Matkakohteet: Kroatia: Dubrovnik

Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnik

Dubrovnik on Kroatian eteläosassa sijaitseva kaupunki ja yksi maansa suosituimmista matkakohteista. Adrianmeren rannalla sijaitseva 40 000 asukkaan kaupunki tarjoaa mukavat puitteet loman viettoon.

Suosituin aika matkustaa Dubrovnikiin on kesä-elokuussa, jolloin lämpötilat ovat tavallisesti hellelukemissa. Mikäli haluaa kuitenkin välttää kuumimmat helteet, kannattaa matka tehdä jo huhti-toukokuussa tai vasta syksyllä syys-lokakuussa. Kevät ja syksy ovat myös hyviä matkustusaikoja sikäli, että turisteja on selvästi keskikesää vähemmän.

Dubrovnikiin voi matkustaa Suomesta esimerkiksi SAS:n tai Norwegianin suorilla lennoilla Helsingistä. Myös suomalaiset matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat ja Apollomatkat, tekevät valmismatkoja Dubrovnikiin.


Dubrovnikin nähtävyydet

Kaupunginmuurit ja linnoitukset

Dubrovnikia ympäröivät keskiajalla rakennetut muurit ovat kaupungin tunnetuin nähtävyys. Aikanaan kaupunkia suojanneet muurit ja niihin kytketyt linnoitukset ovat nykyään tärkeä osa Dubrovnikin kaupunkikuvaa. Pientä maksua vastaan on mahdollista vierailla muureilla ja niihin liittyvillä linnoituksilla.

Historiasta kiinnostuneen matkailijan kannattaa vierailla myös muissa Dubrovnikin linnnoituksissa. Vierailla voi esimerkiksi Revelin linnassa tai St. Lawrencen linnoituksessa.

Dubrovnikin palatsit

Rehtorin palatsi

Muurien ja linnojen lisäksi Dubrovnikista löytyy paljon muitakin historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Dubrovnikin vanhassakaupungissa sijaitsee useita palatseja, jotka on rakennettu Dubrovnikin ollessa itsenäinen tasavalta.

Yksi Dubrovnikin tunnetuimmista rakennuksista on 1500 -luvulla rakennettu Sponzan palatsi. Näyttävä renesanssipalatsi toimi hallintorakennuksena Dubrovnikin tasavallan aikana. Toinen merkittävä palatsi vanhassakaupungissa on 1400 -luvulta peräisin oleva Rehtorin palatsi, jossa toimii nykyyän historiallinen museo.

Gondolihissi Mount Srdj -vuorelle

Dubrovnikin kaupungista on mahdollista nousta gondolihissillä Mount Srdj -vuoren huipulle. Hissi lähtee Dubrovnikin vanhankaupungin kupeesta ja nousee noin 400 metrin korkeuteen.

Mount Srdjin huipulta avautuvat upeat maisemat Dubrovnikiin ja Adrianmeren saaristoon. Vuoren huipulla maisemia voi ihailla joko paljain silmin tai kaukoputken avulla. Vuorella toimii myös ravintola ja matkamuistomyymälä. Erityisen ikimuistoinen kokemus on ihailla auringonlaskua vuorelta.


Päiväretket Dubrovnikista

Mljet - Saari lähellä Dubrovnikia

Dubrovnikin lähellä sijaitsee monia kiehtovia kohteita, joihin on helppo tehdä päiväretkiä. Erityisen mukavia vierailukohteita ovat Dubrovnikin lähistöllä sijaitsevat saaret.

Dubrovnikin satamasta voi matkustaa laivalla esimerkiksi Elafitin saariryhmälle. Saariryhmään kuuluu kolme asuttua saarta: Sipan, Lopud ja Kolocep. Yhteensä saarilla on noin 850 asukasta. Saarilla viljellään mm. oliiveja ja sitrushedelmiä. Elafitin saarista Lopud on erityisen hyvä kohde leppoisan rantapäivän viettoon. Myös Sipan ja Kolocep ovat vierailunarvoisia.

Suosittu matkakohde on myös Mljet -saari, joka sijaisee noin 90 minuutin laivamatkan päässä Dubrovnikista. Saari on tunnettu vehreydestään ja siellä sijaitsevista suolajärvistä. Saarella sijaitsee myös useita kyliä, joissa on tarjolla matkailijoille suunnattuja palveluita, kuten ravintoloita ja hotelleja. Mljetillä yöpymistä kannattaakin harkita, sillä saaren luonnosta ja upeista hiekkarannoista nauttii parhaiten ajan kanssa.


Ostokset ja shoppailu

Dubrovnik tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet ostosten tekoon. Kaupungissa on hyvät valikoimat esimerkiksi muotiliikkeitä ja kenkäkauppoja. Hintataso Dubrovnikissa on yleisesti ottaen muuta Kroatiaa korkeampi ja esimerkiksi muotivaatteiden hinnat ovat lähellä Suomen hintoja. Myynnissä olevat tuotteet ovat kuitenkin pääsääntöisesti laadukkaita.

Tyylikkäitä vaatteita tai kenkiä etsivän kannattaa suunnata Dubrovnikissa Stradun -kadulle. Vanhankaupungin läpi kulkevan vilkkaan kävelykadun varrelta löytyy useita muotiliikkeitä. Liikkeissä on myynnissä sekä kansainvälisiä että paikallisia vaatemerkejä. Stradun -kadulta ja sen ympäristöstä löytyy myös useita paikallisia käsitöitä ja matkamuistoja myyviä liikeitä.

Elintarvikkeet ja juomat ovat Kroatiassa erityisen edullisia. Matkalla kannattaakin nauttia esimerkiksi paikallisista juustoja ja leipomotuotteita. Kroatialaiset viinit ovat myös hyviä tuliaisia.

Hyviä ostospaikkoja elintarvikkeiden ostamiseen ovat kauppojen ohella ruokatorit. Esimerkiksi Dubrovnikin satama-alueella toimiva tori on paikallistenkin suosima elintarvikkeiden ostospaikka.


Hotellit Dubrovnikissa

Hotels.com