Matkakohteet: Albania: Saranda

Saranda, Albania

Saranda, Albania

Saranda (käytetään myös nimeä Sarandë) on Albanian eteläosassa sijaitseva noin 20 000 asukkaan rannikkokaupunki. Saranda on jo pitkään ollut yksi Albanian suosituimmista matkakohteista ja viime vuosina myös ulkomaiset turistit ovat löytäneet kaupungin.

Erityisesti rannoistaan tunnettu Saranda tarjoaa mukavat puitteet rentouttavan aurinkoloman viettoon. Rantojen ja Välimeren ilmaston lisäksi matkailijoita Sarandaan houkuttelevat hyvä ravintolatarjonta sekä Albanian edullinen hintaso. Kaupungin ympäristöstä löytyy lisäksi mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä.

Sarandaan on varsin helppo matkustaa Suomesta, sillä kaupunki sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Korfun saaresta, jonne lennetään suoria reittilentoja Helsingistä. Korfulta voi matkustaa Sarandaan laivalla nopeimmillaan noin puolessa tunnissa. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Albaniaan viisumia alle 30 vuorokauden matkalle.


Sarandan rannat

Ranta Sarandassa

Lomanvietto Sarandassa keskittyy rantojen ympärille. Kaupungin edustalle levittäytyy hyvin hoidettu ranta, jota reunustaa eloisa rantabulevardi.

Sarandan rannalta löytyvät kaikki lomalaiselle oleelliset palvelut. Esimerkiksi päivänvarjolla varustetun aurinkotuolin vuokraaminen onnistuu pikkurahalla ja virkistäviä juomia on tarjolla useissa rantabaareissa. Lisäksi matkailijoiden on mahdollista vuokrata vaikkapa polkuvene tai osallistua sukelluskurssille. Rannan vierellä kulkevalla rantakadulla on myös tarjolla monipuolinen valikoima ravintoloita ja pieniä myymälöitä.

Kaupungin edustalla sijaitsevan rannan lisäksi Sarandan lähistöltä löytyy lukuisia muita rantoja. Suosittuja ovat esimerkiksi kaupungin eteläpuolella sijaitsevat Pasqyran ja Pulebardhan rannat. Molemmat rannat ovat tunnettuja kirkkaista vesistään ja ne soveltuvatkin hyvin esimerkiksi snorklaukseen. Rannoille on helpointa matkustaa Sarandasta taksilla tai vuokra-autolla.

Sesonkiaikaan Sarandan rannat täyttyvät jo aikaisin, joten mikäli haluat varmistaa aurinkotuolin itsellesi, kannattaa rannalle suunnata heti aamusta.


Sarandan nähtävyydet

Butrint

Butrint

Merkittävin nähtävyys Sarandan ympäristössä on koko Balkanin alueen tärkeimpiin arkeologisiin kohteisiin lukeutuva Butrint, joka sijaitsee Butrintjärven saarella noin 14 kilometriä Sarandasta etelään. UNESCO:n maailmanperintökohteeksikin valitulla saarella on sijainnut kaupunki jo noin 3000 vuotta sitten. Antiikin kreikkalaisten perustaman kaupungin valtiaat vaihtuivat vuosisatojen kuluessa useaan otteeseen ja kaupunki on kuulunut mm. Rooman valtakuntaan, Bysantin valtakuntaan, Venetsian tasavaltaan ja Osmanien valtakuntaan.

Nykypäivänä Butrint on ainutlaatuinen arkeologinen kohde, jossa on nähtävissä merkkejä kaupungin eri aikakausilta. Laajalta alueelta löytyy mm. useita Rooman valtakunnan ja Bysantin aikaisia raunioita sekä myöhemmin venetsialaisten ja osmanien rakentamia linnoituksia. Mielenkiintoisia vierailukohteita Butrintissa ovat esimerkiksi kreikkalainen amfiteatteri, bysantilainen kirkko ja saaren korkeimmalla kohdalla sijaitseva osmanien rakentama linna. Historiasta kiinnostuneelle matkailijalle riittää Butrintissa nähtävää vaikka koko päivälle.

Lëkurësin linna

Sarandan kaupungin takana kohoavan kukkulan huipulla sijaitseva Lëkurësin linna on myös mielenkiintoinen nähtävyys. 1500-luvulla osmanien sulttaani Suleiman rakennuttaman linnan tarkoituksena oli vahvistaa osmaanien valtaa alueella ja puolustaa Sarandan satamaa.

Nykyään Lëkurësin linna on melko pahasti raunioitunut, mutta osia sen muureista ja kahdesta puolustustornista on säilynyt tähän päivään asti. Linna sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Sarandan keskustasta ja kävelymatka linnalle kestää hyväkuntoiselta matkailijalta alle tunnin. Linnan raunioilla kannattaa vierailla myös sieltä Välimerelle ja horisontissa siintävälle Korfun saarelle avautuvien upeiden maisemien vuoksi.


Majoitus Sarandassa

Saranda yöllä

Sarandaan on avattu viime vuosina useita uusia hotelleja ja majoitustarjonta kaupungissa on nykyään varsin monipuolinen, vaikka suuret kansainväliset hotelliketjut loistavatkin edelleen poissaolollaan. Pienien perhehotellien lisäksi tarjolla on nykyään myös tasokkaita suurilla uima-altailla ja kattavilla palveluilla varustettuja hotelleja. Myös huoneistohotelleja toimii kaupungissa useita.

Hotellien hintataso Sarandassa on yleisesti ottaen erittäin edullinen. Keskitasoisen kahden hengen hotellihuoneen Sarandassa voi saada jopa alle 30 eurolla yöksi ja tasokkaan neljän tähden hotellinkin saa yleensä jo noin 50-60 eurolla yöksi. Erityisen edullisesti majoitus Sarandassa onnistuu vilkkaimman sesongin eli kesä-elokuun ulkopuolella.

Sarandan hotellitarjontaan voi tutustua tarkemmin Hotels.com -sivustolla.


Hotellit Sarandassa

Hotels.com