Matkakohteet: Suomi: Naantali

Naantali, Suomi

Naantali

Naantali on yksi Suomen idyllisimmistä pikkukaupungeista. Vajaan 20 000 asukkaan kaupunki on erityisen tunnettu viihtyisänä kesäkaupunkina. Naantalin historiallinen vanhakaupunki ja upeat merelliset maisemat tekevät kaupungista täydellisen kohteen kesäiselle viikonloppumatkalle.

Naantaliin on helppo saapua, sillä kaupunkiin on hyvät yhteydet sekä omalla autolla että julkisilla liikennevälineillä. Naantali sijaitsee vain 16 kilometrin päässä Turusta, josta on tarjolla hyvät bussiyhteydet Naantaliin. Turun seudun joukkoliikenne FÖLI liikennöi Turku-Naantali -reittiä parhaimmillaan noin 10 minuutin vuorovälillä.


Nähtävyydet ja vierailukohteet

Naantalin vanhaakaupunkia

Yhtenä Suomen vanhimmista kaupungeista Naantali tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää historiasta kiinnostuneelle matkailijalle.

Tutustuminen vuonna 1443 perustetun Naantalin historiaan on luonnollista aloittaa Naantalin kirkosta, joka on kaupungin vanhin rakennus. Meren rannalla sijaitsevalle kukkulalle 1400-luvun lopulla rakennettu harmaakivikirkko toimi alunperin paikalla sijainneen katolisen luostarin kirkkona. Uskonpuhdistuksen seurauksena luostarin toiminta loppui 1500-luvulla ja sen rakennukset, kirkkoa lukuun ottamatta, määrättiin purettavaksi. Kirkko kuitenkin säästyi ja nykyään se lukeutuu maamme merkittävimpiin historiallisiin nähtävyyksiin. Naantalin kirkossa vierailijat voivat tutustua mm. useisiin taideteoksiin, joista vanhimpien joukkoon kuuluvat 1400-luvulta peräisin olevat puuveistokset.

Naantalin kirkolta matka jatkuu luontevasti sen alapuolella sijaitsevaan vanhaankaupunkiin. Osittain keskiaikaiseen asemakaavaan yhä perustuva vanhakaupunki koostuu nykyään pääosin 1700- ja 1800-luvuilla rakennetuista puutaloista. Kävelyretkellä Naantalin vanhassakaupungisssa voi huomata monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten sen että jokaisella talolla on oma nimensä. Erityisesti kesäisin vanhakaupunki on täynnä elämää kun siellä sijaitsevat lukuisat kahvilat, ravintolat ja pikkuputiikit avaavat ovensa. Kävelyretkellä Naantalin vanhassakaupungissa kannattaa poiketa ainakin Mannerheiminkadulla, joka on vanhankaupungin vilkkain ostoskatu sekä kallioiden päälle kipuavalla Rakkaudenpolulla, jonka varrelta avautuu upeita maisemia kaupunkiin.

Mielenkiintoinen nähtävyys Naantalissa on myös presidentin kesäasuntona tunnettu Kultaranta. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema vuonna 1916 valmistunut graniittilinna on toiminut Suomen presidenttien kesäasuntona vuodesta 1922 saakka. Graaniittilinnaa ympäröi upea muotopuutarha, joka on avoinna myös yleisölle. Tuhansista ruusuistaan tunnetussa puutarhassa järjestetään kesäkaudella opastettuja yleisökierroksia ja lisäksi perjantaisin klo. 18-20 puutarhaan on mahdollista tutustua omatoimisesti.

Lasten suosikkikohde Naantalissa on kuitenkin Muumimaailma. Muumiaiheisessa teemapuistossa lapset ja lapsenmieliset pääsevät tutustumaan muumien elämään ja seikkailemaan muumitarinoista tutuissa paikoissa. Kailon saarella Naantalin vanhankaupungin edustalla sijaitseva teemapuisto on avoinna kesä-elokuussa.


Kävelyreitit ja luontopolut

Naantalin Rantaraitti

Naantali on todellinen ulkoilijan paratiisi, jonka lukuisilla ulkoilureiteillä voi tehdä miellyttäviä kävelyretkiä ja nauttia merellisistä maisemista. Aivan kaupungin keskustan kupeesta löytyy hyvin hoidettuja ulkoilureittejä ja kävelyetäisyydellä keskustasta sijaitsee useita luontopolkuja.

Merellisistä maisemista voi nauttia parhaiten Naantalin edustalla kulkevalla Rantaraitilla. Tämä 3,5 kilometriä pitkä ulkoilureitti mukailee Naantalin rantaviivaa ja kulkee vanhastakaupungissta Naantalin kylpylälle ja siitä edelleen pohjoiseen päin. Rantaraitin varrelta avautuu upeita maisemia merelle ja Naantalin saaristoon. Reitin varrelta löytyy myös penkkejä levähdyshetkille, kolme uimarantaa, kuntoiluvälineitä ja leikkipaikkoja lapsille. Rantaraittia kehitetään koko ajan ja tulevaisuudessa reittiä on tarkoitus jatkaa yhä pidemmälle pohjoiseen, aina Maskun rajalle asti.

