Info & palaute
MatkakohteetMatkatarjouksetUutisetEkstra
Uutiset:

Levi vai Ylläs? - Laskettelukeskukset vertailussa

Maisemaa Ylläksellä

Pohjois-Lapin suurimmat laskettelukeskukset Levi ja Ylläs sijaitsevat vain 50 kilometrin päässä toisistaan. Suositut laskettelukeskukset kilpailevat asiakkaista paitsi lasketteluolosuhteilla myös harrastusmahdollisuuksilla, monipuolisilla majoitusvaihtoehdoilla, ravintoloilla ja yöelämän tarjonnalla.

Laitoimme Levin ja Ylläksen vertailuun ja selvitimme kenelle kumpikin laskettelukeskus soveltuu parhaiten.


Rinteet ja laskettelu

Ylläksen 63 rinnettä mahdollistavat upeat puitteet lasketteluun. Tarjolla on sopivia rinteitä kaiken tasoisille laskettelijoille. Rinteiden huipuille laskettelijoita kuljettavat 29 hissiä, joiden joukossa moderni gondolihissi.

Perheen pienimmät voivat harjoitella laskettelua Ylläksen tenava- ja perherinteissä. Kokeneita laskettelijoita Ylläkselle houkuttelevat taas mm. Suomen haastavimpiin rinteisiin lukeutuvat Maailmancup-rinne, Fis-vauhtirinne, Superrinne ja Haipakka sekä Suomen pisimmät rinteet, Jättipitkä ja Ylipitkä, joilla molemmilla on pituutta noin kolme kilometriä.

Levillä taas laskettelijoiden käytössä on 43 rinnettä. Myös Leviltä löytyy sopivia rinteitä niin kokeneille laskijoille kuin vasta-alkajillekin. Levillä on yhteensä 27 hissiä, joiden joukossa mm. kaksi gondolihissiä. Levin rinteet täyttävät hyvin laskettelua satunnaisesti harrastavien tarpeet, mutta kokeneelle laskijalle ne eivät tarjoa haasteita yhtä hyvin kuin Ylläksen rinteet.

Lasketteluolosuhteiden puolesta Ylläs on koko Suomen paras laskettelukeskus, joten kun loman tarkoituksena on nimenomaan lasketella, on Ylläs Leviä parempi vaihtoehto.


Muut aktiviteetit

Ylläksellä on laskettelun lisäksi tarjolla ainakin seuraavia aktiviteettejä: maastohiihto, moottorikelkkailu, huskysafarit, porosafarit, lumikenkäily, luistelu, ratsastus, avantouinti, pilkkiminen, potkukelkkailu, kuntosali ja kylpyläpalvelut. Erityisen maininnan ansaitsee Ylläksen hyvin hoidettu 330 kilometriä käsittävä latuverkosto, joka on Suomen laajin. Yllästä ympäröivä puhdas luonto soveltuu myös erinomaisesti rentouttavien luontoretkien kohteeksi.

Käytännössä kaikkia edellä mainittuja Ylläksellä tarjolla olevia aktiviteettejä on tarjolla myös Levillä. Maastohiihdon ystävät voivat hyödyntää Levin noin 230 kilometriä pitkää latuverkostoa ja lisäksi Levillä voi mm. ajaa mikroautoa, nousta oikean ralliauton kyytiin, pelata pakohuonepeliä, osallistua ratsastusretkelle tai vaikkapa nousta korkeuksiin moottorikelkan vetämällä vetovarjolla tai kuumailmapallon kyydissä. Talvikauden lisäksi Levillä on panostettu viime vuosina runsaasti myös kesäkauden aktiviteetteihin ja alueelta löytyy nykyään mm. seikkailupuisto sekä minigolf- ja frisbeegolf-radat.

Molemmissa laskettelukeskuksissa on siis tarjolla runsaasti erilaisia aktiviteettejä ja harrastusmahdollisuuksia. Yhteenvetona voidaan kuitenkin sanoa, että luonnonrauhaa arvostavalle Ylläs on parempi vaihtoehto, mutta toiminnallista lomaa arvostavalle Levi soveltuu paremmin.


