

Hotels.com