Luonnon ystävälle mielenkiintoinen vierailukohde Naantalissa on myös Luolalanjärvi ja järveä kiertävä luontopolku. Noin kilometrin päässä Naantalin keskustasta sijaitseva pieni järvi on tunnettu merkittävänä lintujärvenä. Luolalanjärven ranta-alueilla pesii joka kesä yli 20 lintulajia ja muuttoaikoihin se on tärkeä kerääntymispaikka linnuille. Luolalanjärven luontoon voi tutustua noin 3 kilometriä pitkällä luontopolulla, joka kiertää järven ympäri. Järven rannoilla sijaitsee myös kaksi lintutornia.


Naantalin ravintolat

Ravintola Naantalissa

Kesällä Naantalin sydän on vanhankaupungin edustalla sijaitseva vierasvenesatama, jonka ympärille levittäytyvissä kesäravintoloissa voi nauttia ruokia ja juomia samalla merellisiä maisemia ihaillen. Useat Naantalin ranta-alueella toimivat ravintolat ovat erikoistuneet perinteisten saaristolaisherkkujen, kuten erilaisten kalaruokien tarjoiluun, mutta muitakin ruokia on toki tarjolla. Tasokkaita makunautintoja tarjoaa esimerkiksi ravintola Uusi Kilta, jonka menu pitää sisällään kala- ja liharuokia sekä ruokaisia salaatteja. Myös viihtyisästä terassistaan tunnettu Naantalin Kaivohuone ja merellisestä buffetistaan kuuluisa Merisali ovat hyviä vaihtoehtoja ruokailuun tai vaikkapa vain lasillisen nauttimiseen ranta-alueella.

Naantalin ravintolatarjonta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään ranta-alueelle, sillä myös muualta kaupungista löytyy kiinnostavia ravintoloita. Suosittuja ruokapaikkoja ympäri vuoden ovat esimerkiksi Naantalin kylpylän ravintolat. Kylpylän kolme tasokasta ravintolaa tarjoavat makunautintoja eri puolilta maailmaa. Le Soleil yhdistelee modernia thai-keittiötä skandivaavisiin ja eurooppalaisiin ruokaperinteisiin. Thai Garden tarjoaa puolestaan thaimaalaisen keittiön parhaita makuja viihtyisässä itämaisessa miljöössä. Kolmantena ravintolavaihtoehtona kylpylän tiloissa toimii Tammikellari, jonka menu pitää sisällään mm. pizzoja ja pihvejä.

Suosittuja ympäri vuoden avoinna olevia ravintoloita Naantalissa ovat myös esimerkiksi vanhassakaupungissa toimiva pastaravintola Hasta la Pasta sekä vierasvenesataman kupeessa sijaitseva liha- ja kalaruokiin erikoistunut ravintola Trappi.


Majoitus Naantalissa

Hotelli Naantalissa

Kaupungin kokoon nähden Naantalista löytyy varsin monipuolinen valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Tarjolla on useita tunnelmallisia pikkuhotelleja sekä kaksi suurta ja tasokasta lomakeskusta.

Tunnelmallista pikkuhotellia tai majataloa etsivälle on Naantalissa tarjolla monta hyvää vaihtoehtoa. Esimerkiksi vanhassakaupungissa toimiva pieni boutique hotelli Bridget Inn tarjoaa majoitusta viihtyisässä puutalomiljöössä kävelyetäisyyden päässä Naantalin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Vierasvenesataman kupeessa sijaitseva Hotel Amandis tarjoaa puolestaan majoitusta tyylikkäissä huoneistoissa, joiden ikkunoista avautuvat merellisen Naantalin upeat maisemat.

Monipuolista lomakeskusta etsivä voi puolestaan valita majoituksen joko Naantalin kylpylästä tai Kultaranta resortista. Yhtenä Suomen tasokkaimmista kylpylöistä tunnettu Naantalin kylpylä on sopiva valinta tasokasta majoitusta ja kylpyläpalveluita arvostavalle matkailijalle. Upea spa-osasto sekä monipuoliset hyvinvointipalvelut takaavat puitteet rentouttavalle kylpylälomalle Naantalin kylpylässä. Tavallisten hotellihuoneiden ohella Naantalin kylpylässä voi majoittua erilaisissa teemahuoneissa, sviiteissä ja huoneistoissa. Kultaranta resort on puolestaan urheiluun ja hyvinvointiin erikoistunut luonnonläheinen lomakeskus lyhyen matkan päässä Naantalin keskustasta. Kultaranta resortin yhteydessä toimivat golf-, minigolf- ja monipelikentät sekä moderni kuntosali mahdollistavat aktiivisen lomailun. Majoitusta Kultaranta resortissa on tarjolla sekä tavallisissa hotellihuoneissa että tasokkaissa huoneistoissa.

Hotellit Naantalissa

Hotels.com