Majoitus

Ylläksellä matkailijalla riittää valinnan varaa yöpymisen suhteen. Alueella sijaitsee useita kodikkaita hotelleja, lomahuoneistoja sekä mökkimajoitusta tarjoavia yrityksiä. Ylläksen suurin hotelli on Lapland Hotels Saaga, jossa voi yöpyä modernissa hotellihuoneessa tai huoneistoissa. Hotellin tarjontaan kuuluvat myös kylpyläpalvelut sekä kuntosali.

Levillä majoitusvaihtoehtoja on vielä Yllästäkin enemmän. Tarjolla on mm. useita suuria hotelleja, kuten Sokos Hotel Levi ja Hotelli Levi Panorama, jotka tarjoavat modernia hotellimajoitusta. Myös loma-asuntoja ja mökkejä on monipuolinen valikoima. Majoittua voi kattavien palveluiden ääressä Levin keskustassa tai vaikkapa hieman syrjemmällä sijaitsevassa rauhallisessa mökissä.

Noin 20 kilometrin päässä Ylläkseltä, 40 kilometrin päässä Leviltä, sijaitsee myös Lapin ainutaatuisin majoitusvaihtoehto. Joka talvi lumesta ja jäästä rakennettava Lainion lumikylä eli Snow Village tarjoaa majoitusta lumesta rakennetussa Lumihotellissa. Hotellissa on tarjolla mm. jääsviittejä, jotka sopivat erityisen hyvin ikimuistoisen hääyön viettämiseen.

Majoitusvaihtoehtoja on sekä Levillä että Ylläksellä tarjolla kattava valikoima, joten molemmissa laskettelukeskuksissa on tarjolla varmasti jokaiseen makuun sopivaa majoitusta.


Ravintolat

Ylläksellä toimii useita tasokkaita ruokaravintoloita sekä pitserioita. Ruokailla voi vaikkapa Lapland Hotels Saagan tasokkaassa a la carte-ravintolassa tai esimerkiksi ravintolamaailma Taigassa, jossa on tarjolla mm. herkullisia pizzoja ja hampurilaisia. Varsinaisten ruokaravintoloiden lisäksi Ylläksellä toimii lisäksi useita kahviloita, joista voi ostaa virvokkeita ja pientä välipalaa.

Levillä ravintolavalikoima on vielä huomattavasti Yllästäkin monipuolisempi. Tarjolla on useita tasokkaita a la carte -ravintoloita, pihviravintoloita, pikaruokapaikkoja sekä mm. meren herkkuihin erikoistunut ravintola. Suosittuja ruokapaikkoja Levillä ovat mm. Hullun Poron ravintolat, joissa voi nauttia mm. pihvejä, sushia, burgereita sekä perinteisiä lappilaisia ruokia, kuten poronkäristystä.

Monipuolisia ruokailumahdollisuuksia on siis tarjolla molemmissa laskettelukeskuksissa, mutta ravintolavalikoiman kattavuudessa Levi voittaa Ylläksen.


Yöelämä

Ylläksen yöelämä oli pitkään varsin vähäistä. Viime vuosina yöelämä on kuitenkin vilkastunut ja monipuolistunut selvästi. Nykyään Ylläksellä toimii mm. useita pubeja, tanssiravintoloita sekä 1500-paikkainen ravintolamaailma Taiga, joka on Ylläksen yöelämän ehdoton keskipiste. Ravintolamaailma Taigaan kuuluvassa Live Clubissa esiintyy sesonkiaikaan Suomen huippuartisteja.

Levi taas on aina ollut tunnettu vilkkaasta yöelämästään. Levillä iltaa voi viettää mm. useissa pubeissa ja yökerhoissa. Tarjolla on sopivia menomestoja sekä nuorille että aikuisempaan makuun. Sesonkiaikaan yöelämän tarjonta Levillä vetää vertoja monelle isollekin kaupungille. Yöelämän ykköskohde Levillä on 1700-paikkainen Hullu Poro Areena, jossa esiintyy säännöllisesti Suomen suosituimpia artisteja.

Vaikka Ylläksen yöelämä onkin vilkastunut viime vuosina, ei yöelämä Ylläksellä vieläkään ole yhtä vilkasta kuin Levillä, joten bilelomaa suunnittelevalle Levi on parempi vaihtoehto.


Hotellit Lapissa

Hotels.com