Uutiset:

Vaellusretkiä Välimeren saarilla

Vaeltamassa Välimerellä

Välimerellä sijaitsevilta saarilta löytyy runsaasti kohteita, joissa on mahdollisuus yhdistää lomaan eripituisia vaellusretkiä. Olipa sitten tarkoituksena viettää koko loma patikoiden, tai vain yhdistää muuhun lomailuun lyhyt vaellusretki, löytyy Välimereltä runsaasti sopivia kohteita. Esittelemme tässä artikkelissa upeita vaellusreittejä, jotka sijaitsevat Välimeren saarilla.


Korsika, Ranska

Korsikan vuoristoa

Korsika on yksi Välimeren ja koko Euroopan parhaista kohteista vaelluksesta kiinnostuneelle matkailijalle. Suuri ja harvaan asuttu saari tarjoaa upeita vaellusreittejä puhtaan luonnon keskellä. Saarelta löytyy sopivia reittejä kaikentasoisille patikoijille, mutta saaren vaativimmat reitit kysyvät kovaa kuntoa.

Korsikan tunnetuin vaellusreitti on saaren halki pohjois-eteläsuunnassa kulkeva G20, jota pidetään koko Euroopan haastavimpana vaellusreittinä. Tämä 180 kilometriä pitkä reitti kulkee Korsikan vuoristoisessa sisämaassa ja reitti pitää sisällään lukuisia haastavia nousuja ja laskuja. Reitin kulkeminen päästä päähän kestää tyypillisesti noin 15 päivää. Majoittuminen matkan varrella onnistuu reitin varrella sijaitsevissa vuoristomökeissä. Myös omassa teltassa majoittuminen on sallittua vuoristomökkien läheisyydessä. Paras aika suunnata G20:lle on kesä-syyskuussa. Talvella Korsikan vuoristossa voi olla runsaastikin lunta, joten silloin kokeneempienkin vaeltajien on syytä välttää reittiä.

Lyhyempiä ja helpompia vaellusreittejä löytyy runsaasti eripuolilta Korsikaa. Esimerkiksi sisämaassa sijaitsevan Corten kaupungin ympäristössä kulkee reittejä upeissa vuoristomaisemissa. Myös rannikolla esimerkiksi Ajaccion ja Calvin kaupunkien lähistöllä kulkee mukavia patikointireittejä, jotka on mahdollista suorittaa yhden päivän aikana.


Kreeta, Kreikka

Vuohia Kreetan vuoristossa

Kreikan suurin saari on monipuolinen lomakohde, jonne suuntautuvaan matkaan on helppoa yhdistää myös erilaisia vaellusretkiä. Erityisen tunnettuja vaelluskohteita Kreetalla ovat sen lukuisat rotkot ja kanjonit, joita on muodostunut saarelle sen kalkkikivestä koostuvan kallioperän ansiosta.

Kreetan varmastikin tunnetuin vaelluskohde on Samarián rotko, joka on yksi Euroopan syvimmistä ja pisimmistä rotkoista. Noin 13 kilometriä pitkä rotko kulkee syvien seinämien ympäröimänä Lefká Óri -vuoriston keskellä lähellä Kreetan etelärannikkoa. Rotkon leveys vaihtelee 3,5 kilometrin ja 3 metrin välillä. Upea rotko ja sen ainutlaatuinen luonto ovat kokemisen arvoisia, vaikkakin suositussa vaelluskohteessa voi välillä olla väkeä ruuhkaksikin asti. Vilkkaimpina päivinä rotkossa vierailee jopa 3000 vaeltajaa. Paras aika lähteä vaellukselle Samarián rotkoon on keväällä jolloin alueen luonto on vehreimmillään eivätkä päivät ole vielä liian kuumia. Pahinta ruuhkaa voi välttää lähtemällä vaellukseen aikaisin aamulla. Vaellusreitin suorittaminen kestää noin 4-8 tuntia. Reitti on avoinna touko-lokakuussa.

Kreetan halki länsi-itäsuunnassa kulkeva E4-vaellusreitti tarjoaa myös upeat puitteet erilaisille vaellusretkille. Kreetan E4 on osa useissa Euroopan maissa kulkevaa 10 000 kilometriä pitkää E4-vaellusreittiä. E4:n Kreetan osiolla on pituutta noin 320 kilometriä ja se koostuu useista etapeista. Vaihtelevissa maastoissa kulkeva vaellusreitti pitää sisällään mm. hiekkarantoja pitkin kulkevia rannikkoetappeja sekä vaativia vuoristoetappeja, jotka nousevat jopa yli kahden kilometrin korkeuteen. Kreetan E4:n vaeltaminen päästä päähän kestää kokonaisuudessaan noin 3 viikkoa. Pitkää vaellusreittiä voi kuitenkin varioida monella tapaa ja useita etappeja voi halutessaan suorittaa päiväretkinä muun lomailun ohessa.


Mallorca, Espanja

Mallorcan rannikkoa

Baleaarien saariryhmän suurimmalla saarella on myös loistavat vaellusmahdollisuudet. Sopivia kohteita vaellusretkille löytyy etenkin Mallorcan pohjoisosan vuoristosta.

Vaellusretken Mallorcalla voi aloittaa esimerkiksi Sant Elm nimisestä pikkukaupungista saaren luoteiskulmalta. Idyllisen rantakaupungin takana kohoavat vuoret tarjoavat mahdollisuuksia eripituisille ja -tasoisille vaellusretkille. Suosittuja patikointiretkien kohteita ovat esimerkiksi vuorilla sijaitsevat vartiotornien ja luostarin rauniot. Myös Sant Elmin edustalla sijaitseva Sa Dragonera -saari on mukava kohde vaellusretkille. Tällä luonnonsuojelualueeksi julistetulla saarella vierailijat voivat nauttia välimerellisen luonnon kauneudesta ja moninaisuudesta. Sant Elmin satamasta on kesäkaudella hyvät laivayhteydet Sa Dragoneralle.

Suosittu vaellusretkien kohde Mallorcalla on myös Puig de Massanella - vuori. Tämä 1364 metrin korkeuteen kohoava vuori on Mallorcan toiseksi korkein vuori ja korkein vuori jonka huipulle on sallittua kiivetä. Vaelluksen vuoren huipulle voi aloittaa esimerkiksi Llucin ja Caimarin kylien väliseltä tieltä alkunsa saavalta polulta. Noin kahdeksan tunnin vaellusretken kohokohtana ovat vuoren huipulta avautuvat upeat maisemat. Huipulta voi kirkkaalla kelillä nähdä koko saaren ja esimerkiksi Puig de Massanellan pohjoispuolella sijaitsevan Puig Majorin, Mallorcan korkeimman vuoren, joka sijaitsee siviileiltä kielletyllä sotilasalueella.

Pidempää vaellusretkeä Mallorcalla suunnitteleva voi taas suunnata GR221-reitille. Tämä 135 kilometriä pitkä vaellusreitti kulkee vuoristoisessa maastossa Port D'Andratxin ja Pollensan kylien välillä. GR221:n reitti kulkee suurelta osin muinaisia mukulakivipolkuja pitkin, jotka ovat hyvin hoidettuja ja kohtuullisen helppokulkuisia. Kahdeksaan osaan jaetun reitin voi suorittaa kokonaan tai osissa. Reitin varrella sijaitsee useita majataloja ja hostelleja, jotka tarjoavat majoitusta vaeltajille.

Hotellit

Hotels.com